Impozantul Tom Hardy. Rolul din Dunkirk și povestea de succes a actorului

de Cinemagia în 27 Iul 2017
„Dunkirk” este cea de-a treia colaborare a lui Tom Hardy cu regizorul Christopher Nolan

Spectatorii filmului de război Dunkirk, acum pe marile noastre ecrane în 2D și IMAX, vor avea șansa de a împărți intimitatea spațiului strâns din cockpit-ul unei aeronave Spitfire cu Tom Hardy, în film pilot de avion cu o misiune dificilă. Acțiunea se desfășoară pe trei intervale de timp diferite, pe uscat, pe apă și în aer, iar unul dintre eroii aerului este jucat de îndrăgitul actor Tom Hardy.

Pentru Tom Hardy, care îl joacă pe Farrier, pilotul senior RAF, implicarea în proiect a avut o valoare sentimentală. „Bunicul meu a luptat la Dunkirk”, s-a destăinuit el presei. „Mi-a povestit despre această experiență”. Producătoarea Emma Thomas (și soția regizorului Christopher Nolan) a declarat că au fost și alte motive pentru care Hardy s-a potrivit atât de bine rolului. „Este în cabina frontală, așa că mișcările lui sunt restricționate, dar Tom este o prezență impozantă și își poate folosi fizicul în moduri neașteptate. Fața acestuia este din nou acoperită, iar motivul pentru care reușim să facem acest lucru cu Tom este expresivitatea acestuia așa că nu ai nevoie să îi vezi toată fața. Sunt secvențe în film în care sigurul lucru vizibil sunt ochii, și totuși el poate să transmită și să spună o poveste doar cu atât...”

Tom Hardy s-a născut ca Edward Thomas Hardy pe 15 septembrie 1977, în Hammersmith, Londra (Marea Britanie). Copil unic al scriitorului de comedie și romancierului Edward Hardy și al artistei Anne Hardy, copilăria și tinerețea lui Tom au fost marcate de delincvenţă juvenilă, alcoolism, dependență de droguri... În pofida demonilor care i-au marcat primele decenii de viață, Hardy a urmat cursurile de actorie la Richmond Drama School, apoi la prestigioasa Drama Centre London. Implicarea totală a lui Hardy l-au format ca actorul care este astăzi.

Tom Hardy (Farrier) a primit o nominalizare la Oscar în 2016 la secțiunea Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul din drama „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”, regizat de Alejandro González Iñárritu, în care a jucat alături de Leonardo DiCaprio. Lansat în 2015, filmul a fost doar unul dintre cele cinci filme în care actorul a jucat în acel an. Hardy a jucat rol principal în blockbuster-ul distopic „Mad Max: Drumul furiei,” pentru care a câștigat Critics’ Choice Awards pentru Cel mai bun actor într-un film de acțiune. De asemenea i-a jucat pe gangsterii gemeni Ronald și Reginald Kray, care au condus partea de vest a Londrei în anii 1950-1960, în drama „Gangsteri de legendă”, de Brian Helgeland, pentru care a câștigat un premiu British Independent Film pentru cel mai bun actor. Mai mult, a jucat împreună cu Gary Oldman în thrillerul mystery „London Road” și „Child 44. Crime trecute sub tăcere,” sub regia lui Rufus Norris. Ca rezultat al acestui lucru, London Critics’ Circle i-a acordat lui Hardy titlul de Actorul britanic al anului pentru interpretările sale extraordinare din 2015.

Dunkirk” este cea de-a treia colaborare a lui Tom Hardy cu regizorul Christopher Nolan. Au lucrat pentru prima dată în 2010 la thrillerul de mare succes „Începutul,” împreună cu o distribuție cu nume mari, avându-l cap de afiș pe DiCaprio. S-au reunit pentru blockbuster-ul din 2012Cavalerul negru: Legenda renaște,” în care Hardy a jucat personajul negativ Bane, împreună cu Christian Bale, Anne Hathaway și Marion Cotillard.

În Dunkirk, Tom Hardy are o misiune aproape sinucigașă. Povestea a început la sfârșitul lunii mai 1940, atunci când Corpul Expediționar Britanic, împreună cu trupele belgiene, franceze și canadiene au fost nevoite să se retragă până pe plajele din Dunkerque. Deși casa era la o distanță de doar 41 km, nu exista nicio cale ușoară de a ajunge acolo. Plaja cu o adâncime mică și cu o maree de 5 metri a împiedicat salvarea oamenilor de către navele mari britanice. Dar exista speranță: au fost chemate ambarcațiuni mici și o flotilă de „nave mici” care au pornit de pe coasta de sud a Angliei pentru a aduce oamenii acasă, operațiunea cu nume de cod Dynamo. Câteva avioane Spitfire au survolat zona pentru a lichida avioanele germane care bombardau navele de evacuare a trupelor.

Trei aeronave Spitfire de epocă au fost filmate cum zburau deasupra Canalului. În timpul pre-producției, Nolan a zburat el însuși cu un avion Spitfire pentru a simți cu adevărat dinamica acelor avioane magnifice care au ajutat oamenii de la Dunkirk. „Când zbori într-un Spitfire, pe care am avut norocul să îl conduc,” spune Nolan, „ai un respect extraordinar pentru oamenii care au pilotat acele avioane și au înfruntat acele condiții. Este foarte palpitant, dar nu este tocmai confortabil. Rezistența fizică și concentrarea de care trebuia să dai dovadă, pe lângă curajul pe care piloții trebuia să îl aibă, au fost fascinante de reprezentat.” Pentru a captura conflictele intense din aer, Nolan a împins din nou limitele a ceea ce se poate realiza practic, mai ales cu niște camere video de mari dimensiuni. El remarcă, „În ziua de azi, când avem camere de tipul GoPro, oamenii sunt din ce în ce mai obișnuiți să vadă evenimente extrem de antrenante din unghiuri subiective foarte interesante. În calitate de producător de film, acest lucru ridică ștacheta în ceea ce privește modul în care prezentăm avioanele din 1940 astfel încât audiența să poată fi receptivă. Am vrut să arătăm totul din perspectiva piloților, dar totuși folosind camere video IMAX. A fost o provocare să avem acea cameră video imensă în carlingă, dar eram determinați să o facem”. 

Filmele de război nu-i sunt străine lui Tom Hardy. Înainte de Dunkirk, pe când studia la prestigioasa instituție Drama Centre London, i s-a oferit un rol în producția HBO despre cel de-Al Doilea Război Mondial „Camarazi de război”, producători executivi fiind Tom Hanks și Steven Spielberg. Filmul de debut a venit la scurt timp după aceea, „Elicopter la pământ!”, regizat de Ridley Scott iar anul următor a jucat în „Star Treck: Nemesis.”

În 2008, Hardy a atras atenția prin interpretarea în drama „Bronson”, de Nicolas Winding Refn, câștigând premiul British Independent Film Award pentru interpretare. British Academy of Film and Television Arts i-a acordat premiul Rising Star Award în 2011.

Thrillerul „Locke”, al lui Steven Knight, pentru care a primit al treilea său premiu British Independent Film Award, şi pentru Cel mai Bun Actor, dar şi pentru drama poliţistă, aclamată de către critici, regizată de Michaël R. Roskam, „The Drop”.

Alte filme în care a jucat sunt: „Războinicul,” cu Nick Nolte și Joel Edgerton și regizat de Gavin O’Connor, thrillerul lui Tomas Alfredson „Un spion care știa prea multe”, cu Gary Oldman, pentru care Hardy a câștigat încă o nominalizare la British Independent Film Award pentru cel mai bun actor în rol secundar; „În afara legii”, regizat de John John Hillcoat, care a avut premiera în anul 2012 la Cannes; thrillerul „Locke”, de Steven Knight, pentru care a primit cea de-a treia nominalizare la British Independent Film și a câștigat premiul Los Angeles Film Critics Award, pentru cel mai bun actor și pentru drama regizată de Michaël R. Roskam, „Bani murdari.”

Pe micile ecrane, Hardy a jucat în serialul de epocă „Tabu,” acesta fiind și producător executiv și co-creator. Are și un rol în serialul „Peaky Blinders”, alături de Cillian Murphy. În 2008, Hardy a fost nominalizat la premiile BAFTA TV pentru cel mai bun actor în filmul produs de HBO, „Stuart: O viață spusă invers,” și l-a jucat pe Heathcliff în producția ITV „La răscruce de vânturi.” A jucat pe micile ecrane și în: „Oliver Twist,” „A for Andromeda”, „Sweeney Todd,” „Fiica lui Gideon”, „Evadarea de la Colditz,” și în mini-seria BBC „Regina Fecioară.”

Pe scena teatrului Hardy a jucat în numeroase piese în zona West End din Londra, dintre care putem aminti „Blood” și „In Arabia We’d All Be Kings”, câștigând premiul Outstanding Newcomer la Premiile Evening Standard Theater din 2003, pentru rolurile sale din ambele producții teatrale și o nominalizare la Premiile Olivier. În 2005, Hardy a jucat în „Roger și Vanessa”, în regia lui Brett C. Leonard. Alte piese ale acestuia includ: adaptarea piesei „Festen” la Almeida, „The Modernist,” la Sheffield’s Crucible Theatre; „The Man of Mode” pentru National Theatre; și „The Long Red Road”, în regia lui Philip Seymour Hoffma la Chicago’s Goodman Theatre.

Pe lângă activitatea de actor, Hardy este de asemenea și fondatorul și CEO-ul companiei de producții cinematografice Hardy Son & Baker (HSB) pe care a înființat-o în 2013 împreună cu Dean Baker. Cea mai nouă colaborarea a HSB a fost cu Scott Free Productions pentru producerea serialului „Tabu”, care a debutat la începutul acestui an pe BBC în Marea Britanie și pe FX în SUA. Alte proiecte în desfășurare la momentul actual includ adaptarea serialului de comedie „100 Bullets” și un film care nu a fost încă denumit despre exploratorul britanic Ernest Shackleton care a întreprins mai multe expediții în Antarctica; și un alt proiect fără titlu bazat pe viața legendarului fotograf de război Don McCullin. În ceea ce privește activitatea în televiziune, HBS are în lucru noi scenarii pentru NBC Universal International, inclusiv o adaptare cinematografică a thrillerului Pendulum de Adam Hamdy, precum și un serial, Trees, bazat pe romanul SF al lui Warren Ellis și Jason Howard.

Hardy este de asemenea și ambasador pentru The Prince’s Trust, RMCTF și Help for Heroes. Este la a doua căsătorie și are doi băieți , din cele două mariaje. Primul divorț s-a produs din cauza problemelor cu drogurile pe care le-a avut actorul.

Exploreaza subiecte similare:

Dunkirk, Tom Hardy, Christopher Nolan, Inception, Bronson, Taboo, Mad Max: Fury Road, The Revenant, London Road, Child 44, The Dark Knight Rises, Band of Brothers, Locke, The Drop, A for Andromeda, Gideon's Daughter, Lawless, Tinker Tailor Soldier Spy, Dean Backer, Tom Hanks, Steven Spielberg, Black Hawk Down, Legend

Alte știri din cinema

Scenariul episodului pilot al lui Judge Dredd: Mega-City One a fost finalizat

Serialul postului SyFy ar putea fi lansat anul viitor

Ce vedem în IMAX și 4DX vara aceasta

Iată ce filme poţi urmări în următoarele luni în cele mai cool formate de cinema

Tom Hardy, despre viitorul filmelor Mad Max

„De la bun început a fost în plan o trilogie”, a declarat starul la San Diego Comic-Con 2018

Guardians of the Galaxy 3 a rămas fără regizor după dezvăluirea unor mesaje ofensatoare

James Gunn, care a stat la cârma primelor două filme din serie, a fost concediat de studiourile Disney

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 27 iulie 2017 17:05
Nolan si filmele de razboi e ca Wes Craven si comediile romantice
Gloria pe 27 iulie 2017 17:41
Mergi sa vezi Dunkirk, e chiar un film bun!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells