Filmele lunii decembrie 2019

de Ştefan Dobroiu în 4 Dec 2019
Decembrie este cea mai polarizată lună a anului în cinematografe

Greu mai este în decembrie la cinema: dominaţia absolută a unui superblockbuster face ca multe alte premiere cu potenţial de public să fie amânate pentru ianuarie. Nici acest decembrie nu face excepţie, finalul sagăi Skywalker (şi poate şi noul Jumanji) acaparând atenţia publicului (şi programarea spectacolelor în multiplexuri). Printre giganţi se mai pot strecura doar mici producţii independente, filme europene şi animaţii de sezon. Iată mai jos recomandările noastre.

6 decembrie
Jumanji: The Next Level/Jumanji: Nivelul următor
În 2017 ne întrebam dacă filmul Jumanji are vreo şansă să atragă atenţia publicului, la mai bine de două decenii de la lansarea originalului cu regretatul Robin Williams în rolul principal. Iată că o formulă actualizată şi cooptarea în distribuţie a unor actori populari a transformat premiera într-un succes de casă, mai ales în România, unde Jumanji: Aventură în junglă a devenit al doilea cel mai popular film lansat în 2017 (după Furios şi iute 8), cu peste 500.000 de bilete vândute. Deşi nu este la fel de proaspăt ca predecesorul său, sequelul are cam ce-i trebuie pentru a captiva şi amuza publicul, prin urmare sunt mari şanse ca cifrele să fie comparabile.

În lupta cu Nivelul următor intră trei filme cu lansare restrânsă: drama de epocă Menocchio (o coproducţie cu România), interesantul documentar al regizoarei Nora Agapi Timebox şi Systemsprenger/Copilul-problemă, un film german premiat la festivalul de la Berlin şi câştigător la TIFF 2019 al Premiului publicului.

13 decembrie
Între weekend-ul dominat de Jumanji: The Next Level şi cel destinat supremaţiei Star Wars avem parte de un thriller cu seniori relativ bine primit de critică: The Good Liar, prima colaborare a unora dintre cei mai cunoscuţi actori britanici ai momentului, Helen Mirren şi Ian McKellen. Probabil că cea mai populară premieră a săptămânii va fi animaţia Arctic Justice/Căţeii arctici: Cursă pe zăpadă. Oferta este completată de Le jeune Ahmed/Tânărul Ahmed, cel mai recent film al fraţilor Luc şi Jean-Pierre Dardenne, recompensat cu premiul de regie la ediţia din acest an a festivalului de la Cannes.

20 decembrie
Star Wars: The Rise of Skywalker/Star Wars: Skywalker - Ascensiunea
Deşi franciza Star Wars nu este la fel de populară în România aşa cum este în SUA (episoadele VII şi VIII nu au reuşit sa domine topul celor mai populare filme în anul lansării), lansarea celui de-al nouălea episod cu siguranţă va umple cinematografele. Noi am încercat din răsputeri să nu aflăm prea multe informaţii despre sequel, în iureşul de articole, clipuri, declaraţii publice şi postări pe reţelele de socializare, pentru că filmele realizate după o reţetă atât de evidentă măcar o surpriză-două să mai aibă pentru spectatori...

Dacă vrei să intri în atmosfera Star Wars înainte de premiera filmului, îţi recomandăm The Mandalorian, primul serial Star Wars live action. Cronica noastră aici.

27 decembrie
Spies in Disguise/Spioni deghizați
Terminăm luna cu această animaţie a studiourilor Blue Sky (răspunzătoare pentru franciza Ice Age), în care Will Smith este vocea lui Lance Sterling, un spion extrem de priceput a cărui viaţă să dă peste cap când un împiedicat geniu al tehnologiei îl transformă din greşeală într-un porumbel. Chiar şi aşa, Lance insistă să-şi ducă la bun sfârşit misiunea, noua sa înfăţişare ridicându-i probleme peste probleme.

Tot din 27 decembrie vedem 5Gang: Un altfel de Crăciun, unul din rarele filme româneşti de Sărbători. Trailerul, din păcate, nu este foarte promiţător, nivelul scenariului şi interpretările exagerate împingând filmul în zona de sitcom românesc ieftin.

Ce filme vei vedea în decembrie la cinema?

Exploreaza subiecte similare:

Jumanji: The Next Level, Menocchio, Timebox, Systemsprenger, Star Wars: The Rise of Skywalker, The Good Liar, Arctic Justice, Le jeune Ahmed, Spies in Disguise, 5Gang: Un altfel de Crăciun, The Mandalorian

Alte știri din cinema

Primul trailer No Time to Die. Final de serie Bond în stil mare pentru Daniel Craig

Filmul se va lansa în cinematografele noastre pe 10 aprilie

Scarlett Johansson era să rateze rolul din MCU. Cine ar fi trebuit să fie Black Widow

Filmul Black Widow va intra în cinematografele noastre pe 1 mai 2020

Un nou film Planeta Maimuțelor este în lucru, cu regizorul seriei Maze Runner la cârmă

Ultimul film din serie, War for the Planet of the Apes, a fost lansat în 2017

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells