Gardienii galaxiei, captivant

de Ştefan Dobroiu în 7 Aug 2014
Space opera la cel mai înalt nivel, aventura intergalactică va fi cu siguranţă un hit

Puţine sunt filmele care să fi fost privite cu mai multă reticenţă o dată cu anunţarea lor şi apoi să provoace mai mult interes o dată ce excelenta maşinărie de promovare Marvel/Disney a fost pusă în mişcare. Ei bine, aşteptările nu au fost deloc dezamăgite, pentru că Gardienii galaxiei este un spectacol antrenant, colorat şi plin de umor, numai bun de văzut pe un ecran cât mai mare. Actorul Chris Pratt dă lovitura în rolul lui Peter Quill, aventurierul spaţial care se bagă pe sub piele atât de bine, încât la sfârşit supranumele său obsedant (pentru el), Star-Lord, este cu totul meritat. Iată mai jos de ce ar putea să-ţi placă la nebunie să faci o vizită la cinema pentru a vedea Gardienii galaxiei.

Rotunjorul actor din Parks and Recreation a dat jos mai bine de 25 de kilograme pentru a se transforma în Peter Quill, un pământean răpit de pe Terra în 1988 şi protagonist al unor aventuri intergalactice nemaipomenite. Împreună cu răpitorii săi, Distrugătorii conduşi de Yondu (Michael Rooker), Quill caută un glob de o valoare inestimabilă, iar căutările sale îl aduc pe planeta părăsită Morag. O confruntare pe viaţă şi pe moarte cu un grup de războinici Kree îl face pe Quill să-şi dea seama că valoarea globului este mult mai mare decât crezuse iniţial, iar micul obiect rotund îl va transforma, printr-o serie de evenimente pe cât de imprevizibile pe atât de antrenante, în liderul unui pestriţ grup de paria spaţiali care vor deveni, vrând-nevrând, gardienii galaxiei.

Marvel se îndepărtează foarte mult de la seria lor de filme în care realismul şi familiarul sunt reambalate cu ajutorul efectelor speciale, astfel încât până şi Asgard îşi pierde aspectul extraterestru (Thor îi spune lui Jane Carter: "Strămoşii tăi îi spuneau magie, iar tu îi spui ştiinţă. Eu vin dintr-o lume unde sunt unul şi acelaşi lucru"). Tot ce a făcut până acum Marvel avea (măcar) o (spoială de) explicaţie ştiinţifică, dar Gardienii galaxiei desconsideră complet astfel de premise şi aduce pe ecran tot felul de extratereştri, lumi imposibile şi pietre cu puteri incredibile aruncându-ne în mijlocul unui gen neglijat în ultima vreme de cinema, space opera.

Termen inspirat de hulitul soap opera şi gen al cărui cel mai cunoscut reprezentant este Star Wars, space opera are parte de o eficientă readucere în atenţie datorită Gardienilor, gata să te facă să rămâi lipit de scaunul de cinema timp de două ore, cu aventurile lor ce-i duc în cele mai îndepărtate colţuri ale galaxiei, unde Thanos (cu vocea lui Josh Brolin) îşi ţese de zor iţele răzbunării împotriva lumilor civilizate, aşteptându-şi probabil un rol central în The Avengers 3 sau în Gardienii galaxiei 2. Lee Pace îl interpretează excelent pe Ronan, un terorist Kree ce a jurat să distrugă orice fiinţă vie de pe planeta Xandar, condusă de liderul militar Irani Rael (Glenn Close). În jurul lor orbitează Taneleer Tivan, zis Colecţionarul (Benicio del Toro), posesorul unei impresionante colecţii de creaturi, relicve şi obiecte preţioase din toate colţurile galaxiei.

Sunt creaturi extraordinare, dar nimic nu se compară cu cei cinci Gardieni, care vor deveni cu siguranţă una dintre echipele preferate de eroi. În jurul lui Peter Quill se strâng Gamora (o Zoe Saldana verde, după ce a fost albastră în Avatar), fiica adoptivă a lui Thanos gata să-l distrugă după ce acesta i-a ucis familia, Drax Distrugătorul (Dave Bautista), pornit să-l ucidă pe Ronan dintr-un motiv similar, Rocket (voce Bradley Cooper), un raton cu inteligenţă umană şi geniu tehnologic, rezultatul unor dureroase experimente genetice, dar şi ajutorul său Groot (voce Vin Diesel), un inocent copac umanoid dintr-o rasă cu un limbaj atât de subtil, încât neiniţiaţii cred că pronunţă la nesfârşit "I am Groot".

Interesant la filmul lui James Gunn este faptul că personajele îşi încep periplul într-o zonă extrem de gri a legii: Peter Quill este hoţ, Gamora aghiotanta unui dement în stare să distrugă o întreagă civilizaţie, Rocket un vânător de recompense fără scrupule, iar Drax un ucigaş furibund. Toţi se vor reinventa datorită scenariului captivant scris de Gunn şi Nicole Perlman, devenind eroi în toată puterea cuvântului.

Filmul arată foarte bine şi chiar merită efortul de a-l vedea pe un ecran cât mai mare. Echipa de efecte speciale şi decoruri uimeşte cu multitudinea de planete, nave şi clădiri extraterestre, iar James Gunn reuşeşte să menţină un ritm alert, aruncându-şi spectatorii într-un roller coaster de senzaţii, răstunări de situaţie şi umor care te îndeamnă să mai vezi filmul o dată. Pentru cunoscătorii benzilor desenate Gardienii Galaxiei, filmul aruncă o mulţime de nade către eventuale continuări ale aventurilor eroilor şi lansează punţi către noi producţii Marvel, astfel încât o revizionare peste câţiva ani ar putea fi foarte sugestivă cu privire la planul pe termen lung, cu filme interconectate, la care excelează compania de producţie.

Nu rata secvenţa de la sfârşitul genericului, care cu siguranţă o să-ţi provoace o surpriză de proporţii.

Ai văzut Gardienii galaxiei? Ţi-a plăcut?

Exploreaza subiecte similare:

Guardians of the Galaxy

Alte știri din cinema

Annette: Adam Driver și Marion Cottilard într-un musical ingenios și sclipitor

Ultimul film al lui Leos Carax este o tragicomedie muzicală despre dragoste, trădare, exploatare și... viața ca spectacol

Jessica Henwick a trebuit să aleagă între Matrix 4 și Marvel, după ce studiourile nu au acceptat ca actrița să dea probă pentru ambele producții

Henwick: A fost un moment de genul pilula roșie/pilula albastră pentru mine

Ghostbusters: Afterlife – vânătorii de nostalgie

Jason Reitman, fiul regizorului „Ghostbusters” (1984), livrează un sequel senzaționalist, în care vânătorii de fantome sunt niște copii curioși și curajoși

Titane: cinema fără scrupule

Titane, câștigătorul premiului Palme D`Or din 2021, este un thriller-horror psihosexual visceral și provocator

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sorin87 pe 7 august 2014 14:40
abia astept sa vad filmul
cristi23 pe 7 august 2014 15:59
si eu abia astept sa il vad.......se pare ca cei de la marvel au reusit iar.....
Phantom_sub pe 8 august 2014 21:01
Mie nu mi-a placut, Oi fi eu mai pretentios... Sau poate pentru ca sunt fan DC COMICS.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells