Impresii de la vizionarea primelor 10 minute ale filmului Dune

de Marina Florea în 23 Iul 2021
„Superputerile personajelor sunt uimitoare”

Dune, epopeea lui Frank Herbert a încântat, de mai bine de jumatate de secol, milioane de fani din întreaga lume şi este considerat ca fiind cel mai bine-vândut roman science fiction din toate timpurile. Joi a fost dat publicității al doilea trailer oficial al filmului, iar o serie de critici au văzut primele zece minute ale superproducției, plus câteva featurettes cu declarații ale echipei. Preluăm, mai jos, impresiile jurnalistului de la Cnet.com.

Intriga filmului urmăreşte călătoria mitică și emoționantă a lui Paul Atreides, un tânăr strălucit și talentat, născut cu un mare destin, dincolo de înțelegerea sa, care trebuie să meargă pe cea mai periculoasă planetă din univers pentru a asigura viitorul familiei și poporului său. Pe măsură ce forțele malefice izbucnesc într-un conflict legat de furnizarea celei mai prețioase resurse din univers - resursă capabilă să deblocheze cel mai mare potențial al umanității - vor supraviețui doar cei care își pot învinge frica.

Iată impresiile de după vizionarea primelor minute din film:

Superputerile personajelor sunt uimitoare

Dintre toate scenele ies în evidența acelea în care Paul folosește Vocea atunci când vorbește cu mama sa, Lady Jessica, iar asasinul Thufir Hawat își mânuiește abilitatea de Mentat; o luptă unu la una cu scuturile proprii impresionează în egală măsură. În mod spectaculos, niciuna dintre aceste scene nu arată sau nu se simt așa cum ne-am imagina. Ceea ce e pe ecran este mult mai impresionant.

Hans Zimmer a „inventat” noi instrumente pentru film

Un detaliu anume din conversația dintre Villeneuve și Hans Zimmer a fost fascinant. Celebrul compozitor susținea că e ciudat că filmele epopeice, plasate în spațiu, sunt îmbogățite cu o coloana sonoră cât se poate de pământească, așa că a căutat noi sunete care să surprindă caracterul îndepărtat al acestor planete extraterestre. Nu a spus cum anume a inventat aceste sunete noi, însă în unele dintre scene cu siguranță surprinde aerul lor straniu prin muzica de film.

Vehiculele sunt perfecte

Ornithopterele din Dune al lui Villeneuve seamănă mai degrabă cu libelule decât cu păsări, însă ele reușesc prin faptul că se mișcă prin aer ca o vietate și mai puțin ca o navă, lucru de altfel subliniat în cărți.

Și mașinile de recoltat mirodenii par să fie foarte masive în film. Dimensiunile lor uriașe (cu toate că unul este înghițit întreg de către un vierme de pământ) sunt impresionante. Dimensiunile ample ale acestor mașinării au fost adesea trecute cu vederea în filmele anterioare,  dar în ultimul lor film se vede scara lor gigantică.

Acei ochi albaștri, albaștri

Multe s-au spus despre oamenii liberi din Dune și dacă albastrul ochilor lor era suficient. În trecut, ochii lor apăreau mereu pe ecran având un albastru electric, lucios și scăpărător. Deși arătau spectaculos pe ecran, am simțit mereu că această imagine nu este fidelă cărților. De fapt, ochii oamenilor Ibad erau descriși ca fiind albaștri fără o parte albă. Ceea ce este prezentat realist în film. Pare mult mai plauzibil ca albastrul ochilor lor să fie o culoare intensă, dar totuși una naturală.

Adaptarea pentru marile ecrane a bestseller-ului original al lui Frank Herbert, Dune, are o distribuție internațională, de excepție: actorul nominalizat la OscarTimothée ChalametRebecca FergusonOscar Isaac (franciza Star Wars) Josh Brolin, nominalizat la Oscar, Zendaya, Stellan Skarsgård, Dave, Stephen McKinley Henderson, Chang Chen, David Dastmalchian, Sharon Duncan-Brewster, Charlotte Rampling, cu Jason Momoa (AquamanGame of Thrones al HBO) și câștigătorul Oscarului Javier Bardem.

Villeneuve a regizat Dune dintr-un scenariu pe care l-a scris împreună cu Jon Spaihts și Eric Roth pe baza romanului cu același nume scris de Frank Herbert. Villeneuve a și produs filmul împreună cu Mary Parent, Cale Boyter și Joe Caracciolo, Jr. Producătorii executivi sunt Tanya Lapointe, Joshua Grode, Herbert W. Gains, Jon Spaihts, Thomas Tull, Brian Herbert, Byron Merritt și Kim Herbert. 

Denis Villeneuve a mai regizat filmele Arrival şi Blade Runner 2049.

Exploreaza subiecte similare:

Dune

Alte știri din cinema

Otto Barbarul: cronica unei sinucideri anunțate

Debutul în lungmetraj al Ruxandrei Ghițescu aduce în discuție posibilitatea unei punți între generații, dar atinge și o temă-capcană: fantezia sinuciderii

Cineaștii români își întâlnesc publicul la Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 24 septembrie

Peste 40 de filme românești în 15 locații din București și Cluj-Napoca

SF-ul cu Tom Hanks protagonist, semnat de regizorul Urzelii Tronurilor, are trailer

Probabil singurul supraviețuitor al unei apocalipse globale pornește într-o călătorie primejdioasă

Retrospectiva 007: inamicii preferați ai lui Bond

Ce-ar fi agentul de elită 007 fără dușmani? Și-ar pierde slujba din serviciile secrete britanice, și-ar îneca amarul în martini-uri și n-ar mai salva nici omenirea.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 26 iulie 2021 12:29
Si până la urmă cum a rămas: va fi un singur DUNE sau mai multe??... Si nu-mi răspundeti că vor urma un serial pe acelasi subiect, eu mp refer strict la filme pentru marele ecran, nu la TV!...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells