Filmul românesc Coborâm la prima, din 26 octombrie pe marile ecrane

de Gloria Sauciuc în 9 Oct 2018
Camera lui Tedy Necula valorifică spațiul claustrofob al vagonului de metrou intrând în sufletul acestor personaje, cu povești personale demne de a fi descoperite

Coborâm la prima, debutul de 110.000 dolari în lungmetraj de ficțiune al regizorului Tedy Necula, se va lansa pe marile noastre ecrane vineri, 26 octombrie. Filmul pornește de la o premisă generoasă – „un metrou se oprește între stații, în dimineața de după incendiul din Colectiv” și aduce împreună o distribuție valoroasă: Adrian Păduraru și Teodora Mareș sunt din nou alături, după trei decenii de la filmul Declarație de dragoste (1985); Victoria Cociaș, Constantin Cotimanis, Emilian Oprea, Constantin Drăgănescu și Tudorel Filimon completează distribuția de peste 30 de actori.

Camera lui Tedy Necula valorifică spațiul claustrofob al vagonului de metrou intrând în sufletul acestor personaje, cu povești personale demne de a fi descoperite. Un preot ascuns în straie civile, un pușcăriaș proaspăt eliberat, o asistentă medicală, o tânără însarcinată, trei studenți, un cuplu de bătrâni, o pereche de părinți îndurerați de dispariția fiului lor, trei tipi gălagioși, un dansator gay, vreo două fete din Republica Moldova… Fiecare plecat în drumul său, acum cu ocazia de a deveni mai puțin străini celorlalți.

Vagonul este aglomerat, timpul parcă se oprește iar pasagerii grăbiți sunt forțați de această împrejurare să se observe unul pe celălalt, ba chiar să interacționeze. „Suntem străini până când ceva ne aduce împreună. Dacă ne deschidem, observăm că avem ce împartăși cu cei din jurul nostru. La finalul călătoriei, la următoarea stație, fiecare iese schimbat, în felul său. Suntem unii langa alții în lume, așa cum suntem și într-un vagon de metrou. Preconcepțiile cad atunci când ne dăm voie să vedem dincolo de aparențe. Personajele din metrou au povești de viață diverse, completând parcă destinele celorlalți. Ce iese când descoperim poveștile celor pe lângă care trecem zi de zi?”, comentează regizorul Tedy Necula.

„Coboram la prima a fost o provocare rara. Am inceput acest proiect cu Tedy in urma cu cativa ani si l-am lasat la dospit, fiind amandoi convinsi ca se poate mai mult. Anul trecut, am reluat calatoria si dupa cateva luni intense de lucru, am reusit sa-l aducem unde doream. Nu e usor sa spui o poveste a carei actiune se desfasoara in acelasi spatiu, în timp real, cu personaje diverse, a căror destine se intersectează pentru prima dată. Dar aici e măiestria în storytelling. Și tot aici e și bucuria când actorii vin și-ți spun că de-abia așteaptă să filmeze”, relatează Alexandra Axinte, scenaristă.

Exploreaza subiecte similare:

Coborâm la prima, Victoria Cociaş, Constantin Cotimanis, Emilian Oprea, Constantin Drăgănescu, Tudorel Filimon, Declaraţie de dragoste, Tedy Necula, Alexandra Axinte

Alte știri din cinema

Debut impresionant în box office-ul nord-american pentru filmul Halloween

Pelicula cu Jamie Lee Curtis în distribuţie s-a lansat cu 77 milioane de dolari şi a detronat A Star is Born

Gardienii Galaxiei 3 ar putea avea la cârmă o regizoare

Jane Campion, regizoarea unui serial BBC premiat cu Globul de Aur, se află pe lista numelor selectate

Avanpremieră „Distanța dintre mine și mine”, documentarul despre poeta Nina Cassian

Din 8 martie 2019 va rula în cinematografe

Filme horror. De ce dăm bani ca să fim speriați

Filmele horror ne dau o zonă sigură în care putem fi terorizaţi

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells