Filmul românesc Imaculat, premiat la Veneţia. Lista completă a câştigătorilor!

de Marina Florea în 13 Sep 2021
Imaculat a primit trofeul Leone del Futuro, oferit celui mai bun film de debut

Imaculat, filmul regizorilor români Monica Stan și George Chiper-Lillemark, o perspectivă asupra unei tinere care intră la reabilitare după consumul de droguri, a luat premiul Leone del Futuro pentru cel mai bun film de debut la ediţia de anul acesta a festivalului de la Veneţia. Filmul a mai primit trofeul secţiunii paralele Giornate degli Autori, dar şi un trofeu oferit scenaristelor care nu au împlinit încă 40 de ani.

Drama franceză pe tema avortului Happening câștigă trofeul cel mare, Leul de Aur, al ediţiei. În contextul actual, în care în statul american Texas s-au dat legi dure împotriva avortului, juriul de la Veneția condus de regizorul sud-coreean Bong Joon Ho şi din care a făcut parte şi regizorul român Alexander Nanau a ales să transmită un mesaj de susținere pentru dreptul de a face avort.

Într-un gest care poate fi considerat un mesaj puternic pentru drepturile femeilor, dar și pentru dreptul regizoarelor de a fi celebrate, Festivalul de la Veneția Ediția 2021 a dat premiul cel mare, Leul de Aur pentru cel mai bun film, dramei semnate de către regizoarea Audrey Diwan Happening. „M-am simțit auzită în seara aceasta!”, declara Diwan în extaz în timp ce primea celebrul premiu.

Happening, o adaptare a romanului omonim semnat de Annie Ernaux, spune povestea unei studente strălucite care, la începutul anilor 1960, își vede emanciparea pusă sub semnul întrebării odată cu o sarcină nedorită. Constrânsă de lege, se vede nevoită să facă un avort ilegal. Considerând contextul actual, juriul a transmis un mesaj clar de susținere a dreptului femeilor de  aface întreruperi de sarcină. Este de menţionat că actriţa principală din acest film, Anamaria Vartolomei, este de origine română.

Regizorul italian Paolo Sorrentino a câștigat Marele Premiul al juriului pentru bine-primita sa dramă autobiografică The Hand of God, cu actorul din rolul principal, Filippo Scotti, luând premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun tânăr actor. Actrița spaniolă Penelope Cruz a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la Veneția pentru rolul ei în noua melodramă semnată Pedro Almodovar Parallel Mothers.

Maggie Gyllenhaal a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu pentru debutul ei regizoral cu The Lost Daughter. Gyllenhaal declara că „viața mea ca regizor și scenarist s-a născut aici, în acest cinematograf”, referindu-se la Sala Grande, cinematograful unde au loc toate premierele mondiale din selecţia festivalului de la Veneția. Drama lui Gyllenhaal, cu Olivia Colman, este inspirată de romanul scriitoarei italiene Elena Ferrante. „Filmul este italian pâna în măduva oaselor!”, a spus Gyllenhaal.

John Arciila a câștigat premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul său din On The Job: The Missing 8. Il Buco, explorarea cinematografică a unei dintre cele mai adânci peșteri din lume, semnată de către Michelangelo Frammartino, a câștigat unul dintre premiile speciale ale juriului.

Premiul Publicului Armani a ajuns la filmul lui Teemu Nikki The Blind Man Who Didn’t Want to See Titanic.

În secțiunea Orizzonti, filmul polițist lituanian Pilgrims al regizorului Laurynas Bareisa a luat premiul cel mare. Drama Full Time a regizorului francez Eric Gravel a luat două trofee: Premiul pentru Cel mai bun regizor și premiul pentru Cea mai bună actriță, oferit lui Laure Calamy. Piseth Chhun a câștigat premiul pentru cel mai bun actor al secţiunii pentru rolul său din drama cambodgiană White Building a lui Kavich Neang.

Regizorul ucrainean Peter Kerekes și colegul său regizor Ivan Ostrochovsky au luat premiul pentru Cel mai bun scenariu al secţiunii Orizzonti pentru 107 Mothers, în timp ce filmul chilian Los huesos al regizorilor Cristobal Leon și Joaquin Cocina, a câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj.

Filmul regizorului bolivian Kiro Russo The Great Movement a câștigat un premiu al juriului. Filmul lui David Adler End of Night a luat premiul pentru cea mai bună poveste VR în secțiunea VR Expanded de la Veneția, în timp ce premiul Cea mai bună experiență VR a fost câștigat de Le bal de Paris al regizoarei Blanca Lee. „Vă iubesc! Sunt așa fericită”, striga regizoarea Lee în timp ce își îmbrățișa premiul. Goliath Playing with Reality, al regizorilor Barry Gene Murphy și May Abdalla, a câștigat Marele Premiul al Juriului pentru cea mai bună realizare VR.

În ultimii ani, festivalul de la Veneția a devenit locul unde se lansează producţiile cu mari şanse la Oscar. Ultimii patru câștigători ai Leului de Aur, Nomadland, Joker, Roma și  The Shape of Water, s-au bucurat de recunoaştere şi la Oscaruri.

Exploreaza subiecte similare:

Imaculat, Monica Stan, George Chiper, Alexander Nanau, L'événement, Paolo Sorrentino, Penélope Cruz, Maggie Gyllenhaal, Olivia Colman, Anamaria Vartolomei

Alte știri din cinema

Cinemagia recomandă 3 scurtmetraje inedite de pe Youtube

Trei scurtmetraje multipremiate, disponibile gratis, online: Wasp, Casus Belli, Plastic Bag

Retrospectiva 007: desecretizarea dosarului lui James Bond

Săptămâna viitoare, pe 1 octombrie, are loc lansarea ultimului film James Bond, No Time to Die/Nu e vreme de murit. Nu e vreme de pierdut, așa că hai să încheiem turul muzeului virtual James Bond.

România Sălbatică ajunge în aproape 40 de orașe în a doua săptămână de la lansare

Documentarul este un demers unic pentru țara noastră și s-a bucurat încă de la început de susținerea specialiștilor din ONG-urile de mediu

Otto Barbarul: cronica unei sinucideri anunțate

Debutul în lungmetraj al Ruxandrei Ghițescu aduce în discuție posibilitatea unei punți între generații, dar atinge și o temă-capcană: fantezia sinuciderii

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells