Game of Thrones: final spectaculos pentru sezonul 7

de Ştefan Dobroiu în 29 Aug 2017
Cel mai popular serial al momentului rearanjează piesele pentru sezonul final

Aseară canalul HBO a difuzat ultimul episod din penultimul sezon al serialului Urzeala tronurilor/Game of Thrones, cel mai popular serial al lumii. Una dintre mizele episodului era să ofere un melanj de negocieri şi dezvăluiri în stare să rearanjeze şi să reorienteze personajele pe complicata tablă de şah a intereselor şi ţelurilor din complicatul joc politic pentru puterea din Westeros. Analizăm mai jos greutatea deciziilor şi modul cum vor influenţa ele sezonul următor.

Atenţie, paragrafele următoare conţin spoilere.

Deşi nu distrugerea zidului este scena noastră favorită din ultimul episod, aceasta nu poate fi ignorată: cu ajutorul dragonului Viserion, Regele Nopţii a străpuns zidul şi acum îşi conduce armata de Umblători Albi şi morţi-vii spre Winterfell. În iarna tot mai grea, invazia va schimba o dată pentru totdeauna jocul. Vrajbe de generaţii întregi vor fi uitate, iar taberele se vor împărţi foarte simplu, între morţi şi vii. Să nu uităm ca Regele Nopţii dispune de armata perfectă: nu are nevoie de hrană, nu suferă de frig, nu are nevoie de somn. Mai mult, o simplă rană nu le opreşte disperarea de a ucide. Şansele se echilibrează cumva datorită unei găselniţe scenaristice explorate în penultimul episod: uciderea unui Umblător Alb aduce sfârşitul tuturor morţilor-vii transformaţi de acesta. Şansele se dezechilibrează din nou atunci când îl luăm în calcul şi pe Viserion.

Sezonul 7 foloseşte o formulă familiară din sezoanele anterioare: episodul penultim prezintă o confruntare de proporţii ce resetează poziţiile diverselor tabere, iar ultimul episod analizează aceste poziţii şi le echilibrează pentru a da direcţie continuării poveştii. Întâlnirea de la Debarcaderul regelui între liderii urzelii tronurilor este ocazia perfectă pentru a fixa aceste poziţii, într-una din cele mai puternice secvenţe din întreaga istorie de şapte ani a serialului. Este reunirea tuturor personajelor cu greutate, personaje în care publicul a investit simpatie sau antipatie. Este, fără îndoială, reunirea supravieţuitorilor urzelii tronurilor, ale căror poziţii sunt zdruncinate de ameninţarea din nord.

Ce reuşeşte foarte bine să facă ultimul episod al sezonului 7 este să echilibreze elementele politice şi cele fantasy. Da, armata Regelui Nopţii se îndreaptă spre inima regatului, provocând prăpăd în cale. Şi da, unica şansă a vieţii în Westeros este să se alieze categoric şi onest împotriva ameninţării. În acelaşi timp, în stilul ei clasic, Cersei nu se dă înapoi de la o trădare, iar Jon Snow devine Aegon Targaryen şi moştenitor de drept al tronului, înaintea mătuşii (şi, mai nou, iubitei) sale, Daenerys. O situaţie politică plină de potenţial devine şi mai interesantă datorită influenţei fantasy.

Chiar dacă miza serialului este fără îndoială puterea, una dintre temele recurente este familia. Poate că distrugerea zidului ia ochii publicului, dar complicatele legături de familie, trădările şi sacrifiicile făcute în numele celor dragi sunt esenţa ultimului episod. Legătura dintre Arya şi Sansa, în ciuda diferenţelor dintre ele, devine indestructibilă. Theon Greyjoy (Alfie Allen) porneşte în misiune pentru a-şi salva sora, pe Yara, din ghearele unchiului uzurpator Euron (Pilou Asbaek). Fraţii Sandor şi Gregor Clegane ajung în sfârşit faţă în faţă. Bran îşi dă seama că a pierdut un frate şi este acum deţinătorul celei mai valoroase informaţii din întregul Westeros. Nu în cele din urmă, itinerariul lui Jaime Lannister spre izbăvire are parte de un nou obstacol din cauza lipsei de scrupule a lui Cersei.

La ce să ne aşteptăm de la sezonul 8? În primul rând la o confruntare pe viaţă şi pe moarte. Mai mulţi membri ai echipei au declarat că sezonul 8 va oferi o adevărată baie de sânge şi ne aşteptăm ca spectacolul fantasy să primeze în detrimentul luptei politice. Ne aşteptăm, desigur, şi la o confruntare spectaculoasă între dragonul Viserion, aflat acum sub influenţa Regelui Nopţii, şi fraţii săi. Vor alege scenariştii un sfârşit curat, cu protagoniştii aflaţi pe poziţii clare la sfârşitul sezonului? Cu siguranţă nu, Game of Thrones este un titlu mult prea popular pentru ca HBO să nu păstreze uşi deschise pentru eventuale continuări, spin off-uri sau poate chiar filme pentru marele ecran.

Cum ai vrea să se termine serialul?

Exploreaza subiecte similare:

Game of Thrones

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells