Highlight Les Films de Cannes à Bucarest: propunerea Iranului la Oscar

10 Oct 2013
The Past, noul film al lui Asghar Farhadi, o are în rolul principal pe Bérénice Bejo, premiată la Cannes

Asghar Farhadi, regizorul premiat cu Ursul de Aur la Berlin şi Oscarul pentru cel mai bun film străin pentru excelentul Nader and Simin: A Separation (2011), care va fi proiectat şi în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, revine cu o dramă de familie care i-a adus actriţei din The Artist, Bérénice Bejo (foto), un premiu de interpretare la Cannes. Le passé/The Past a câştigat şi Premiul Juriului Ecumenic la Cannes şi va reprezenta Iranul la Premiile Oscar 2014.

Este o dramă „complexă şi adeseori sclipitoare, cu interpretări inteligente şi reţinute; are un mozaic elegant de detalii, răsturnări neaşteptate de situaţie, întorsături şi revelaţii pline de suspans”, potrivit „The Guardian”. La patru ani de la despărţire, un bărbat vine de la Teheran la Paris, la cererea soţiei sale franceze, pentru a începe formalităţile de divorţ. În timpul scurtei sale şederi, acesta descoperă că între soţia lui şi fiica lor există o relaţie tensionată. Eforturile lui de a diminua acest conflict duc la dezvăluirea unui secret din trecut. Lui Bérénice Bejo i se alătură Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Sabrina Ouazani sau Valeria Cavalli.

A impresionat juriul şi publicul de la Cannes şi actorul Bruce Dern, în Nebraska, cel de-al şaselea film al regizorului american Alexander Payne. La ceremonia de premiere de la Cannes, actorul a primit trofeul de interpretare pentru rolul unui bătrân care, convins că a câştigat lozul cel mare la o improbabilă tragere la sorţi prin corespondenţă, caută să ajungă în Nebraska pentru a-şi lua premiul. Familia, îngrijorată de ceea ce percepe ca fiind un început de senilitate, intenţionează să-l ducă la un azil, însă unul dintre fii îi face voia. Pe drum, bătrânul îl obligă să oprească pentru câteva zile în oraşul natal din Nebraska, unde îşi regăseşte întreg trecutul.

Turnat în alb şi negru de-a lungul a patru state americane, filmul are pe generic actori cu experienţă şi non-profesionişti. Este, aşa cum remarca Scott Foundas, critic de film la „Variety”, un soi de „odă pentru viaţa în oraşele mici din inima Americii şi pentru visele quijoteşti ale bătrânilor încăpăţânaţi care trăiesc în ele”. Alexander Payne a mai regizat About Schmidt (2002), cu Jack Nicholson, Sideways (2004) sau The Descendants (2011), cu George Clooney.

Un eveniment special la Les Films de Cannes à Bucarest va fi şi proiecţia documentarului Polluting Paradise (Garbage in the Garden of Eden), în regia lui Fatih Akin, proiectat în secţiunea Special Screenings la Festivalul de la Cannes, anul trecut. Regizorul german de origine turcă este multi-premiat pentru filme ca Gegen die Wand (Ursul de Aur la Berlin, 2004), The Edge of Heaven (Premiul pentru scenariu, Cannes 2007) sau Soul Kitchen (2009).

Timp de cinci ani, Fatih Akin a documentat lupta locuitorilor unui sat din Turcia, Camburnu, cu guvernul, după ce acesta a decis că acolo va fi instalată o groapă de gunoi imensă. Ce şanse au oamenii simpli, de pretutindeni, în bătălia cu cele mai puternice instituţii ale statului?, e întrebarea de la care porneşte documentarul. Apariţia gropii de gunoi le-a schimbat profund vieţile: de la poluare şi mirosul insuportabil, până la ameninţarea că nimeni nu le va mai cumpăra produsele crescute în zonă. Distribuitorul român al filmului este Independenţa Film.

Exploreaza subiecte similare:

Bérénice Bejo, Bruce Dern, Asghar Farhadi, Fatih Akin, Le passé, Nebraska

Alte știri din cinema

Primele reacții la filmul Shazam!

Cel mai captivant film DCEU de până acum, conform părerii criticilor de film, are suflet, magie, provoacă râsete şi senzaţii tari

Record. Captain Marvel trece de bariera de 900 milioane dolari

A depăşit încasările unor filme cu supereroi precum: Thor:Ragnarok (854 milioane dolari), Venom (855 milioane dolari) şi Spider-Man: Homecoming (880 milioane dolari)

În timpul filmărilor la Game of Thrones, Emilia Clarke a supraviețuit unui atac cerebral

„Dacă e să fiu sinceră, în fiecare clipă din zi credeam că o să mor”, a declarat actrița

După Captain Marvel, Brie Larson e alături de Samuel L. Jackson în Unicorn Store

Este filmul în care actrița de 29 de ani debutează ca regizoare

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 7 noiembrie 2013 23:06
O actrita cu greutate intr-un film ce chiar promite multe prin poveste. Cred ca are sanse.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells