În inima mării: lupta cu natura

de Ştefan Dobroiu în 3 Dec 2015
Filmul lui Ron Howard arată o extraordinară confruntare între om şi natură

După ce au colaborat excelent la Rush, Ron Howard şi Chris Hemsworth au o sarcină mai dificilă: dacă cei informaţi cu privire la extraordinara rivalitate între piloţii Niki Lauda şi James Hunt sunt puţini, cu toţii am auzit de sau chiar am citit Moby-Dick, romanul lui Herman Melville despre crunta întâlnire dintre căpitanul Ahab şi răzbunătorul caşalot alb Moby-Dick în mijlocul Oceanului Pacific. Familiaritatea cu subiectul strică întrucâtva din eficienţa poveştii lui În inima mării/In the Heart of the Sea, dar Ron Howard compensează cu imagini gata să-ţi ia ochii şi să sublinieze cât de mic şi fragil este omul în luptă cu natura.

Iată recomandări despre toate premierele lunii decembrie.

După o introducere inutilă, în care Herman Melville (Ben Whishaw) îl convinge cu greu pe Thomas Nickerson (Brendan Gleeson), unicul supravieţuitor încă în viaţă de pe Essex, să-i descrie călătoria pe mare, ne întoarcem câteva decenii în trecut, în 1820, când Essex pleacă din portul Nantucket. Corabia devine fundalul animozităţilor dintre căpitanul George Pollard (Benjamin Walker, din Abraham Lincoln: Vampire Hunter) şi secundul său Owen Chase (Chris Hemsworth). Mult mai experimentat în călătoriile pe mare, Chase ar trebuit să fie căpitan pe Essex, dar armatorii îl preferă pe aristocratul Pollard, punct de pornire al unei bătălii a orgoliilor.

Dar curând această bătălie va deveni irelevantă, pentru că Essex întâlneşte creatura transformată, sub pana lui Melville, în Moby-Dick. Un feroce caşalot alb de 30 de metri lungime (adică un bloc de zece etaje), monstrul îşi face apariţia când echipajul atacă un banc de balene din mijlocul Oceanului Pacific. Este momentul pentru o bătălie pe viaţă şi pe moarte, iar Ron Howard, ajutat de o armată de specialişti în efecte speciale, dă totul în prezentarea confruntării dintre om şi imensul cetaceu, fără să-l privilegieze pe vreunul dintre oponenţi. Un mare atu al filmului este această bătălie rece şi nemiloasă, iar filmul câştigă puncte pentru că se abţine de la comentarii ecologice sau religioase. În inima mării nu există bine şi rău, doar om şi natură.

Numai de bine de spus despre aspectul lui În inima mării, acesta fiind şi principalul motiv pentru care ţi-ai putea dori să vezi premiera de vineri pe un ecran cât mai mare. Cinemagia a văzut filmul în format Dolby Atmos în sala Ultra din Băneasa Grand Cinema & More şi nu ar fi deloc mirată să afle, în februarie, că În inima mării a primit nominalizări la cele două categorii Oscar pentru sunet. Sunetul, o parte extrem de importantă al efectului avut de poveste asupra privitorului, este extrem de bine creat şi montat (o echipă la fel de numeroasă ca cea pentru efectele speciale), iar combinaţia de scârţâituri ale navei, strigătele oamenilor, zgomotul valurilor şi mugetul caşalotului dă măsura exactă a confruntării.

In the Heart of the Sea este o nouă reîntâlnire cu Tom Holland, tânărul actor britanic din The Impossible ales să-l interpreteze pe Peter Parker/Spider-Man în următoarele filme Marvel. Până când îl vom vedea în rolul Omului-Păianjen la anul în mai în Căpitanul America: Războiul Civil, Holland este foarte bun în cel al unui Thomas Nickerson de doar 14 ani, un puşti orfan aflat pentru prima oară pe mare la plecarea pe Essex. Prin ochii lui, experienţele crunte ale echipajului capătă alte valenţe şi pun într-o altă lumină lăcomia, ambiţia şi obsesia tovarăşilor săi de pe mare.

In the Heart of the Sea se lansează vineri pe marile noastre ecrane, cu o săptămână înainte de premiera extinsă din Statele Unite.

Exploreaza subiecte similare:

In the Heart of the Sea, Tom Holland, Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Ron Howard, Ben Whishaw, Brendan Gleeson, Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Alte știri din cinema

Primele reacții la Black Widow. Cu ce producție a fost comparat filmul

Black Widow ajunge pe marile noastre ecrane pe 9 iulie

10 filme şi seriale pentru întreaga familie

De la supereroi atipici la poveşti despre maturizare şi descoperirea de sine

Teaser Furios și iute 9, cu o întâlnire explozivă între Vin Diesel și John Cena

Românii vor vedea filmul simultan cu publicul american, din 25 iunie

Scenaristul lui Die Hard lucrează la serialul Assassin's Creed

Noul serial face parte dintr-un deal între Netflix și Ubisoft

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 3 decembrie 2015 12:53
Sunt curios daca chiar o sa fie de Oscar
bogyvaly pe 4 decembrie 2015 11:26
si eu...
bogyvaly pe 3 decembrie 2015 12:56
Imi doresc sa fie un succes la box-office pentru Chris Hemsworth pentru a arata ca este un actor talentat si nu doar Thor. Nu ca prestatia din Rush nu ar fi fost una foarte buna dar cred ca rolul din acest film este mult mai ofertant.
BaetuAndrei pe 3 decembrie 2015 14:42
Herman MeLville
dorina_honey pe 6 martie 2016 10:54
Urgent! Lucru la domiciliu! Oamenii sunt asa de blocati intr-o anumita perspectiva, incat nu pot vedea ceea ce este atat de limpede, deoarece ideile lor, orientate intr-o singura directie, i-au orbit. Aici veti gasi garantat cea mai serioasa oferta de lucru la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract legal de comision! Cereti acum detalii la adresa de email: cochintudorina@yahoo.com

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells