Forrest Gump, după 20 de ani

de Ştefan Dobroiu în 2 Iul 2014
Detalii interesante despre mega-hitul anului 1994

Era 6 iulie 1994, iar Robert Zemeckis şi Tom Hanks aşteptau cu emoţie premiera lui Forrest Gump, fără să aibă idee în ce nemaipomenit succes de casă se va transforma producţia pe care o filmaseră în a doua jumătate a anului anterior. Aflat în prezent pe locul 14 în topul celor mai bune 250 de filme din toate timpurile realizat conform voturilor userilor imdb.com, Forrest Gump avea să câştige în 1995 şase Oscaruri, patru dintre ele făcând parte din râvnitul "big five" al galei: Cel mai bun film, Cel mai bun actor principal, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu adaptat. Iată mai jos câteva detalii despre producţia filmului, dar şi despre primirea sa în epocă.

Povestea tânărului al cărui IQ mic este compensat de o inimă gigantică i-a vrăjit pe americani în iulie 1994. Lansarea în preajma Zilei Independenţei, o campanie elaborată şi melanjul convingător de comedie şi dramă i-a făcut pe amatorii de cinema să se înghesuie în cele 1500 de săli din SUA şi Canada unde a avut loc prima întâlnire cu unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale anilor '90. Forrest Gump avea să înfrângă dominaţia în box office a animaţiei Regele Leu/The Lion King (AICI un articol aniversar despre cea mai populară animaţie realizată fără ajutorul calculatorului şi AICI unul despre animaţiile cu cele mai mari încasări din toate timpurile), devenind lider în topul încasărilor. A rămas pe primul loc în top pentru o perioadă de zece săptămâni.

Totalul încasărilor americane a fost de 330 de milioane, ceea ce a făcut Forrest Gump să urce pe un onorant loc patru, la momentul respectiv, în topul filmelor cu cele mai mari încasări de pe teritoriul SUA. Pe primele trei locuri erau E.T. Extraterestrul, Star Wars IV: A New Hope şi Jurassic Park. Totalul mondial al încasărilor a fost de 677 de milioane de dolari, Forrest Gump fiind întrecut în 1994 doar de Regele Leu.

Chiar dacă cronicile publicate în epocă nu au fost unanim pozitive, mulţi analişti de la Hollywood au intuit din start influenţa extraordinară pe care o va avea filmul. Roger Ebert, probabil cel mai iubit şi respectat critic american al ultimelor decenii, a scris: "Nu am mai văzut pe cineva ca Forrest Gump într-un film şi nu am mai văzut un film care să semene cât de cât cu Forrest Gump. Orice încercare de a-l descrie îl va face să pară mai convenţional decât este, dar să încerc totuşi. Este o comedie, cred. Sau poate o dramă. Sau un vis. Scenariul lui Eric Roth are complexitatea ficţiunii moderne... Interpretarea este un echilibru cutremurător între comedie şi tristeţe, într-o poveste bogată în râsete în hohote şi adevăruri tăcute. Ce film magic."

Forrest Gump este cunoscut şi pentru că l-a transformat pe Tom Hanks într-unul din cei mai puternici oameni de la Hollywood. Când filmul a avut dificultăţi financiare, aproape terminându-şi bugetul de 55 de milioane de dolari, actorul a renunţat la onorariul său fix, alegând să fie plătit cu un procent din încasări. Fenomenalul succes de casă al lui Forrest Gump i-a băgat în conturi o sumă evaluată la aproximativ 60 de milioane de dolari.

Dacă e să rămânem la bani, Forrest Gump este unul dintre cele mai celebre cazuri de "contabilitate hollywoodiană". Conform contabililor de la Hollywood, unele din cele mai mari succese de casă sunt de fapt eşecuri financiare. Forrest Gump a provocat râsete în epocă atunci când, după ce a încasat 677 de milioane de dolari la un buget de 55 de milioane, a fost declarat "pe minus" de către Paramount, cu pierderi de 62 de milioane. Autorul cărţii de la baza filmului, Winston Groom, urma să primească trei procente din profitul filmului şi nu ar fi văzut niciun ban de la Paramount, conform datelor financiare, dacă nu ar fi ameninţat studioul cu un proces. Situaţia s-a rezolvat în 1995, la un an de la lansarea filmului, când studioul i-a plătit o sumă de şapte cifre pentru drepturile de ecranizare ale continuării romanului original, "Gump & Co.".

Filmul a impresionat şi cu efectele sale speciale, datorită cărora îl vedem pe Forrest Gump interacţionând cu personalităţi politice sau luând parte la evenimente din epocă. Acestea au fost realizate de Industrial Light & Magic, legendara companie de efecte speciale fondată de George Lucas şi achiziţionată de Disney laolaltă cu Lucasfilm.

Banca de pe care Forrest îşi spune povestea a devenit un loc de pelerinaj în oraşul Savannah din statul Georgia. Pentru a o proteja, primăria oraşului a ales să o expună în muzeul de istorie din oraş.

Ai văzut Forrest Gump? Cu ce te-a impresionat?

Exploreaza subiecte similare:

Tom Hanks, Robert Zemeckis, Forrest Gump, The Lion King, Eric Roth

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ovidiu239 pe 3 iulie 2014 00:07
Un film destul de bun, dar mult prea supra-evaluat...
Chelbos pe 3 iulie 2014 02:42
filmul asta a trezit in mine unele ambitii de mult uitate. daca ajungi la o anumita stare de plafonare (in orice sens) iti poate da un anumit impuls. din punctul meu de vedere are prea mult dramatism pentru a fi vazut mai mult de o data
cosmin742000 pe 3 iulie 2014 13:43
Un film excelent , interesant si articolul .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells