Iată câte sute de milioane de dolari ar putea pierde Disney din cauza insuccesului filmului Tomorrowland

de Gloria Sauciuc în 12 Iun 2015
Este al treilea blockbuster cu buget mare din 2015, lasat după Ascensiunea lui Jupiter și Al șaptelea fiu, evidenţiind caracterul riscant al unei producţii de nouă cifre într-un moment în care succese cu bugete relativ mai mici precum Spioana și Tonul perfect 2 fac casele de producţie să se uite mai atent la costurile creării francizelor
Disney, căminul celor de la Lucasfilm, Marvel, Pixar și al Studiourilor de Animaţie Walt Disney , s-a „poticnit” cu Tomorrowland: Lumea de dincolo de mâine, aventura fantasy regizată de Brad Bird. Unele surse, citate de Variety, spun că filmul va pierde între 120 şi 140 de milioane de dolari până în momentul la care se va finaliza lansarea la nivel global, devenind primul rateu financiar major al Companiei Disney de la Legenda călăreţului singuratic, care a determinat o pierdere de 190 de milioane de dolari cu două veri în urmă.

Iată ce scria Cinemagia despre film, la data lansării:

„Un film original văzut în aceşti ani dominaţi de continuări şi ecranizări nu poate fi decât un motiv de bucurie.

Când la cârma unui astfel de proiect se află Brad Bird (The Incredibles, Ratatouille, Mission: Impossible - Ghost Protocol) aşteptările cresc, iar faptul că filmul îi oferă lui Britt Robertson unul dintre cele mai elaborate roluri feminine de văzut anul acesta într-un blockbuster hollywoodian este un motiv în plus de laudă.

Poate că Tomorrowland nu satisface întrutotul, dar energia sa, efortul de producţie şi un mesaj pozitiv pe care ar trebui să-l auzim mai des la cinema o să te facă să nu regreţi banii daţi pe bilet” (Ștefan Dobroiu).

 

Este, de asemenea, al treilea blockbuster cu buget mare din 2015, lasat după Ascensiunea lui Jupiter și Al șaptelea fiu, evidenţiind caracterul riscant al unei producţii de nouă cifre într-un moment în care succese cu bugete relativ mai mici precum Spioana și Tonul perfect 2 fac casele de producţie să se uite mai atent la costurile creării francizelor.

Tomorrowland: Lumea de dincolo de mâine, a cărui producţie a costat 180 de milioane de dolari cheltuieli de marketing de 150 de milioane de dolari sau mai mult, avea toate atuurile: un regizor pe val în Bird, 57 de ani (Misiune: Imposibilă — Ghost Protocol) și un star de nivel mondial în George Clooney, 54 de ani. Dar a debutat cu cronici slabe (era pentru copii sau pentru adulți?) și încasări de doar 42.700.000 dolari în timpul lungului week-end de Memorial Day. Din 8 iunie, filmul a câștigat 76,4 milioane de dolari în SUA și 93,5 milioane de dolari în afara graniţelor, adică un total global de 169,9 milioane de dolari. S-ar putea să nu depăşească mai mult de 200 de milioane de dolari, departe de a fi suficiente pentru a acoperi costurile Disney.

China, mare devoratoare de filme americane eveniment, a fost o lovitură deosebit de dură. Tomorrowland a încasat acolo 13,8 milioane de dolari la începutul lunii iunie, fiind surclasat de lansarea animaţiei japoneze Stand by me Doraemon cu încasări de 38.300.000 de dolari.

„Da, au dat chix cu Tomorrowland, dar sunt atât de multe lucruri în desfăşurare la Disney”, spune analistul Eric Handler de la MKM Partners,  citat de Variety, menționând că Avengers: Sub semnul lui Ultron de la Marvel a câștigat aproape 1,35 miliarde de dolari la nivel mondial începând cu luna mai. „Și urmează Întors pe dos (19 iunie), Omul-Furnică (17 iulie) și Star Wars: Trezirea Forței (18 decembrie). Disney se va descurca foarte bine în acest an.”

Din acest motiv Tomorrowland nu a agitat mass media sau nemulţumirea acționarilor la fel ca Legenda călăreţului singuratic și John Carter (cu încasări de 200 de milioane de dolari).  Dar a ridicat problema dacă casele de producţie vor mai cheltui la acest nivel pe blockbustere originale. Chiar şi succesul San Andreas, pe care Warner Bros. l-a lansat ca un film eveniment, a costat „doar” 110 milioane de dolari.

„Există un motiv pentru care vedeți mai multe sequels, prequels și chestii cunoscute, pentru că nu știi niciodată cum vor ieşi filmele precum Tomorrowland sau Ascensiunea lui Jupiter”, spune Handler. Jupiter a fost un eşec scump pentru Warners, Village Roadshow și alți parteneri care au plătit aproape 180 de milioane de dolari pentru a realiza fantezia SF, care a încasat 181.900.000 dolari în întreaga lume și a provocat pierderi de aproximativ 120 milioane de dolari.  În ciuda insuccesului, puțini dau vina pe Disney pentru că a mers pe mâna unui regizor ca Bird. Un executiv rival declară, „Când un tip ca el vine la tine cu o idee originală, iar Clooney face parte din pachetului, îţi asumi riscul...”

Exploreaza subiecte similare:

Tomorrowland

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
danny987 pe 12 iunie 2015 15:33
Sincer,mie mi-a placut filmul.
cosmin742000 pe 13 iunie 2015 10:51
nu pot decat sa le urez la cat mai multe dezastre financiere ca de dezastrele de filme se ocupa ei.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells