Horror și realism magic, miercuri noaptea la TV

de Cinemagia în 27 Mai 2020
Rosemary's Baby (CineMAX, 21:00), The Nun (HBO, 00:20), Pe Calea Lactee (Film Now, 00:50)

Inconştientul nu e populat doar de monştri, după cum spune Mircea Eliade. Diavolul a căpătat în multe producţii chip omenesc - întrupându-se în chip de copil (Rosemary's Baby, filmul regizat de Roman Polanski, ce se difuzează seara asta pe canalul CineMax etc.), de adult - bărbat în carne şi oase (Dr. Parnassus, Pact cu diavolul, Vrăjitoarele din Eastwick, Time Bandits etc.) sau femeie (demonul Valak din filmul turnat în România The Nun, difuzat miercuri seara de HBO). Iată ce filme ne-au atras atenția din oferta de miercuri a canalelor TV de la noi. Rubricile „Filme TV” și „Seriale la TV” prezintă toate producțiile progamate pe micul ecran de azi până miercurea viitoare.

După ce se mută într-un apartament dintr-o clădire rău famată, Rosemary Woodhouse (jucată de Mia Farrow) începe să aibă vise ciudate, în filmul din 1968 Rosemary's Baby. Iar soțul ei, Guy, se împrietenește cu doi bătrâni, Roman și Minnie. Rosemary află că este însărcinată, deși soțul ei s-a îndepărtat de ea. Minnie se oferă să o îngrijească pe viitoarea mamă și astfel îi oferă o poțiune despre care îi spune că este bună pentru copil. Rosemary se simte din ce în ce mai rău.

Al doilea horror al serii de miercuri este Călugărița: Misterul de la mănăstire. A fost filmat în țara noastră iar acum poate fi vizionat pe micul ecran, fiind programat de HBO după miezul nopții, de la 00.20. Acţiunea are loc în anul 1952, când sinuciderea unei călugăriţe la mănăstirea Santa Carta din munţii României pune pe jar Vaticanul. Părintele Anthony Burke (Demián Bichir), un specialist în manifestări religioase suspecte, este trimis să investigheze ce s-a întâmplat. Îl însoţeşte soră Irene (Taissa Farmiga), o tânără care se pregăteşte să devină călugăriţă.

Investigaţia începe cu Frenchie (belgianul Jonas Bloquet), furnizorul de legume al mănăstirii şi cel care a descoperit trupul sinucigaşei, iar curând eroii vor da ochii cu înfiorătorul Valak. „Cel mai îmbucurător aspect al producţiei nu este legat de calităţile sale intrinseci: filmul este o gigantică reclamă pentru România şi mai ales pentru castelul Corvinilor de Hunedoara”, scria Cinemagia la data lansării filmului în cinematografe. „Marele plus al filmului, pe lângă apropierea sa de România, sunt manifestările demonului”, mai scriam la data premierei din 2018.

Cineastul de origine sârbă Emir Kusturica, deţinătorul a două statuete Palme d’Or (în 1985 pentru Tata în călătorie de serviciu şi - zece ani mai târziu - pentru Underground), revine în atenția noastră cu On the Milky Road, programat de canalul Film Now miercuri, 27 mai, după miezul nopții, despre o idilă printre gloanţe, pudrată cu elemente de realism magic. Kusturica este protagonist, alături de Monica Bellucci. Am apreciat cu câtă căldură apar miracolele în povestea de dragoste a protagoniştilor, pe fondul tragic al realităţilor aspre ale războiului civil. On the Milky Road reuşeşte să fie pe cât de convolut, pe atât de lipsit de nou în filmografia lui Kusturica.

Plasat tot pe fundalul conflictului iugoslav (în fond, sângerosul război din Iugoslavia s-a încheiat de douăzeci de ani, iar ţara vecină cu noi, Serbia, se apropie de status quo-ul unui stat european), alături de o simbolistică de factură criptică (personajele locuiesc într-un fel de casă a babei Cloanţa, dominată de un ceas mecanic parcă însufleţit), Milky Road readuce luptători sârbi din războiul iugoslav care reprezintă binele chiar atunci când trag cu arma şi o duc dintr-o beţie în alta, chefliii şi lăutari, femei frumoase care beau cot la cot cu bărbaţi, occidentali răi, plus animale de curte. Aceeaşi tiradă idiosincratică apare în film - sârbii bosniaci sunt idealizaţi iar occidentalii sunt demonizaţi, în film sub imaginea unor asasini.

Spectatorii familiarizaţi cu filme ca Pisica albă, pisica neagră, Underground, Viaţa e un miracol nu vor avea satisfacţia unei variaţii a tematicilor lui Kusturica, nu vor vedea o maturizare a regizorului. Fanii regizorului, însă, vor avea toate motivele să iubească filmul. Şi cei care nu au văzut niciodată vreo producţie a lui.

Exploreaza subiecte similare:

Rosemary's Baby, Mia Farrow, Taissa Farmiga, The Nun, Demián Bichir, Emir Kusturica, Monica Bellucci, On the Milky Road

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells