După ce inteligenţa artificială a sabotat în cel mai memorabil mod cu putinţă promovarea lui Megalopolis, utilizarea în diverse forme a acestei tehnologii nedumereşte şi Academia Americană de Film (AMPAS), organizatoarea Oscarurilor. Conform Variety, sunt atâtea filme care au utilizat AI nominalizate la Oscar 2025, încât Academia se gândeşte extrem de serios să oblige producătorii să declare cât din filmele lor a fost realizat cu aport AI.
Conform Variety, nu mai puţin de patru producţii nominalizate la categoria Cel mai bun film au folosit inteligenţa artificială. Aceste filme sunt The Brutalist, A Complete Unknown - ambele lansate în cinematografe chiar vinerea trecută -, Emilia Pérez şi Dune: Part Two. Sunt şanse considerabile ca utilizarea AI să devină şi mai frecventă în viitor, ceea ce a determinat consiliul de administraţie al Academiei să dorească schimbarea regulamentului pentru următoarea gală Oscar.
Iniţiativa ridică mai multe probleme, pentru că ceea ce pentru unii este inteligenţă artificială, pentru alţii este doar un efect special. Acest aspect ridică şi probleme juridice, iar Academia a pus deja la treabă o comisie pentru a veni cu termeni foarte clari pentru schimbarea regulamentului. Schimbările vor avea bătaie lungă, pentru că un film ar putea deveni neeligibil la o anumită categorie Oscar, în anumite condiţii.
Reamintim unul dintre cele mai celebre cazuri din istoria premiilor, când filmul The Hours ar fi trebuit să fie nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun machiaj, dar a fost descalificat când s-a aflat că s-au folosit efecte speciale minimale pentru ca nasul protetic purtat de Nicole Kidman să fie cât mai asemănător cu cel al personajului ei, scriitoarea britanică Virginia Wolf.