Filmele lunii septembrie 2013

de Ştefan Dobroiu în 1 Sep 2013
Află recomandările Cinemagia în ceea ce priveşte oferta cinematografelor!

Am trecut în revistă toate premierele toamnei şi tare ne e teamă că trebuie să aşteptăm noiembrie pentru o lună cu adevărat "grea" în ceea ce priveşte filmele din cinematografe. Septembrie şi octombrie, chiar dacă nu duc lipsă de premiere interesante, sunt dominate de titluri ori de prea mică anvergură, ori prost primite de critici, ori cu subiecte prea des abordate. Iată ce aşteptăm noi în septembrie.

Blue Jasmine/6 septembrie
Mulţi spun că revenirea lui Woody Allen pe teritoriul Statelor Unite l-a făcut pe prolificul regizor şi scenarist să fie în plină formă: Blue Jasmine a fost lăudat pentru distribuţia excelentă condusă de Cate Blanchett, dar şi pentru reexplorarea temelor favorite ale regizorului, alienarea şi criza personală. Povestea se învârte în jurul lui Jasmine (Blanchett), care ajunge la San Francisco pentru a sta cu sora ei (Sally Hawkins). Până nu demult punctul central al unui grup de prieteni înstăriţi şi fără nicio grijă, Jasmine îşi dă viaţa peste cap când se trezeşte practic falită şi nevoită se ceară ajutorul rudelor pe care nu le-a cultivat deloc în anii de fericire. Se spune deja că Allen va fi din nou nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun scenariu.

Weekendul următor este dominat ori de un Hollywood neconvingător (din punctul de vedere al cronicilor), ori de filme de festival. Bernardo Bertolucci revine cu Eu şi tu, o dramă despre un adolescent, Lorenzo, care descoperă că sora sa vitregă este dependentă de heroină, şi Ploaie de vacanţă, producţie chiliană premiată la cea mai recentă ediţie a festivalului Transilvania.

Contraofensiva hollywoodiană se bazează pe Instrumente mortale: Oraşul oaselor, film ce vrea să refolosească creaturi supranaturale pentru a vorbi de probleme adolescentine. Nu ştim cum vor reacţiona adolescenţii la această ecranizare după seria de romane a Cassandrei Clare, dar criticii nu prea au fost încântaţi: în SUA doar 12% dintre cronici au fost pozitive, spun cei de la Rottentomatoes, spre deosebire de onorantul 90% al lui Blue Jasmine. Copiii şi familiile ar putea fi interesaţi de Planes/Avioane, noua animaţie Disney iniţial destinată să fie lansată direct pe DVD, dar adusă pe ecrane. Reacţia criticilor a fost similară Instrumentelor: 26% cronici pozitive, cel mai scăzut procent din întreaga istorie a animaţiilor Disney.

Riddick/13 septembrie
Acum aproape 13 ani, Pitch Black venea parcă de nicăieri şi îl transforma pe Vin Diesel într-un star al filmelor de acţiune. Sequelul a fost pentru mulţi o dezamăgire, aşa că nu-i de mirare că aceeaşi echipă se reîntoarce la prima formulă (o planetă neprimitoare, un erou solitar şi un grup de oameni care depind de acesta ca să supravieţuiască) pentru a atrage din nou atenţia. Noi ne dorim chiar mult ca Riddick să ne placă şi să nu fie aşa de simplist pe cât par a anunţa prea multele trailere lansate de compania producătoare. Până la urmă, din punctul de vedere al entertainmentului lipsit de pretenţii, noua aventură a eroului care poate vedea în cea mai adâncă beznă este tot ce pare septembrie să ofere mai bun!

Tot pe 13 septembrie avem şansa să vedem cel mai recent film al lui Wong Kar Wai, cu Tony Leung în rolul titular: The Grandmaster este povestea marelui expert în arte marţiale Ip Man, printre ai cărui învăţăcei s-a numărat şi Bruce Lee. Wong Kar Wai foloseşte o tehnică extrem de stilizată de filmare pentru a descrie marile provocări ale vieţii maestrului şi sacrificiile pe care a fost nevoit să le facă. Tot pe 13 septembrie vedem Love Building, o comedie romantică regizată de Iulia Rugină, cu o mulţime de actori tineri în cadru, ansamblu dominat de trio-ul Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă.

Era şi timpul!/About Time - 20 septembrie
Călătoria în timp este una din temele predilecte ale genului SF, dar iată că ea este folosită în About Time/Era şi timpul! ca motor pentru o comedie romantică. Nu foarte demult am întâlnit subiectul folosit pentru o dramă romantică, Soţia călătorului în timp (cartea este cu câteva clase deasupra filmului, dar şi el este destul de reuşit), aşa că de-abia aşteptăm să vedem premisa explorată în cheie comico-romantică. Ca să vezi, Mary, eroina din About Time, este tot Rachel McAdams, iar problemele ei temporale încep când îl întâlneşte pe neîndemânaticul Tim (Domhnall Gleeson). Acesta are abilitatea de a călători în timp şi se foloseşte de ea pentru a o cuceri pe Mary, doar că o greşeală făcută la momentul nepotrivit şterge din memoria fetei orice amintire a relaţiei lor. About Time pare a fi cea mai interesantă încercare pe tărâmul comediei romantice din septembrie.

Tot pe 20 septembrie, Paranoia ne îndeamnă să verificăm dacă Liam Hemsworth are aceeaşi carismă ca şi fratele său Chris Hemsworth, aşteptat pe ecrane o săptămână mai târziu în Rush. Liam face echipă cu Gary Oldman şi Harrison Ford pentru a spune o poveste despre cât de periculos poate fi spionajul tehnologic la nivel înalt.

Rush - 27 septembrie
Ştim deja că Ron Howard are un ochi excelent pentru filme biografice, iar Frost/Nixon (omul de presă britanic a murit chiar ieri), Cinderella Man şi A Beautiful Mind stau dovadă. Regizorul care se va apuca în curând de filmărea noii ecranizări după Dan Brown, Inferno, ne poartă câteva decenii în urmă, în toiul unor curse de Formula 1 pe viaţă şi pe moarte. Niki Lauda (Daniel Brühl) şi James Hunt (Chris Hemsworth) sunt protagoniştii uneia dintre cele mai intense rivalităţi din lumea vitezei, iar Ron Howard îşi ia avânt alături de eroi cu ajutorul scenaristului Peter Morgan (The Queen). Pe afiş apar şi Olivia Wilde, dar şi actriţa de origine română Alexandra Maria Lara.

Concurenţa este reprezentată de Justin Timberlake şi Ben Affleck în Joc riscant, un thriller din lumea jocurilor de noroc online. Am văzut destule de filme cu eroi simpatici care se implică de voie, de nevoie, în zone gri spre negru ale legii şi apoi se miră că lucrurile ies prost ca să ne întrebăm ce poate aduce nou Joc riscant, dar cu siguranţă o să-i dăm o şansă.

Care ţi se pare cea mai interesantă premieră a lui septembrie?

Exploreaza subiecte similare:

Blue Jasmine, Woody Allen, Cate Blanchett, Bernardo Bertolucci, Io e te, Tanta agua, The Mortal Instruments: City of Bones, Planes, Riddick, Pitch Black, Vin Diesel, Ron Howard, Chris Hemsworth, Liam Hemsworth, Harrison Ford, Gary Oldman, Ben Affleck, Justin Timberlake, Rachel McAdams, About Time, paranoia

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 1 septembrie 2013 18:21
Blue jasmine si Rush....
Musa.del.Arte pe 1 septembrie 2013 18:27
In septembrie, doar Io e te & Blue jasmine.
Bayard pe 1 septembrie 2013 19:12
Nu m-as duce la cinematograf pentru niciunul din filmele astea.... m-as uita la cateva pe calculator, dar nu mai mult.
body3DevinA pe 1 septembrie 2013 20:26
Rush si Riddick, cam atat.
vladimir84 pe 1 septembrie 2013 20:55
Riddick si About Time par interesante.
legolas05 pe 1 septembrie 2013 22:05
Doar Blue Jasmine.
Fourleaf22 pe 1 septembrie 2013 22:07
Rush!!! De cand astept un film cu F1....sper doar sa nu il dramatizeze prea mult Ron Howard pentru americani. As merge si la Blue Jasmine daca vine si altundeva in afara de Bucuresti (cum se intampla de multe ori cu filmele mai mici).
AndreBlack pe 1 septembrie 2013 22:39
Rush , Riddick , Getaway poate si Joc Riscant .
wings1104 pe 2 septembrie 2013 10:07
Blue Jasmine, About Time, Getaway, Paranoia. Sunt interesant acest filme, dar probabil ca nu o sa ma duc sa vad niciunul dintre ele. O sa le vad online, nu cred ca isi merita toate banii.
AlineziaBumfi pe 2 septembrie 2013 11:30
O sa vad Getaway si Instrumente Mortale la cinema...
mitso pe 2 septembrie 2013 12:25
selena gomez cu ethan hawke '? Ce gluma...
mitso pe 2 septembrie 2013 12:29
Cele mai interesante mi se par '' ploaie de vacanta'' si '' about time''
iantoc pe 2 septembrie 2013 12:57
Riddick pentru mine ,abia astept acest film,abmbele 2 parti au fost excelente si sunt sigura ca nu am sa fiu dezamagita!!
cristi23 pe 2 septembrie 2013 14:54
riddick.......si poate rush........
varahil pe 2 septembrie 2013 15:09
Abia astept sa le vad.
DeadSea07 pe 2 septembrie 2013 17:03
Doar Riddick
xerses pe 3 septembrie 2013 22:56
Deocamdata doar Riddick.
alex_il_fenomeno pe 5 septembrie 2013 17:43
Avem destule filme de unde alege :)
Tyson_Kyd pe 8 septembrie 2013 16:44
Luna septembrie, luna filmelor .
Theodoric pe 8 septembrie 2013 23:13
Cam putine care pari bune
Riddick si Blue Jasmie,celelalte nu suna interesante

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells