Filmele romantice te fac să ignori comportamentele obsesive în relaţii

de Cristina Grigore în 3 Feb 2016
Un studiu al Universităţii din Michigan atrage atenţia asupra unui efect neştiut al vizionării producţiilor romantice

Lansat în apropierea Zilei  Îndrăgostiţilor, un studiu preluat de revista Glamour şi realizat de Julia R. Lippman, doctorandă a Universităţii din Michigan, ne-ar putea face să alegem cu mai multă atenţie filmele romantice pe care le vizionăm. Potrivit cercetării, producţii ca Twilight, Love Actually sau There’s Something About Mary, în care gesturile de afecțiune iau dimensiuni ireale, îmbracă într-o lumină romantică chiar şi gesturile unui posibil hărţuitor.

În urma cercetării făcute pe 426 de femei, în care unele au urmărit filme ce înfăţişau hărţuirea cea pe ceva periculos (Enough), iar altele au vizionat pelicule în care acest tip de comportament în relaţiile de dragoste erau înfățișate ca ceva extrem de romantic (There's Something About Mary). A existat şi un grup de control, care a urmărit filme din altă categorie, de genul lui March of the Penguins.

În urma vizionărilor, s-a constatat, prin comparaţie cu restul, că atitudinea celor care au vizionat producţii romantice din grupul lui There's Something About Mary au avut tendinţa să judece extrem de permisiv comportamente obsesive, indicii ale unui posibil hărţuitor, pe care le-au catalogat drept romantice. Studiul este considerat edificator în special pentru organismele de luptă împotriva violenţei domestice, ce raportează cifre îngrijorătoare legate de comportamentul abuziv al unor parteneri  a căror relaţie de dragoste a început cu gesturi de hărţuitor.

Drept urmare, specialiştii atrag atenţia că o bună delimitare în relaţiile romantice din viaţa reală şi cele din filme este extrem de importantă.

Exploreaza subiecte similare:

Twilight, Love Actually, There's Something About Mary

Alte știri din cinema

Cinemagia recomandă trei filme imersive narate la persoana întâi

POV: de la mocumentare comice la found footage horror

Warner Bros. pregătește un nou film Ocean's Eleven, cu Margot Robbie în rolul principal

Regia va fi semnată de Jay Roach, iar producția începe în primăvara lui 2023

Jujutsu Kaisen 0: un anime de acțiune despre vrăjitori, blesteme și iertare

Din 20 mai, Jujutsu Kaisen 0 (2021) poate fi văzut în cinematografe

Documentarul Tutankhamon – Ultima expoziție, în premieră din 20 mai

Va fi proiectat în cinematografele Happy Cinema din București și din țară

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells