Huge in France: trista paradă a închipuiţilor

de Ştefan Dobroiu în 13 Apr 2019
Starul comediei franceze Gad Elmaleh se autoironizează într-un serial despre obsesia faimei

Fără îndoială unul din cele mai promiţătoare titluri ale lunii aprilie lansate pe platforma Netflix România, Huge in France are o premisă plină de potenţial: iei o personalitate care este "huge" într-o altă parte a lumii şi o relochezi undeva unde faima sa este irelevantă. În acest caz îl avem pe Gad Elmaleh, star al stand-up comedy-ului francez, care se autoironizează închipuindu-se drept tată al unui model aspirant adolescent din Los Angeles. Rezultatul arată cu degetul obsesia pentru faimă şi bani din star system-ul american, arătând cum nişte închipuiţi recurg la acte extreme pentru a deveni celebri.

Citeşte aici despre alte nouă filme şi seriale lansate pe Netflix în aprilie.

Românii îl cunosc pe Gad Elmaleh (foto stânga) mai ales datorită proaspetei comedii Hors de prix (2006), în care actorul de origine marocană făcea echipă cu mult mai celebra Audrey Tautou. Faptul că nu a mai fost văzut în cinematografele noastre nu înseamnă că Elmaleh nu a făcut carieră în Franţa, unde a devenit un star al scenelor de stand-up comedy şi al show-urilor de umor. Este punctul de pornire perfect pentru Huge in France, în care Elmaleh porneşte de la premisa popularităţii sale locale absolute pentru a se reimagina în tată biologic înstrăinat al unui puşti de 15 ani, Luca (Jordan Ver Hoeve), care trăieşte în Los Angeles împreună cu mama Vivian (Erinn Hayes) şi noul soţ al acesteia, netalentatul actor Jason (Matthew Del Negro).

Epuizat după un turneu în zeci de oraşe ale Franţei, Gad ia subit decizia să-şi salveze relaţia cu Luca şi aterizează neanunţat la Los Angeles, unde îşi dă seama curând că nimeni nu are habar cine e, ba chiar îl consideră de-a dreptul dubios din cauza insistenţelor sale că e celebru. Protagonistul constată cu uimire că fraza "C'est Gad" ("A venit Gad" sau "Iată-l pe Gad"), care în Franţa i-ar deschide orice uşă, în Los Angeles este întâmpinată cu neîncredere maximă. Aceasta este şi una din hibele scenariului: ca în filmele şi serialele cu zombi în care oamenii se poartă de parcă nu ar fi văzut niciodată vreo producţie din acest subgen horror, căzând pradă cu uşurinţă morţilor vii, Gad tot insistă că ar trebui tratat ca o celebritate...

Chiar dacă Huge in France are mari probleme să-şi găsească tonul, ritmul şi adesea şi umorul, măcar face o treabă foarte bună în a explora deciziile extreme pe care aspiranţii de la Hollywood sunt gata să le ia pentru a-şi găsi un locşor cât de mic şi insignifiant pe obsedantul tărâm al faimei. Probabil că cel mai bun exemplu în acest sens este superficialul Luca, preocupat de faptul că tendinţele actuale ale modelling-ului cer manechine cu pectorali supradimensionaţi şi braţe subţiri. Pentru a se conforma, puştiul, la cei 15 ani ai săi, e gata să-şi facă implanturi în pectorali, ceea ce provoacă reacţia incredulă a lui Gad cu privire la acest "boob job" neaşteptat.

Exemplul lui Luca este departe de a fi singurul din serial, iar spectatorii s-ar putea să fie mai degrabă înspăimântaţi de reperele bizare ale personajelor, de istericalele lor, superficialitate şi impostură. Poate cu excepţia protagonistului, Huge in France nu este altceva decât o tristă paradă a închipuiţilor, o defilare a unor imbecili ce ar putea avea efect benefic asupra publicului: privindu-i, nu poţi decât să fii mulţumit de micul tău apartament închiriat în Drumul Taberei sau de garsoniera luată cu rate grele în Sălăjan. Mirajul reşedinţelor impozante, al fanilor care-ţi sorb fiece cuvânt pe reţelele de socializare, al puterii faimei are parte de o demontare eficientă în Huge in France. Şi, dacă ţi se pare că problema este doar acolo, la ei, departe, e de ajuns să deschizi televizorul pe vreun canal românesc pentru a vedea aceiaşi imbecili lipsiţi de talent, dar ahtiaţi după atenţie şi discutabilă notorietate.

Exploreaza subiecte similare:

Gad Elmaleh, Hors de prix, Audrey Tautou, Jordan Ver Hoeve, Erinn Hayes, Matthew Del Negro, Huge in France

Alte știri din cinema

Horror-ul Blestemul femeii care plânge aduce teroarea în cinematografe, din 19 aprilie

Ferește-te de groaznicul ei voal!

Un nou film Thor este în cărţi, cu Taika Waititi la cârmă

Informaţia vine de la interpreta lui Walkyrie, Tessa Thompson

Avengers: Endgame are cel mai bun final din MCU, spune Robert Downey Jr.

Downey Jr. este singurul actor din distribuţie care a primit integral scenariul înainte de începerea filmărilor

Serialul Netflix The Witcher se lansează spre finalul anului

Henry Cavill este Geralt de Rivia, un vânător de monştri mutant într-o lume fantastică

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells