În producţie: Acasă la tata, cu Ioana Flora, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu şi Mirela Oprişor

de Cinemagia în 2 Nov 2012
În producţie: Acasă la tata, cu Ioana Flora, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu şi Mirela Oprişor

Un nou lungmetraj românesc, Acasă la tata, se filmează zilele acestea în regia lui Andrei Cohn. Ioana Flora, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu şi Mirela Oprişor alcătuiesc distribuţia. Filmările au loc până pe 5 noiembrie, în staţiunea 2 Mai. Acasă la tata va fi lansat în toamna lui 2013.

Acasă la tata este povestea unui bărbat (Alexandru Papadopol) întors cu ceva necazuri din Bucureşti, pentru prima oară după mai mulţi ani, în satul său natal, undeva prin Dobrogea. Aici îşi reîntâlneşte tatăl văduv care trăieşte împreună cu o concubină, precum şi pe foştii prieteni: tovarăşul său de suflet rămas în sat (Andi Vasluianu), acum căsătorit, cu nevastă şi copii, şi pe fosta sa iubită, Paula (Ioana Flora). Divorţată, în urma unei căsnicii nefericite, ea este acum vânzătoare la minimarket-ul din sat, şi aparent singură în continuare. Filmul se desfăşoară într-un interval de o zi şi o noapte.

Ioana Flora spune despre personajul ei: "Paula este o fată de la ţară, dintr-un sat de pe malul mării. O femeie trecută uşor de 30 de ani şi care nu şi-a îndeplinit încă visul de a avea o familie, copii. Pare împacată cu situaţia, visând la dragostea din liceu, rămânând oarecum ancorată într-o stare de aşteptare. Uşor naivă, pare că pluteşte cumva, pare că nu aparţine locului, chiar dacă nu aş vedea-o într-un alt context decât acela din scenariu. Pentru fosta fată de primar, care a avut prima din sat banane şi portocale, aşa cum se spune la un moment dat despre ea, viaţa nu a decurs chiar aşa cum se aştepta"...

Actriţă de film, teatru şi televiziune, Ioana Flora a devenit cunoscută publicului în urma rolului său din Marfa şi banii (2001), al lui Cristi Puiu, alături de Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol. A fost primul lungmetraj românesc selectat la Festivalul internaţional de la Cannes în 2001. Pentru rolul din Pescuit sportiv (2007), în regia lui Adrian Sitaru, a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de la Salonic. Ioana Flora a mai jucat în Periferic (2009), regia Bogdan George Apetri, iar în 2011 a primit unul din rolurile principale în lungmetrajul Domestic tot al lui Adrian Sitaru. Vara aceasta Ioana a avut rolul principal în co-producţia olandezo-română „Black Sea” (regia: Jorien van Nes), alături de actorul olandez Raymond Thiry. Filmul este acum în post-producţie. În februarie 2012, Ioana Flora a fost selectată în programul Talent Campus din cadrul Festivalului internaţional de la Berlin. Rolul care i-a adus selecţia este cel al Laviniei, din Periferic, pentru care a câştigat anul acesta şi Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, alături de Premiul PRO Cinema. La Berlin, Ioana a avut ocazia să-i întîlnească pe Tony Gatlif (Gadjo Dilo, Transylvania, Exils – cel mai bun regizor, Cannes, 2004) şi pe actriţa Juliette Binoche (Pacientul englez – Oscar, BAFTA şi Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, Bleu, Caché).

Regizorul Andrei Cohn are 40 de ani, e absolvent de arte plastice, a lucrat mult în industria filmelor publicitare, iar în urmă cu aproape 10 ani şi-a deschis propria sa agenţie, Cohn & Jansen| JWT. Pînă acum a realizat cîteva scurtmetraje (Maica Domnului de la parter, Înainte şi după 22/12/1989 etc) printre care şi Fotografii de familie în care, de asemenea, joacă şi Ioana Flora. Acasă la tata este debutul său ca regizor în filmele de lungmetraj. Scenariul îi aparţine lui Mimi Brănescu şi se bazează pe piesa omonimă scrisă de el şi care este jucată de foarte mult timp cu sala plină la Teatrul Act. Imaginea filmului este semnată de Andrei Butică.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 2 decembrie 2012 11:35
sunt curios cu ce povesti va mai veni...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells