"Primul film regizat de o româncă selectat în competiţia festivalului de la Berlin are toate şansele să fie şi primul film regizat de o româncă şi recompensat cu un premiu", iată cum începea cronica Cinemagia pentru filmul Nu mă atinge-mă/Touch Me Not (o poţi citi aici). În seara zilei de sâmbătă, vestea bună a provocat un iureş de reacţii pe Facebook: filmul regizoarei Adina Pintilie a câştigat Ursul de Aur, cel mai mare trofeu al festivalului.
Etichetat drept un film curajos, provocator şi dificil, Nu mă atinge-mă are parte de un extraordinar avantaj datorită acestui premiu, care îi garantează distribuţie internaţională şi atenţie în România. Deocamdată nu se ştie când va putea fi văzut filmul în ţară, dar premiera are toate şansele să fie găzduită de cea de-a 17-a ediţie a festivalului Transilvania (25 mai - 3 iunie).
Nu mă atinge-mă a primit la Berlin şi premiul pentru Cel mai bun debut, trofeu oferit de un juriu din care a făcut parte şi Călin Peter Netzer, regizorul filmului Poziţia copilului, prima producţie românească recompensată cu Ursul de Aur, în 2013. Faptul că la atât de puţini ani distanţă, un nou film românesc primeşte acest premiu prestigios ne face să credem că se întâmplă lucruri bune în cinema-ul nostru. România produce 20 de filme pe an, în comparaţie cu ţări mai mari unde în fiecare an se produc sute de lungmetraje (între 200 şi 250 de filme pe an în Franţa, de exemplu).
Iată mai jos palmaresul complet al Berlinalei:
Ursul de Aur
Nu mă atinge-mă, regia Adina Pintilie
Marele premiu al juriului
Twarz/Mug, regia Małgorzata Szumowska
Trofeul Alfred Bauer
Las herederas/The Heiresses, regia Marcelo Martinessi
Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie
Wes Anderson pentru Isle of Dogs
Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriţă
Ana Brun, pentru Las herederas/The Heiresses
Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor
Anthony Bajon, pentru La prière/The Prayer, regia Cédric Kahn
Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu
Museo/Museum, regia Alonso Ruizpalacios
Ursul de Argint pentru Contribuţie artistică deosebită
Elena Okopnaya, pentru costumele şi scenografia producţiei Dovlatov, regia Alexey German Jr.
Părerea ta
Spune-ţi părereaSubtitrare in limba romana , la filmele romanesti .
1 spectacol pe zi (sau la mai multe zile ) cu SUBTITRARE in limba romana , specificat la cinematograf care este spectacolul respectiv .
De ce :
- pentru ca persoanele cu deficiente de AUZ de aici de la noi din ROMANIA sa poata viziona si ele filmele romanesti (am un caz concret in jurul meu , persoana respectiva NU POATE MERGE la filmele ROMANESTI pentru ca nu aude bine )
- in felul asta am fi foarte civilizati , si am da sanse egale tuturor sa vizioneze orice film , fie ca e strain fie ca e romanesc !
Intrebare: cui ar trebui sa-i scriu pentru a-i face aceasta sugestie ?