Gabriel Achim pregăteşte Ultima zi

de Ştefan Dobroiu în 18 Mar 2015
Producţia independentă începe filmările în a doua jumătate a lui aprilie

Comedia neagră Ultima zi, în regia lui Gabriel Achim (Visul lui Adalbert) va începe filmările pe 20 aprilie. "E un film cu mult umor, chiar dacă este unul negru", spune regizorul despre proiectul independent realizat prin casa de producţie Green Film.

Povestea începe ca un banc: un primar, un poliţist şi liderul asociaţiei tineretului creştin dintr-un oraş de provincie pornesc la drum împreună cu prietenul lor, Adrian, care intenţionează să devină călugăr la o mănăstire din munţi. Primarul, cineast amator, se oferă să documenteze călătoria, doar că planurile sale în ceea ce-l priveşte pe Adrian sunt mai complicate. În rolurile principale îi vom vedea pe Doru Ana, Adrian Văncică, Adrian Ciglenean şi Mimi Brănescu. Scenariul este scris de Gabriel Achim şi Cosmin Manolache. Este a doua colaborare a lor după Visul lui Adalbert, debutul în regie al lui Achim din 2011.

"Filmul pe care intenționăm să-l realizăm este un film cu personaje provinciale, o lume care, cel puțin din punct de vedere al portretelor umane, a fost dintotdeauna mai interesantă decât personajele capitalei. Deși se află la discreția 'baronului local', raporturile dintre administrație și locuitori sunt mai vii, mai puțin artificiale, mai apropiate. Astfel de circumstanțe permit un acces mai facil către natura umană, către adîncurile ei", spune regizorul, scenaristul şi producătorul Gabriel Achim.

Ultima zi are toate şansele să atragă publicul în cinematografe, pentru că "e un film cu mult umor, chiar dacă este unul negru. Prin ironie și chiar reducerea la absurd, ne propunem ca spectatorul să ajungă la o anumită cunoaștere de sine. Mizez pe contrastul dintre emoția ascunsă și dezolantul, strania frumusețe a contururilor drumului, scufundat în ceața care tulbură deopotrivă personajele și transparența aerului", mai spune regizorul.

Scenariul a participat la cele două ediţii ale concursului de proiecte organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2014 (rezultatele primei ediţii aici, iar aici rezultatele celei de-a doua ediţii), dar a fost dezavantajat de regulamentul concursului, care ia în considerare şi activitatea anterioară a companiei producătoare. Cum Ultima zi este primul lungmetraj produs de Green Film, punctajul companiei a fost din start mai mic decât al unor companii cu experienţă în producţie.

"E ca și cum la 100 m, pentru că e campion olimpic, Usain Bolt porneşte cu 50 de metri avans! Se presupune ca eu, tânăr producător, să alerg nu la nivel apropiat, ci de două ori mai repede ca Usain Bolt! Deci alternativa noastră reală, chiar dacă obținem note eligibile la scenariu, e să facem film independent", comentează Gabriel Achim regulamentul CNC, care dezavantajează producătorii debutanţi.

Bugetul lui Ultima zi a fost evaluat la 120.000 de euro. "Am făcut un buget de lucru de 120.000 de euro. După care am făcut unul minimalist de 40.000. După care unul de luptă de 20.000 de euro. Sper să ajungem la 5.000 de euro şi să-l facem fără bani", glumeşte regizorul-producător.

Filmările vor începe pe 20 aprilie şi se vor termina pe 10 mai. Gabriel Achim va filma o săptămână în munţi, una în studio şi una lângă Bucureşti. Date fiind dificultăţile inerente unei producţii independente, sunt puţine şanse să vedem Ultima zi înainte de 2016.

Exploreaza subiecte similare:

Gabriel Achim, Visul lui Adalbert, Adrian Văncică, Doru Ana, Mimi Brănescu, Adrian Ciglenean, Ultima zi

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells