Filmul Valan - Valea îngerilor, un adevărat policier

de Gloria Sauciuc în 29 Nov 2019
Ca un tablou în tonuri reci (alb înghețat, negru, albastru), filmul se petrece iarna în munții Harghitei, această Siberie sau Alaska a României, într-un colț al României diferit de fundalul obișnuit al Noului Val

Un film polițist cu tot ceea ce îi trebuie, Valan este adresat în primul rând fanilor filmelor polițiste și mistery dar nu numai lor. Turnat în județele Harghita, Covasna și Brașov,  cu fonduri de la CNC-ul din Ungaria, pare o poveste ce se putea întâmpla și în Munții Apalași și în Norvegia. Atmosfera, frumusețea peisejelor și acțiunea bine condusă dau o savoare internațională filmului în care se vorbește și în română și în limba maghiară. Povestea nu are neapărat culoare locală. Pe marile noastre ecrane rulează și filmul Heidi, aparținând aceluiași gen, în regia lui Cătălin Mitulescu. Valan - Valea îngerilor s-a lansat deocamdată doar în câteva orașe din țară, nu și în București. Se poate urmări pe ecranele din orașele Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Brașov, Pitești, Craiova și Bistrița.

Péter (Krisztik Csaba) este un polițist sub acoperire dintr-un oraș mare, specializat în combaterea traficului de carne vie: filmul îl surprinde într-o primejdioasă descindere într-un bordel clandestin, una care se lasă cu focuri de armă. Însă Peter are o dramă în spate: sora sa Juli a dispărut fără urmă în 1989, în timpul evenimentelor tulburi din luna decembrie a acelui an, atunci când se știe că în zonele maghiare populația locală a atacat miliția comunistă, asociind-o cu regimul ceaușist (evenimentul este surprins în film într-un flashback).

Poate că această dispariție l-a convins pe Peter să devină polițist. Atunci când una dintre femeile pe care le salvează îi aduce aminte de orașelul natal, iar descoperirea unui cadavru de mult îngropat în pădure dă posibilitatea rezolvării cazului surorii sale, Peter se întoarce în Valan (numele orașului este unul fictiv). Acolo, printre ruinele unei mine, unde locuitorii fostului oraș muncitoresc se luptă pentru supraviețuire, criminalitatea este crescută iar adolescentele adesea sunt racolate la discotecă și răpite de clanurile mafiote.

Totuși, se întâmplă ceva și mai sinistru de atât: adolescentele dispar în preajma Crăciunului, iar traficanții nu au niciun amestec în aceste stranii crime rituale. Cu ajutorul unui instabil polițist local, românul Dragoș (Tollas Gábor), Peter va căuta și va găsi asasinul.

Ca un tablou în culori reci (alb înghețat, negru, albastru), filmul se petrece iarna în munții Harghitei, această Siberie sau Alaska a României, într-un colț al României diferit de fundalul obișnuit al Noului Val.

Între zăpezi, păduri de brad, interioare întunecoase și caractere la fel de sumbre, punctate de lumini de faruri sau de focuri de armă, personajul principal – ca un erou clasic – pare singurul agent al binelui, care punctează această lume înghețată cu părul său blond-roșcat. La fel de clasic, acțiunea îl conduce pe piste false, ca în orice policier, până va găsi vinovatul. Violența nu lipsește, la fel și victimele.

Rețeta este cea clasică, însă plasarea și eroii fac insolit acest film detectivistic ca la carte.

Exploreaza subiecte similare:

Valan

Alte știri din cinema

Rooney Mara și Joaquin Phoenix au devenit părinți

Au un băiețel pe nume River, un omagiu fratelui mai mare al actorului, decedat în 1993, la 23 de ani

Siena Miller spune că Chadwich Boseman i-a cedat o parte din salariul lui

„Este greu de imaginat un alt bărbat care să se comporte atât de elegant și de respectuos”, spune actrița

Documentarul multipremiat Profu' - din 2 octombrie în cinematografe

Profu', unul dintre cele mai premiate documentare românești din ultima vreme, se lansează în cinematografele din România începând cu 2 octombrie. Filmul va avea o premieră în prezența echipei la Cinema Muzeul Țăranului din București în seara de joi, 1 octombrie, de la ora 20:00.

Lincoln: Colecționarul de oase, un nou serial thriller, din 26 octombrie, la AXN

Serialul thriller Lincoln: Colecționarul de oase ( Lincoln Rhyme – The Hunt for the Bone Collector), inspirat din celebrul best seller al lui Jeffrey Deaver, va avea premiera în România pe 26 octombrie și va fi difuzat în fiecare luni seara, de la ora 22.00, la AXN.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells