Filmul Eternals ar putea să fie interzis în China. Iată de ce!

de Marina Florea în 22 Mar 2021
Regizoarea premiată cu Globul de Aur 2021 și nominalizată la Oscar a criticat regimul comunist din perspectiva anilor de adolescență petrecuți în China

Se întrevăd probleme la orizont pentru premiera lui The Eternals în China, planificată pentru noiembrie de studiourile Marvel, scrie publicația Looper. Următorul film MCU are regia semnată de către Chloe Zhao, de curând devenită prima femeie de origine asiatică laureată cu Premiul pentru Cel mai bun regizor la Globurile de Aur. Zhao a primit de curând și o nominalizare la Oscar. Născută la Beijing, a primit numeroase elogii în China după ce a câștigat cu Nomadland, însă - de atunci - declarațiile în care regizoarea nu are cuvinte de laudă pentru anii adolescenței în China au împins guvernul comunist să cenzureze referințele la Zhao și Nomadland în presă.

Așa cum anunță Variety, controversa vine de la interviul regizoarei din 2013 cu publicația Filmmaker, în care a criticat regimul comunist din perspectiva anilor de adolescență petrecuți în China. Deși interviul a fost scos de pe site, originalul s-a păstrat. „[...] anii adolescenței în China, un loc cu minciuni peste tot”, relata regizoarea. „Simțeai că nu vei scăpa vreodată de acolo. Multe lucruri spuse când eram mai mică se dovedeau minciuni, și am devenit rebelă față de familia și de anturajul meu”.

De când interviul a apărut, articolele care o lăudau pe Zhao pentru cele două Globuri de Aur au dispărut de pe site-urile chineze. Mai mult, se crede că două site-uri de vânzări bilete au scos producția Nomadland din lista de premiere care urmează. Din acest moment, nu mai există niciun anunț legat de premiera Nomadland, dar cenzura crește, și se pare că The Eternals va fi interzis în China.

Orice film proiectat în China trebuie să obțină aprobarea guvernului și a China Film Administration, iar procesul este dificil din mai multe cauze, scrie Looper. Orice nu convine, de la violența excesivă până la punerea Chinei într-o lumină proastă poate declanșa cenzurarea filmului. Totuși, ținând cont de faptul că piața chineză este a doua după cea americană, Hollywood-ul a găsit moduri creative de a-i satisface pe cenzori.

Marvel a reușit, mai cu seamă, să aducă filmele sale în sălile din China. În trecut, studioul adăuga la Iron Man 3 scene cu medici chinezi special pentru piața chineză, sau punea în mâna lui Captain America un telefon Vivo produs în China. Totuși, interviul lui Zhao va fi mai dificil de gestionat dacă studiourile vor ca the Eternals să ajungă în sălile chineze.

Dincolo de toate, Nomadland este un film mic, și succesul la box-office nu este la fel de important pentru succesul filmului pe termen lung ca la un film Marvel.

Într-un interviu cu Deadline, profesorul specializat în problema Chinei Stanley Rosen opina că Zhao va trebui să facă un fel de retractare înainte de premiera filmului în noiembrie, dar a mai spus că mândria Chinei de a avea o regizoare chineză laureată internațional ar putea lucra în favoarea Nomadland și The Eternals, indiferent ce ar fi zis regizoarea în 2013.

„Cred că ei doresc să facă premiera filmului, și cu siguranță se așteaptă de la Chloe Zhao Ting să facă un pas către ei cel puțin până la jumătatea drumului dând clarificări asupra a ceea ce a spus”, relata Rosen. „Nu poate evita comentariile dacă continuă să dea interviuri. Ea și reprezentanții ei pot încropi ceva care ar putea da naștere la un win-win pentru ea, pentru China și pentru Marvel”...

Deocamdată, nu putem spera pentru fanii chinezi decât că această controversă se va rezolva înainte de premiera din noiembrie a The Eternals.

 

Exploreaza subiecte similare:

Eternals, Chloé Zhao, Nomadland

Alte știri din cinema

Lucy Liu se alătură lui Helen Mirren în continuarea la Shazam!

Zachary Levi reia rolul său de erou DC

Iată ce parteneră va avea Harrison Ford în cel de-al cincilea film din seria Indiana Jones!

Phoebe Waller-Bridge joacă în Indiana Jones 5 în rolul principal, alături de Harrison Ford

Sony Pictures și-a ales platforma de streaming pentru filmele sale, inclusiv Venom și Spider-Man

Acordul dă, de asemenea, streamer-ului prima șansă de a difuza filme din arhiva Sony

Pe viaţă/For Life: schimbă lumea în bine, de oriunde eşti

Fantastica poveste a condamnatului pe viaţă devenit avocat, pe AXN

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 27 martie 2021 00:00
Încă un motiv pentru care să doresc moartea comunismului. Abia când toată planeta va fi democrată, putem respira.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells