În Haute Cuisine, contele Jean d’Ormesson este preşedintele Franţei

14 Oct 2013
De vinerea trecută, comedia gastronomică poate fi văzută pe marile ecrane

Scriitorul, jurnalistul şi filosoful octogenar Jean d’Ormesson interpretează rolul preşedintelui Franţei (François Mitterand) în filmul biografic Haute Cuisine/Bucătăreasa preşedintelui, pe ecrane de vineri, 11 octombrie.  Regia este semnată Christian Vincent (La séparation, Quatre étoiles), iar rolul bucătăresei este interpretat de actriţa Catherine Frot (The Page Turner, The Dinner Game, Family Resemblances, Chaos).

Bucătăreasa preşedintelui (Les Saveurs Du Palais, titlul original) este distribuit în România de Independenţa Film şi va avea premiera la cinema Elvira Popescu. În prima săptămână pe ecrane, filmul rulează în cinematografele Elvira Popescu, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI) şi cinema Union, în Bucureşti, urmând ca în perioada următoare să intre în cinematografele din toată ţară.

Contele Jean d’Ormesson, “preşedintele” Franţei de la Palatul Élysée

Pe numele complet Jean Bruno Wladimir François de Paule Le Fèvre d’Ormesson, “actorul” care a acceptat să intre în rolul preşedintelui Franţei are 88 de ani şi este un cunoscut scriitor, eseist, cronicar şi filosof francez.

Tatăl său, André Lefèvre, Marchiz de Ormesson, a fost ambasadorul Franţei în Brazilia. Unchiul său, Wladimir d’Ormesson (1888-1973), a fost ambasadorul Franţei la Vatican. El însuşi are titlul nobiliar de conte d’Ormesson.

În 1973, Jean d’Ormesson a fost ales membru al Academiei Franceze, iar din 2009 a devenit decanul acesteia. Jean d'Ormesson a fost decorat cu Legiunea de onoare în rang de Mare Ofiţer. Din 1995, el este membru de onoare şi al Academiei Române.

În 1985 a fost membru în juriul Festivalului de Film de la Veneţia, iar în 2002 a fost preşedintele unui juriu special de la Cannes. Misiunea sa a fost aceea de a selecţiona atunci, pentru o proiecţie specială din 2002, filmele din 1939, an în care festivalul a fost anulat din cauza începerii războiului.

În 1950 devine secretarul general al Consiliului internaţional de filosofie şi ştinţe umaniste al UNESCO, iar din 1992 este preşedinte. În 1970 este directorul cotidianului Figaro. Recent, în campania electorală din 2012, Jean d'Ormesson l-a susţinut pe Nicolas Sarkozy, cel care a pierdut în favoarea lui François Hollande.

În 2012 acceptă să joace rolul preşedintelui François Mitterand în filmul Haute Cuisine, acesta fiind debutul său pe marele ecran. De menţionat că Jean d'Ormesson este ultima personalitate pe care preşedintele Mitterand a primit-o la Palatul Élysée. François Mitterand a fost preşedintele Franţei între anii 1981 şi 1995.

Despre alegerea sa pentru rolul de preşedinte al Franţei în Haute Cuisine, regizorul Christian Vincent povesteşte:
“Jean a apărut în ultimul moment. Cu câteva zile înainte să începem filmările, agentul actorului care trebuia să-l joace pe preşedinte m-a sunat că acesta nu mai poate veni. Atunci ne-a venit ideea că ar putea fi cineva din afara breslei. Un intelectual, un avocat... Cineva a pronunţat numele lui Jean d'Ormesson. Producătorul l-a contactat şi el a acceptat pe loc. A avut parte şi de o probă... Jean ne-a spus că întotdeauna a visat să devină actor”.

Jean d'Ormesson îşi aminteşte cum a primit propunerea de a juca în Haute Cuisine: producătorii filmului l-au contactat pe editorul său şi l-au întrebat ce părere ar avea dacă i s-ar propune rolul preşedintelui Franţei. D'Ormesson a preluat imediat receptorul şi a răspuns pe loc: “Ce părere să am? Nici nu am nevoie să mă mai gândesc, accept!”

“De puţine ori mi-a fost dat să iau o decizie mai repede decât în acel moment”, spune el. “Îmi aduc aminte că la telefon mi s-a menţionat cum că filmul va fi despre gătit şi m-am gândit imediat la Festinul lui Babette (Babettes gæstebud, film danez din 1987) de Gabriel Axel, film pe care l-am iubit. Mi-amintesc că am scris la un moment dat undeva: Cine n-a văzut încă Babette’s Feast nu poate fi prietenul meu”.

Debutantul actor octogenar recunoaşte că a avut mari probleme cu memorarea replicilor: “De câteva ori am şi adormit cu scenariul în braţe... Dar asta probabil că a prins bine pentru că, în timpul nopţii, textele mi s-au fixat mai bine în memorie”.

Exploreaza subiecte similare:

Haute Cuisine, Christian Vincent, actor

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 15 noiembrie 2013 12:02
Acum aflu de ea, si totusi sper sa o urmaresc, chiar pare amuzanta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells