Filmul „Coborâm la prima” înduioșează

de Gloria Sauciuc în 24 Oct 2018
Camera lui Tedy Necula valorifică spațiul claustrofob al vagonului de metrou intrând în sufletul acestor personaje, cu povești personale demne de a fi descoperite

Coborâm la prima, cu premiera în cinematografele noastre pe 26 octombrie, e un slalom într-un spațiu claustrofob între povești și personaje, cu surprize oferite de backstory-ul unora dintre eroi, cu câteva lecții servite, uneori cam didacticist, cu actori români veterani ce aduc bucuria de a-i vedea evoluând în același cadru și interpretări bune de la unii debutanți.

Coborâm la prima are puterea de a face, ca în replica personajul lui Constantin Cotimanis, să se oprească timpul în loc pentru ca noi să urmărim povestea, pentru a-i cunoaște mai bine pe acești eroi forțați de împrejurări să stea blocați laolaltă, într-un vagon de metrou oprit accidental între stații.

Filmul îi va face și pe cei mai puțin impresionabili dintre noi să verse o lacrimă la monologul personajul lui Constantin Cotimanis, raisonneur-ului filmului.

Regizorul debutant în lungmetrajul de ficțiune Tedy Necula (29 de ani) are ambiția de a lucra simultan cu peste 15 actori pentru a schița portrete și povești. Filmul vorbește despre prejudecați, uneori apelând la clișee, punctează un moment în timp pentru această poveste fără vârstă legându-i pe unii eroi de evenimentele dramatice de la Colectiv și face în așa fel încât să vrem să vedem mai departe povestea fiecărui personaj.

Unele replici stângace și personaje îngroșate sunt contrabalansate de mici secvențe ca niște mici bijuterii: e vorba de câteva „schițe” care aduc fiecare în parte câte ceva filmului - momentele cu Victoria Cociaș și Constantin Drăgănescu aduc căldură, apoi momentul în care personajele lui Tudorel Filimon și al lui Constantin Cotimanis interacționează înduioșează. Emilian Oprea își face și el personajul captivant. Eroii jucați de Tedora Mareș și Adrian Păduraru se confruntă și ei cu o dramă - afacerea de familie a intrat în insolvență... Tedy Necula oferă în film și perspectiva unui copil autist - fiul personajului jucat de actrița Ela Ionescu; lumea văzută de personajul copilului ne face să reflectăm asupra modului în care ar putea să perceapă lumea copiii cu această afecțiune.

Camera lui Tedy Necula valorifică spațiul claustrofob al vagonului de metrou intrând în sufletul acestor personaje, cu povești personale demne de a fi descoperite. Eroii sunt un preot ascuns în straie civile, un pușcăriaș proaspăt eliberat, o asistentă medicală, o tânără însarcinată, trei studenți, un cuplu de bătrâni, o pereche de părinți îndurerați de dispariția fiului lor, trei tipi gălagioși, un dansator gay, vreo două fete din Republica Moldova… Regizorul și scenarista debutantă Alexandra Axinte au o atitudine duioasă față de acești eroi ai lor, care - cu toții, până la urmă, obțin, într-un fel sau altul, mântuirea.

Coborâm la prima este un lungmetraj independent.

Exploreaza subiecte similare:

Coborâm la prima

Alte știri din cinema

Chris Hemsworth îl va interpreta pe Hulk Hogan într-un film biografic

Filmul va urmări transformarea lui Hohan în “cel mai cunoscut star al wrestling-ului mondial şi cel mai popular wrestler al anilor ‘80”

Hollywood-ul în criză: marea bătălie a serialelor

Studiourile şi platformele online se bat pe scenarişti şi showrunneri

Gwyneth Paltrow spune la revedere Universului Cinematografic Marvel

Avengers: Endgame e capăt de linie pentru Pepper Potts

Oscar 2019: Cadourile oferite nominalizaţilor conţin produse antistres cu extracte de canabis

Starurile se vor putea "trata" cu ciocolată cu tetra-hydro-canabinol şi produse cosmetice cu canabidiol

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 27 octombrie 2018 10:59
Pare destul de interesanta aceasta drama romantica propusa de cinematografia romaneasca si sper ca acest film, "Coborâm la prima", sa aiba toate ingredientele necesare pentru a satisface publicul amator.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells