În cursa pentru Oscar, iată cum îi divide filmul Roma pe membrii Academiei Americane de Film

de Gloria Sauciuc în 18 Nov 2018
Pentru Academie, Netflix reprezintă o sursă de controverse

Anunțul Netflix că pentru patru filme cu potențial de Oscar, inclusiv drama „Roma” a lui Alfonso Cuaron, își va schimba strategia lansându-le pentru scurt timp în sălile de cinema, i-a polarizat pe membrii Academiei de Film, unii vorbind despre „un model nou și interesant”, alții despre „o escrocherie”, scrie hollywoodreporter.com.

Unele dintre cele mai puternice critici au venit din partea membrilor din Breasla regizorilor, Cristopher Nolan descriind strategia companiei de streaming drept „negândită”, iar Steven Spielberg descriind filmele cu premiera pe Netflix drept „filme de TV” care nu au dreptul la Oscaruri.

Netflix plătește scump lansarea la cinema a filmului Roma, pentru care a închiriat săli ca Landmark din Los Angeles, un loc favorit de petrecere a timpului pentru membrii Academiei de Film: e vorba de un preț de peste jumătate din costul tipic al sezonului - circa 15.000 de dolari per ecran pe săptămână, conform unei surse care cunoaște acest contract, citate de hollywoodreporter.com.

Mai mult, Netflix încearcă să obțină săli de proiecție în care ar putea proiecta filmul în formatul de 70 mm, un format favorit al cineaștilor și al regizorilor, amânându-și debutul de platforma de streaming până în decembrie, după ce numeroși membri ai Academiei vor fi luat deja o decizie.

Netflix a reușit, în fond, o întoarcere surprinzătoare la 180 de grade a strategiei lor de a nu-și lansa filmele pe marile ecrane. Acest lucru reprezintă pentru filmul Roma un timp de rulare de trei săptămâni înainte de premiera pe platfoma de streaming din 14 decembrie.

Unii sceptici ai Academiei de film critică însă stragia Netflix cunoscută ca „four-walling” în lumea cinematografului, în care un distribuitor plătește proprietarul de cinematograf pentru a proiecta filmului, în loc să fie cel care dă filmul spre închiriere sălii primind în schimb un dividend.

Dacă Netflix reușește o nominalizare la Oscar în principala categorie, „Cel mai bun film”, pentru Roma, pe baza doar a câtorva proiecții la cinema achiziționate, numeroase surse bine informate susțin că filmul va deveni primul care trece prin această promovare.

Alți membri ai Academiei sunt mai generoși, văzând această distribuire ca un pas binevenit pentru un gen de producții pe care majoritatea studiourilor l-au abandonat, filmul lui Cuaron fiind un omagiu femeii care l-a crescut pe regizor (jucată de către debutanta Yalitza Aparicio).

Alții sunt mai critici: „Netflix face o escrocherie”, declară unul dintre regizorii membri ai Academiei de film. „Încearcă să își cumpere prestigiul ca și companie de film încălcând niște reguli pe care toți ceilalți le respectă. Nu vor fi câștiguri. Nu există credibilitate deoarece nu există simț de răspundere”.

Pentru Netflix, o nominalizare la categoria „Cel mai bun film” - sau câștigul Oscarului - ar crește credibilitatea în branșă și, de asemenea, ar crește numărul abonaților.

În sezonul Oscar trecut, compania a cheltuit masiv pe dramele Mudbound și Beasts of No Nation, câștigând cu ele Oscaruri pentru „Cea mai bună imagine” și pentru Documentar (Icarus), dar totuși un film Netflix nu a fost niciodată nominalizat la categoria „Cel mai bun film”. Alfonso Cuaron a primit șase nominalizări la Oscar în trecut și a câștigat premiul pentru „Cel mai bun regizor” cu ultimul său film, Gravity.

Netflix a plătit circa 20 de milioane să distribuie Roma, depășind competiția în ceea ce majoritatea sunt de acord că a fost un film dificil de promovat din cauza subtitrărilor, a ritmului relativ lent, și a unei distribuții relativ necunoscute.

Pentru Academie, Netflix reprezintă o sursă de controverse. În 2012, organizația a modificat regulile într-un mod în care a avut de câștigat streaming-ul, scrie hollywoodreporter.com, permițând ca premiera unui film să aibă loc și pe alte suporturi decât ecranul sălii de cinema sau filmul să devină eligibil imediat după prima zi de premieră în sălile din Los Angeles. Este o prevedere pe care unii membri ai Academiei de film sunt gata să o reconsidere, acum că Netflix este un jucător important pe piață.

„Proprietarii de săli sunt conștienți că această formă de premieră este un fals”, declară alt regizor membru al Academiei despre acțiunea Netflix. „Academia trebuie să definească ce anume este un film. Dacă este referitor la intenție, iată că nimic de la Netflix nu pare destinat sălilor de cinema. Este vorba de o tradiție și despre claritate. Pentru mine și pentru numeroși producători de film, dacă filmul nu este destinat sălilor de cinema, de ce mai concurează la Oscaruri? Prin ce mai sunt diferite atunci Oscarurile de Premiile Emmy?”

Netflix are în pregătire mai multe filme și va continua să forțeze nota, scrie hollywoodreporter.com, incluzând filmul lui Scorsese și alte proiecte de la alți regizori câștigători de Oscar, printre care Guillermo del Toro și Steven Soderbergh.

Dacă membrii Academiei doresc să modifice regulile pentru a dezavantaja streamingul, nu vor avea totuși timp să o facă anul acesta, deși unii membri ai Academiei vor să își exprime nemulțumirea.

Exploreaza subiecte similare:

roma, Alfonso Cuarón, Christopher Nolan, Steven Spielberg, oscar 2019

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 18 noiembrie 2018 18:21
Câtă prostie! În loc să premieze filmele extraordinare, ei se ceartă pe unde se pot vedea ele!
co_daniel pe 19 noiembrie 2018 20:38
Netflix a castigat un Oscar doar pentru documentarul Icarus.
Filmul Mudbound a avut patru nominalizari, si zero trofee castigate.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells