Filmele româneşti ale toamnei

de Ştefan Dobroiu în 10 Sep 2013
Nouă filme aşteptate pe ecrane pe parcursul a două luni

După un preludiu cu Sunt o babă comunistă, lansat pe 23 august, cinematografele româneşti se pregătesc de recolta de filme autohtone: nu mai puţin de nouă producţii sunt aşteptate în următoarele două luni în cinematografe. Foarte interesant este faptul că şase dintre acestea sunt debuturi şi că temele se îndepărtează tot mai mult (şi în direcţii neaşteptate) de minimalismul la care strâmbă din nas atât de des publicul din România. Află mai jos care sunt premierele româneşti din această toamnă şi de ce le recomandă Cinemagia.

Love Building - 13 septembrie
Să devină Love Building, debutul în lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină, un succes la box office? Este clar că proiectul lansat de şcoala Actorie de film beneficiază de câteva atuuri greu de ignorat: are în spate o echipă foarte tânără, vorbeşte despre dragoste, iar pe afiş, pe lângă actorii debutanţi, nume precum Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă. Lansat la festivalul Transilvania, lui Love Building i s-a prezis o frumoasă poveste de dragoste cu amatorii de cinema din ţară, iar noi de-abia aşteptăm ca aceasta să înceapă.

Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism - 20 septembrie
Orice face Corneliu Porumboiu ne atrage atenţia şi cel de-al treilea lungmetraj al său cu siguranţă nu va face excepţie. Bogdan Dumitrache apare în rolul unui regizor a cărui relaţie cu pelicula sa în realizare îi permite lui Porumboiu să comenteze pe seama meseriei de regizor şi o face în aşa fel încât distribuitorul Transilvania Film a ales să promoveze premiera cu sloganul "un film despre un film filmat pe film". Când se lasă seara a debutat mondial în cadrul festivalului de la Locarno şi imediat apoi a concurat şi la Sarajevo.

La limita de jos a cerului - 27 septembrie
Ne întoarcem, parţial, la Porumboiu, căci La limita de jos a cerului este scris de vasluian în colaborare cu regizorul moldovean Igor Cobileanski. Cunoscut pentru scurmetrajele sale extrem de amuzante, Cobileanski schimbă tonul cu povestea lui Viorel (un foarte lăudat Igor Babiac), un mărunt traficant de droguri dintr-un mic orăşel din Republica Moldova. Sâcâit de cei din jur, Viorel se concentrează pe femeia pe care o iubeşte, doar că aceasta este interesată de altcineva. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă... Cobileanski a semnat acum câţiva ani filmul de televiziune Tache, cu Mircea Diaconu în rolul titular.

Roxanne - 11 octombrie
Lansat internaţional într-o secţiune competitivă a festivalului de la Locarno, Roxanne este debutul în lungmetraj al lui Valentin Hotea, cu Şerban Pavlu într-unul din cele două roluri principale din această toamnă. Pavlu este Tavi, care, la aproape 40 de ani, îşi consultă dosarul din arhiva Securităţii şi află că ar putea avea un copil cu o fostă colegă de liceu, Roxana (intrase în colimatorul securiştilor după ce îi dedicase acesteia, la Europa Liberă, melodia Roxanne a celor de la The Police). Drama de familie explorează încercările lui Tavi de a reconstrui trecutul, idee folosită şi în inspiratul afiş al filmului.

Câinele japonez - 18 octombrie
Victor Rebengiuc într-un nou rol principal? Îl aşteptăm întotdeauna pe maestru pe marile ecrane, prin urmare ne bucurăm că a acceptat să apară în debutul în lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, Câinele japonez. Ca şi Sunt o babă comunistă, filmul alătură două mentalităţi diferite: cea a bătrânului Costache Moldu (Rebengiuc), care şi-a pierdut soţia, casa şi agoniseala de-o viaţă în urma unei inundaţii, şi pe cea a fiului său Ticu (Şerban Pavlu), stabilit în Japonia şi revenit în ţară pentru a fi alături de tatăl său după tragedie.

Domnişoara Christina - 1 noiembrie
După ce am văzut filmul lui Alexandru Maftei la TIFF, am fost printre cei care au lăudat direcţia horror de atmosferă explorată de regizor la această a doua producţie de gen din carieră (după ce a revitalizat comedia romantică în Bună! Ce faci?). Domnişoara Christina este inspirat de nuvela omonimă a lui Mircea Eliade şi explorează supranaturalul interbelic cu ajutorul tânărului pictor Egor (Tudor Aaron Istodor), sosit cu iubita lui Sanda la conacul familiei ei. Curând Egor îşi dă seama că domnişoara Christina, mătuşa Sandei ucisă în împrejurări neclare în timpul răscoalelor de la 1907, nu îşi face apariţia doar în conversaţiile şoptite ale familiei...

O vară foarte instabilă - 1 noiembrie
Este probabil cel mai misterios proiect al toamnei. În regia Ancăi Damian şi cu Ana Ularu şi Diana Cavaliotti în rolurile principale, O vară foarte instabilă porneşte de la două poveşti de dragoste, trei dintre personaje devenind creatorii variantelor fictive ale propriilor vieţi. O premisă cât se poate de enigmatică şi ofertantă, dacă ne întrebi pe noi. Distribuţia e completată de Jamie Sives, naratorul succesului anterior al regizoarei, Crulic - drumul spre dincolo, şi interpretul personajului Jory Cassel din primul sezon al hitului HBO Urzeala tronurilor.

Lupu
Fără să aibă deocamdată o dată de premieră bătută în cuie, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă (Ursul de Aur pentru scurmetrajul O zi bună de plajă) are toate şansele să se lanseze în primul weekend al lui octombrie. Şi acest film cochetează cu supranaturalul şi o face cu ajutorul personajului titular, interpretat de un foarte tânăr Mihai Vasilescu. Lupu, un adolescent care încă suferă după moartea tatălui său, se îndrăgosteşte de Clara (Ada Condeescu), o fată întâlnită în bloc. Doar că aceasta e posibil să nu existe, iar lucrurile se complică şi mai mult când tatăl lui Lupu (Costel Caşcaval) revine misterios la viaţă. O premisă cât se poate de interesantă!

Carmen
Tot fără dată de premieră, dar cu lansare certă în toamnă, este Carmen, primul lungmetraj din cariera regizorului Doru Niţescu. Lansat, alături de Când se lasă seara... şi Lupu, în competiţia festivalului de la Sarajevo, drama spune povestea Marianei, o femeie care află, în urma unui control medical de rutină, că fiica ei Carmen suferă de o boală cumplită. Când nimeni din spital nu pare să-i mai dea lui Carmen vreo şansă, Mariana este hotărâtă să lupte până la capăt...

Exploreaza subiecte similare:

Bogdan Dumitrache, Corneliu Porumboiu, Love Building, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, Lupu, La limita de jos a cerului, Roxanne, Câinele japonez, Domnişoara Christina, Carmen, O vară foarte instabilă

Alte știri din cinema

Unde se va opri Inside Out 2? Noi recorduri pentru animaţia Pixar

Continuarea a încasat 1,44 miliarde de dolari, dar totalul s-ar putea să fie considerabil mai mare

Primul serial Alien termină filmările: acţiunea are loc pe Terra!

Alien: Earth îi are în rolurile principale pe Sydney Chandler şi Timothy Olyphant

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Părerea ta

Spune-ţi părerea
body3DevinA pe 10 septembrie 2013 13:53
Domnişoara Christina, cartea este de nota 10, sa vedem filmul.
cosmin742000 pe 10 septembrie 2013 17:49
Mai e un film Domnisoara Christina din 92
cosmin742000 pe 10 septembrie 2013 17:50
Este groznic ca scoatem doar 8 filme in 2 luni . Insa sunt sigur ca cel putin 7 din 8 imi vor place foarte mult
alex_il_fenomeno pe 14 septembrie 2013 19:17
Va fi un sfarsit de an productiv, vad...De abia astept sa vad cum vor fi aceste productii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells