Harry Potter a împlinit 20 de ani. Cât succes a avut celebra serie a lui J. K. Rowling

de Cristina Grigore în 27 Iun 2017
Harry Potter şi Piatra Filozofală, primul volum al seriei, a fost lansat pe 26 iunie 1997

Pe 26 iunie fanii Harry Potter din toată lumea au sărbătorit 20 de ani de când a fost lansat volumul Harry Potter şi Piatra Filozofală. Cartea pe care J.K. Rowling a scris-o după o idee ce i-a venit în trenul dinspre Manchester la Londra, în 1990, şi care, mai apoi, a fost refuzată de 12 edituri, are acum milioane de fani în toată lumea şi a transformat-o pe autoare (şi nu numai) într-o multi-milionară.

Magica serie de cărţi începută de Piatra Filozofală (volum lansat în 1997) a fost tradusă în peste 63 de limbi, iar vânzările au trecut de 450 milioane de exemplare. Potrivit unei analize a publicaţiei The Sun, Rowling a obţinut un profit de 7,5 miliarde de lire sterline de pe urma francizei de succes, iar în anii următori averea sa ar putea ajunge, după unele predicţii financiare, la 17 miliarde de lire sterline.

Cele şapte filme adaptate după romanele cu Harry Potter au avut încasări de 6,5 miliarde de dolari, un procentaj destul de generos revenindu-i şi autoarei. Încasări consistente i-au revenit şi de pe urma vânzării biletelor la piesa de teatru Harry Potter and the Cursed Child (un succes de 127 milioane de lire sterline).

Pe marele ecran, universul Harry Potter a fost continuat de pelicula Fantastic Beasts and Where to Fiind Them, cu încasări de peste 800 milioane de dolari în toată lumea (de fapt, începutul unei alte francize). Fanii se pot distra de anul trecut în lumea Harry Potter datorită parcului tematic deschis în Los Angeles.

Marile publicaţii internaţionale au marcat fiecare cei 20 de ani de la primul contact cu Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii Hogwarts. The New York Times a publicat un puzzle special cu tematica seriei, în vreme ce pe reţelele de socializare au apărut teste şi activităţi distractive ce marchează aniversarea – pe Facebook "magia" se produce la tastarea numelui uneia dintre cele patru case Hogwarts. Vermillious!

Exploreaza subiecte similare:

J.K. Rowling, Harry Potter and the Sorcerer's Stone, Fantastic Beasts and Where to Find Them

Alte știri din cinema

În timpul filmărilor la Game of Thrones, Emilia Clarke a supraviețuit unui atac cerebral

„Dacă e să fiu sinceră, în fiecare clipă din zi credeam că o să mor”, a declarat actrița

După Captain Marvel, Brie Larson e alături de Samuel L. Jackson în Unicorn Store

Este filmul în care actrița de 29 de ani debutează ca regizoare

Cât de puternic este ciocanul lui Thor? Se pare că e comparabil cu o stea supernova

În mâinile lui Thor, Stormbreaker a reuşit să încaseze tot şocul celor şase Pietre ale Infinitului

Turn Up Charlie: cât de importantă este a doua şansă

Serialul Netflix cu Idris Elba şi Piper Perabo explorează capcanele faimei

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 27 iunie 2017 22:57
Deja ma simt o batrana. Vorbim de HP ca si cum am vorbi de filmele lui Chaplin...
Costirik pe 28 iunie 2017 00:16
Nu am fost niciodata atras de Harry Potter, dar nimeni nu ii poate nega succesul si impactul global pe care l a avut in acesti 20 de ani. Sa stai in tren si sa te "loveasca" deodata o idee de miliarde. Cred ca e si asta un fel de magie:))))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells