Guillermo del Toro, în componența juriului de la Cannes 2015, prezidat de frații Coen

„Copilul teribil” Xavier Dolan, împreună cu Jake Gyllenhaal și alte figuri celebre vor decerna Palme d'Or pe 24 mai

Joel şi Ethan Coen, regizori, scenarişti şi producători, vor fi cei doi preşedinţi ai juriului de la cel de-al 68-lea Festival de la Cannes. Anul acesta, li se vor alătura şapte figuri cheie ale cinematografului mondial din Canada, Spania, Statele Unite, Franţa, Mali, Mexic şi Marea Britanie.

Juriul va fi alcătuit din nouă voci distincte - patru femei şi cinci bărbaţi - fiecare cu aceleaşi drepturi de vot. Sarcina lor va fi să aleagă dintre filmele aflate în Competiţie şi să desemneze câştigătorii, selecţie care va culmina cu premiul Palme d'Or, ce va fi anunţat pe scenă în timpul ceremoniei de închidere a Festivalului, duminică, pe 24 mai.

Iată lista completă a jurului principalei secțiuni competiționale de la Cannes.

Joel & Ethan Coen – Președințiii juriului
(regizori, scenariști, producători – SUA)
Rossy de Palma (actriță – Spania)
Sophie Marceau (actriță, regizor – Franța)
Sienna Miller (actriță – Marea Britanie)
Rokia Traoré (compozitoare, cântăreață – Mali)
Guillermo del Toro (regizor, scenarist, producător – Mexic)
Xavier Dolan (regizor, scenarist, producător, actor – Canada)
Jake Gyllenhaal (actor – SUA)

Sursă foto: site-ul oficial al festivalului

Rossy de Palma, actriţă, Spania

Este un simbol al cinematografiei spaniole și muza lui Pedro Almodovar: a inspirat filmul lui din 1986 La ley del deseo (Legea dorinţei), a jucat în Mujeres al borde de un attaque de nervios (Femei în pragul unei crize de nervi), ¡Átame! (Leagă-mă strâns)Kika și La flor de mi secreto (Taina inimii mele – nominalizat la două premii Goya), precum şi în Los abrazos rotos (Îmbrăţişări frânte), care a intrat în selecția oficială a ediţiei din 2009 a Festivalului de la Cannes). A ajuns la recunoaştere internaţională la începutul anilor 1990 cu regizori precum Robert Altman, Mike Figgis, Patrice Leconte și Mehdi Charef. Va apărea şi în următorul film al lui Pedro Almodóvar

Sophie Marceau, actriţă, regizoare – Franţa

După ce a câștigat un Cesar pentru cea mai bună „Speranţă” la vârsta de 16 ani cu filmul La Boum 2 al lui Claude Pinoteau, cariera ei a crescut cu succes, atât în cinematografia de masă, cât şi în cea de autor. Filmografia sa cuprinde Poliția de Maurice Pialat, iar L'Amour Braque de Andrzej Zulawski. Ea cunoscut succesul internațional cu Braveheart (Inimă neînfricată) al lui Mel Gibson (1995) și filmul Bond – The World Is Not Enough  (Lumea e prea mică, 1999). Alte interpretări notabile includ Don’t Look Back  (Nu privi înapoi), regizat de Marina de Van şi prezentat la Festivalul de la Cannes în 2009. Cu o carieră de peste 40 de filme, ea a scris și regizat două filme de lung metraj, Parlez-moi d’amour (2002) și La Disparue de Deauville (Dispariţia din Deauville, 2007).


Sienna Miller, 
actriţăMarea Britanie

Cu experiență atât în teatru, cât și în cinema, ea a câștigat prima dată faimă cu rolul din filmul Layer Cake (Prins la înghesuială) al lui Matthew Vaughn (2004). A evoluat pe Broadway în „Cabaret” de Sam Mendes. A mai jucat în Foxcatcher de Bennett Miller, film care a debutat la Festivalul de la Cannes 2014, și în American Sniper (Lunetistul american) al lui Clint Eastwood. A terminat recent filmările laHigh Rise de Ben Wheatley.


Rokia Traoré, compozitoare, interpretă – Mali

Inimitabila muziciană şi cântăreaţă născută în Mali, Rokia Traoré, a trasat un parcurs distinctiv între tradiție și modernitate. Influențată de o copilărie nomadă petrecută între Europa, Orientul Mijlociu și Mali, primul CD al acestei compozitoare interprete cu voce captivantă, Mouneïssa (1998), a fost extrem de apreciat. ÎnWanita (2000), Bowmboï (2003), Tchamantché (2008) și Beautiful Africa (2013), Rokia Traoré s-a bazat pe combinaţii inedite de instrumente, cum ar fi balafon, n'goni, chitară electrică şi tobe. Deschiderea ei către colaborări artistice de mare diversitate este o puternică dovadă că muzica este singurul ei continent.

 

Guillermo del Toro, regizor, scenarist, producător – Mexic

Guillermo del Toro este unul dintre cei mai inventivi regizori mexicani din noua generație, alături de Alfonso Cuarón și Alejandro González Iñárritu. Del Toro, care şi-a început cariera ca make-up artist și specialist în efecte speciale, trăiește acum în Statele Unite. Filmografia sa se mândrește cu o gamă bogată de opere distincte și flamboaiante realizate cu fantezie și imaginație, de la Mimic (Cauză şi efect), El espinazo del diablo (Spectrul răzbunării) la Blade II și Hellboy. Guillermo del Toro a prezentat Cronos, primul său lungmetraj, într-o secțiune paralelă de la Cannes. Pan’s Labyrinth (Labirintul lui Pan) a fost selectat în aceeaşi Competiție în 2006.

 

Xavier Dolan, regizor, scenarist, producător, actor – Canada

După filmarea primul său film de lung metraj, J'ai tué ma mère (Am omorât-o pe mama), la 20 de ani, a regizat Les amours imaginaires (Iubiri imaginarelHeartbeats) și Laurence Anyways (Laurence până la capăt), ambele bucurându-se de o primire entuziastă când au fost selectate pentru premiul Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes. Tom à la ferme (Tom la fermă) a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneția, unde a fost distins cu Premiul FIPRESCI. Cel mai recent film, Mommy (Mami) a câștigat Premiul Juriului la Festivalul de anul trecut de la Cannes și César pentru Cel mai bun film străin de lungmetraj. Xavier Dolan lucrează în prezent la următorul său lungmetraj, The Death and Life of John F. Donovan.

 

Jake Gyllenhaal, actor, Statele Unite

Jake Gyllenhaal a crescut într-o familie de artiști și-a făcut debutul cinematografic la vârsta de 11 ani. A captat atenția publicului în 2001 cu rolul din Donnie Darko al lui Richard Kelly și şi-a construit o carieră formată din filme independente și blockbuster. Considerat unul dintre starurile din ce în ce mai rentabile de la Hollywood, Gyllenhaal a apărut în Jarhead (Puşcaşi marini)  de Sam Mendes, apoi în Brokeback Mountain al lui Ang Lee (Leul de Aur la Veneția) și în Zodiac de David Fincher, selectat la Festivalul de la Cannes în 2007. El a apărut recent în două thrillere în regia lui Denis Villeneuve: Prisoners (Prizonieri) și Enemy (Inamicul), dar şi  în filmul lui Dan Gilroy, Nightcrawler (Prădător de noapte).

.


Citește și

Exploreaza subiecte similare:

Guillermo Del Toro, Joel Coen, Ethan Coen, Rossy de Palma, Sienna Miller, Sophie Marceau, Xavier Dolan, Jake Gyllenhaal, festival:cannes 2015

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 22 aprilie 2015 09:35
Foarte bun juriu anul acesta ;)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells