Game of Thrones: sezonul 7 se încheie cu o dezamăgire?

de Ştefan Dobroiu în 24 Aug 2017
Luni vom vedea ultimul episod al spectaculosului penultim sezon

Este fără îndoială cel mai discutat serial al momentului, iar luni ne vom despărţi de aventurile din Westeros pentru încă un an. Titlul acestui articol nu este o încercare de a ne aţâţa cititorii, ci o consecinţă directă a penultimului episod, "Beyond the Wall". Chiar dacă este al doilea cel mai urmărit episod din istoria serialului, pentru unii fani călătoria dincolo de zid a eroilor a venit cu o dezamăgire pe care o discutăm mai jos. În acelaşi timp, ne întrebăm dacă nu cumva libertăţile scenariului nu vor continua şi în episodul final.

Atenţie, presupunem că ai văzut deja episodul "Beyond the Wall". Paragrafele de mai jos conţin mai multe spoilere.

Într-adevăr, episodul de luni este unul dintre cele mai spectaculoase ale serialului, iar finalul său, care ar putea să răstoarne o dată pentru totdeauna sorţii confruntării dintre eroii pozitivi şi Umblătorii albi, unul dintre cel mai puţin previzibile. Deşi primele reacţii după difuzare au fost pozitive, un val de reproşuri s-a îndreptat spre cronologia implauzibilă a episodului, reproşuri care l-au determinat pe regizorul episodului, Alan Taylor, să aibă o reacţie publică.

Într-un serial care a depus eforturi considerabile pentru a oferi dimensiune întregului Westeros, episodul neglijează flagrant distanţele şi le oferă eroilor o salvare neverosimilă. Este o scăpare (sau, mai bine zis, o libertate asumată de scenarişti) care i-a deranjat pe extrem de mulţi fani. Puriştii s-au grăbit să comenteze că în sezonul doi Arya a avut nevoie de zece episoade pentru a parcurge o distanţă similară fără ca măcar să ajungă la destinaţie. Alţi comentatori s-au grăbit să calculeze viteza necesară corbului salvator pentru a-şi purta mesajul şi provoca o reacţie în timp util, iar rezultatul este neverosimil: peste 250 kilometri pe oră.

Din păcate nu este prima oară când sezonul şapte îşi permite libertăţi flagrante care îi deranjează pe spectatorii atenţi. Într-un episod anterior îl vedem pe Jaime Lannister marşând spre Daenerys şi, deşi calul său galopează prin albia unui râu cu apa până la genunchi, când Bronn îl salvează din bătăia flăcărilor lui Drogon, Jaime pare să se scufunde într-un abis acvatic. O problemă similară a distanţelor a apărut în episodul antepenultim, când Davos şi Gendry ajung, de-a lungul unui singur episod, de la Debarcaderul regelui în nordul extrem. Sunt detalii pe care cu greu le poţi observa în mijlocul spectacolului, dar care sugerează că atenţia la detalii a scenariştilor nu se poate compara cu cea a autorului George R.R. Martin.

Asaltat de aceste observaţii supărătoare, regizorul Alan Taylor a ţinut să se explice într-un interviu acordat Variety. Regizorul admite deschis că cronologia este "neclară" şi dezvăluie că echipa de scenarişti a profitat de amurgurile mai lungi din Nord pentru  a nu spune exact de-a lungul a cât timp are loc acţiunea episodului. "Asta a părut să funcţioneze pentru unii spectatori, dar pentru alţii nu. Unii au părut foarte preocupaţi de viteza cu care poate zbura un corb, dar iată că există un lucru care se cheamă imposibilităţi plauzibile, acţiuni pe care poţi încerca să le realizezi, în detrimentul unor plauzibilităţi imposibile. Prin urmare cred că am forţat puţin plauzibilul şi nu pot spera decât că anvergura poveştii a compensat o parte din această forţare". Nu putem să nu ne întrebăm cât de des se vor repeta aceste "imposibilităţi plauzibile" în ultimul episod al sezonului şi în sezonul următor.

Ultimul episod, difuzat în noaptea dintre duminică şi luni pe HBO şi reluat în seara zilei de luni, se intitulează "The Dragon and the Wolf", sugerând că protagoniştii săi vor fi Daenerys şi Jon Snow sau că detalii misterioase din trecutul caselor Targaryen şi Stark vor ieşi la lumină.

Teaserele lansate de HBO şi declaraţii ale echipei ne fac să credem că ultimul episod nu va oferi o bătălie spectaculoasă, ci se va concentra mai degrabă pe politică: are loc o întâlnire la nivel înalt între Cersei şi Jaime Lannister, pe de o parte, şi Jon şi Tyrion, probabil însoţiţi de Daenerys, pe de altă parte. La un moment dat Jon spune că "este un singur război care contează". De deznodământul acestei negocieri depinde viitorul celor şapte regate şi direcţia sezonului final al serialului. Fără o confruntare spectaculoasă şi, cel mai probabil, fără moartea vreunui personaj principal, sunt toate şansele să trebuiască să aşteptăm sezonul 8 pentru noi surprize. Dar episodul de luni este cel mai lung din istoria serialului (aproape 80 de minute), prin urmare este timp pentru răsturnări spectaculoase de situaţie.

Exploreaza subiecte similare:

Game of Thrones

Alte știri din cinema

James Franco devine supererou. Va fi Madrox, the Multiple Man

Studiourile Fox extind saga mutanţilor şi a supererolilor Marvel

Sylvester Stallone este acuzat de viol asupra unei adolescente

Potrivit unui raport al poliţiei, incidentul s-a petrecut în 1986, când actorul avea 40 de ani, iar victima 16

Ruby este de nerecunoscut în comedia „Ghinionistul”

Ce contribuţie are Ruby la povestea lui Vlad Logigan, „Ghinionistul”, putem afla din 8 decembrie

Final de transformare fizică pentru Christian Bale. Cum a ajuns să arate pentru noul său rol

Actorul, celebru pentru transformările sale fizice spectaculoase, îl va interpreta pe Dick Cheney, vicepreședinte al Statelor Unite pe vremea lui George W. Bush

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Costirik pe 24 august 2017 16:27
Scenariul ultimului episod e deja pe net si din ce scrie acolo sigur nu o sa dezamageasca. Partea cu distantele din penultimul episod e discutabila, dar merita artificiul scenaristic pentru desfasurarea spectaculoasa a actiunii.
sebybog pe 25 august 2017 06:26
Si eu am apreciat, in acest sezon, faptul ca lucrurile se desfasoara ceva mai repede. Nu mai dureaza 5 episoade sa se intample ceva.
darthvader1 pe 28 august 2017 19:20
si morti sparg zidul si se indreapta spre sud.cam previzibil.cersei tradeaza iar sezonul 8 vom urmari inaintarea mortilior spre sud .....pe la jumatea drumului se termina si sezonul 8 si incepe 9.cred ca apare si copilul lui cersei in sezonul 9...oare mai apar si alte sezoane .sper sa nu fie un fel de tanar si nelinistit.....
grzflorin pe 28 august 2017 22:53
Sezonul 8 va fi și ultimul din păcate și va avea doar 6 episoade se pare, însă poate mai lungi ca durata cam cum a fost și în sezonul 7. Din păcate la anul vom rămâne fara un serial exteordinar asa cum este Game of Thrones.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells