Filme interzise minorilor la TIFF

Cele mai şocante şi provocatoare titluri din selecţia festivalului

Sexul şi violenţa sunt principalele motive pentru care cei mai mici dintre spectatori ar putea părăsi o sală de cinema cu întrebări prea mari pentru vârsta lor, iar publicaţiile festivalului Transilvania fac tot posibilul să avertizeze publicul, cu precizarea "Film nerecomandat minorilor", în cazul în care un anumit titlu este prea incomod. Bineînţeles, acest avertisment face titlul respectiv cu atât mai interesant pentru alţi spectatori, amatori de scurtcircuite cinefile pe marile ecrane ale Clujului. Iată mai jos filmele interzise minorilor de la ediţia cu numărul 13 a festivalului şi de ce ar putea ele să te ia prin surprindere.

Asmodexia, în regia lui Marc Carreté, este inclus în noua secţiune Midnight Delirium ale cărei titluri au parte de o proiecţie ce începe exact la miezul nopţii, numai bine ca să ne afecteze visele. Debutul în lungmetraj al spaniolului care face parte şi din juriul festivalului descrie patru zile din viaţa unui preot exorcist şi a nepoatei sale, amândoi eroii unei ofensive împotriva unei misterioase infecţii a sufletului. Un horror sângeros, din ţara celor mai bântuitoare horror-uri europene din ultimul deceniu.

Love Eternal/Dragoste după moarte, de Brendan Buldowney, face parte din secţiunea Focus Irlanda şi se bazează pe romanul "In Love with the Dead" al japonezului Kei Oishi. În centrul atenţiei este Ian, un tânăr incapabil să înţeleagă până şi cele mai simple emoţii umane, care vrea să-şi pună capăt zilelor într-o poiană din pădure. Acolo găseşte cadavrul unei eleve sinucigaşe şi ceva îl face să ia trupul elevei acasă...

Moebius, din secţiunea Fără limită, ce reuneşte în fiecare an bizareriile festivalului, îi va lua pe mulţi pe nepregătite cu cruzimea sa asiatică. Regizat de Kim Ki-duk şi inclus în competiţia festivalului de la Veneţia anul trecut, filmul porneşte de la o poveste de răzbunare: mistuită de ură din cauza infidelităţii soţului ei, o femeie decide să-l pedepsească. Felul în care procedează va distruge întreaga familie o dată pentru totdeauna.

Nevasta poliţistului/The Police Officer's Wife, tot din secţiunea Fără limită, spune o violentă poveste de familie, iar Something Must Break/Pe muchie de cuţit, din aceeaşi secţiune, este o surprinzătoare poveste de dragoste din Stockholm, regizată de Ester Martin Bergsmarck, probabil prima regizoare transexuală prezentă în selecţia festivalului.

Violenţa este la ea acasă în Psihopaţii, o co-producţie Indonezia-Japonia despre un criminal în serie din Tokyo şi un justiţiar din Jakarta care încep o bolnavă şi sângeroasă competiţie, în R100, producţie japoneză semnată de regizorul omagiat de TIFF în 2012 Hitoshi Matsumoto, un bărbat devine membrul unui exclusivist club sado-maso. Când dureroasele aventuri sexuale ameninţă să-l expună familiei, vrea să se retragă, dar nu mai poate. Un izvor de sânge şi violenţă este şi Stăpânul întunericului/Sawney: Flesh of Man, din Midnight Delirium, despre răfuiala unui jurnalist cu o familie de canibali. Prin cadru va trece şi simpaticul personaj din imaginea de mai sus.

L'inconnu du lac/Străinul de pe malul lacului, filmul francez al lui Alain Guiraudie premiat cu Queer Palm anul trecut la Cannes, arată, poate mai detaliat decât se aşteaptă unii spectatorii, ce pot face doi bărbaţi pe malul unui lac, iar Udă toată/Wetlands descrie aventurile unei adolescente din Germania, gata să răstoarne tabuurile societăţii şi să-şi exploreze trupul şi limitele în toate modurile posibile.

Tot nerecomandate minorilor sunt documentarele Distruşii/Sickfuckpeople, film premiat la Sarajevo despre trei tineri care au crescut pe stradă şi au o nevoie disperată să-şi pună vieţile în ordine, dar soarta le stă împotrivă, Julia, despre o prostituată transexuală ce-şi duce viaţa pe străzile Berlinului, şi Şi acum ce? Adu-mi aminte, un film foarte personal al regizorului portughez Joaquim Pinto, care îşi descrie experienţele extreme legate de tratamentul cu medicamente experimentale împotriva HIV.

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 29 mai 2014 14:30
Eu nu cred ca in foamea de bani , chiar in conditiile unui festival excelent organizat (cum e TIFF| ii poate opri cineva pe minori din vizionare.Pe de alta parte filmele de la TIFF sunt total inutile pentru minori , majoritatea lor pentru ca minorii nu ar intelege mai nimic din ele.
Costirik pe 30 mai 2014 01:09
Ai dreptate, nici eu nu as interzice filmele minorilor pentru ca nu ar intelege nimic, ci maniacilor sexuali trecuti de prima tinerete;)
legolas05 pe 29 mai 2014 15:27
Pe "acasa" in imaginea din mijloc cum se numeste filmul?
Costirik pe 30 mai 2014 01:06
Love Eternal.. daca citeai articolul nu era greu sa iti dai seama;)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells