Filme interzise, de-a lungul timpului, în lumea întreagă

de Gloria Sauciuc în 17 Iun 2009
Filme interzise, de-a lungul timpului, în lumea întreagă

Vă propunem o incursiune în lumea cenzurii din diferite țări ale lumii, prin intermediul filmelor care nu au mai ajuns în cinematografele din anumite zone geografice. Iată o listă propusă de Total Film.

The Pineapple Express.
Interzis în Malaezia
Malaezia a scos Yoga în afara legii, pretinzând că ar determina pe cetăţenii ei să "devieze de la credinţa cea dreaptă" (în general, e vorba de islamism). Iar folosirea în film a drogurilor nu a prea convenit cenzurii din Malaezia. Şi mai mult, aceştia au patru nuanţe a rating-ului 18: 18SX (sex), 18sg (violenţă), 18PA (politică), 18PL (varietăţi). Iar comedia cu drogaţi a lui Seth Rogen şi James Franco bifează la toate capitolele.

Pirates of the Caribbean: At World's End
Interzis în China
Numai vreo 20 de filme străine au voie să fie proiectate, pe an, în China. Iar gigantul din box-office-uri - Piraţii 3 - nu s-a numărat printre ele, cel puţin atâta timp cât nimeni nu a tăiat din film imaginile cu piratul Sao Feng.
Problema e, se pare, că piratul (jucat de Chow Yun Fat) ar fi o "portretizare negativă" a chinezilor. Dar "a spune că insultă China, numai pentru că un chinez joacă pe un ticălos, e ridicol", afirmă cercetătorul cultural Zhang Xiaoming.
În plus, deşi China a sărbătorit câştigarea Oscarului de către Ang Lee cu Brokeback Mountain drept un triumf al întregului popor chinez, totuşi a interzis filmul. Trageţi concluzia singuri...

King Kong
Interzis în Finlanda
Povestea celei mai mari maimuţe din lume n-a fost pe placul finlandezilor pentru că: "este una din cele mai violente personaje din istoria cinematografului."
Şi poate că e un sâmbure de adevăr în ceea ce spun.
Oricum, filmul din 1933 avea iniţial numeroase scene brutale, tăiate de cenzură chiar în Statele Unite. King Kong calcă în picioare şi mănâncă indigenii insulei, molfăie un cetăţean new-yorkez, apoi aruncă o femeie de la etaj atunci când o confundă cu Ann Darrow. Şi, pe lângă asta, e şi cam pervers: numai scena în care o dezbracă pe Fay Wray. Rea maimuţa, rea!

Nosferatu
Interzis în Suedia.
În mod ironic, Suedia impresionează pe cinefilii din întreaga lume, la ora actuală, cu propriul film cu vampiri Let The Right One In. Demult, în 1766, Suedia era prima ţară unde intra în vigoare o constituţie prin care cenzura era abolită. Ceea ce nu a mai stat în picioare atunci când sângerosului Nosferatu nu i s-a dat voie să ruleze pe ecranele din Iran pe motiv de "violenţă înspăimântătoare cu impact puternic şi cruzime". Şi a rămas un film interzis şi în Suedia până în 1972.

Zoolander
Interzis în Iran.
A bea o Mocha Frappuccino înainte de a da foc băieţilor tăi de cartier care arată foarte, foarte bine... Pentru autorităţile islamice din Iran asta e "provocare homosexuală". Într-o ţară cu o lege islamică severă, orice film care prezintă homosexualitatea - sau chiar face aluzii, fie ele şi vagi asupra subiectului - este interzis imediat.
Ce să mai spunem despre "300" al lui Zack Snyder, în care vechii perşi sunt prezentaţi ca nişte monştri inumani, iar spartanii ca homosexuali, îmbătaţi de febra luptei? E de două ori interzis.

Indiana Jones and the Temple of Doom
Interzis în India.
Maimuţe şi creierul lor. De asta primul film cu Indy a fost interzis tocmai în ţara de unde i se trage numele. Sau, mai specific, "prezentarea rasistă a indienilor şi tendinţele imperialiste evidente".
Într-o scenă din film, Dr. Jones este servit la desert cu creier de maimuţă, la banchetul de la palatul Pankot.
În realitate, hinduşii nu prea ar face aşa ceva, întrucât maimuţele sunt sfinte, datorită asemănării cu zeul Hanuman din Ramayana. Însă, Spielberg a filmat în Sri Lanka, ce seamănă cu India. Iar maimuţa ca fel de mâncare nu e o problemă pentru locuitorii de acolo.

Borat
Interzis în Rusia
"Jignitor", acesta a fost cuvântul cu care a fost descris filmul lui Baron Cohen, devenit primul film non-porno interzis în Rusia de la căderea URSS. "Există în film momente care ar putea jigni convingerile religioase sau naţionale ale unor persoane", declara Yuri Vasyuchkov, conducătorul departamentului de autorizare a filmelor. Însă, în mod straniu, Kazahstanul (ţara pe care filmul pretinde că o descrie) nu a interzis filmul.

The King and I (oricare dintre versiuni)
Interzis în Thailanda.
Un cuvânt care nu le place cenzorilor: "Regele". Nu mereu, ci atunci când în film e vorba de regele lor.
De-a lungul timpului, autorităţile thailandeze au interzis toate versiunile musicalului de aventuri "The King and I", pretinzând că Regele Siam-ului (Thailanda) nu poate fi decât o fiinţă divină, şi nu un muritor care mai cântă din când în când şi care seamănă cu Yul Brenner. Totuşi, Hollywood-ul a încercat să schimbe titlul, cu Anna and the King al lui Jodie Foster. Dar Thailanda a fost în continuare vigilentă.

The Simpsons Movie
Interzis în Birmania.
Supranumită şi "Statul fricii", Birmania a câştigat locul trei de la sfârşit în topul statelor cu privire la "libertatea de exprimare", anul trecut. Fără nici un motiv temeinic, cenzura din Birmania atacă scenele erotice (femeile nu au voie să poarte cămăşi "occidentale"), pentru agresiuni (nu poţi da mai mult de cinci lovituri de pumn într-un film) şi pentru ... culori.
Galbenul şi roşul sunt interzise, ceea ce ar fi o problemă pentru familia Simpson... Spider-Pig, preşedintele Schwarzenegger, organul sexual (deja cenzurat) al lui Bart... Toate s-au dus.
"Niciodată nu explică de ce. Sunt reguli care trebuie urmate", suspină un regizor din Birmania.

The Matrix Reloaded
Interzis în Egipt.
15 din cei mai importanţi critici de film, psihologi şi academicieni au hotărât că proiecţia filmului "Matrix Reloaded" ar putea cauza "tulburări şi prejudicii sociale". Poate pentru că egiptenilor le-a plăcut foarte mult primul film şi vor suferi din cauza dezamăgirii. Sau poate pentru că Neo, Morpheus şi Trinity trăiau într-un oraş numit Zion....un local subpământean sordid sau ţara făgăduinţei a evreilor? Oricum, populaţia - în majoritate musulmană - nu pare impresionată. "Nu există o scenă anume pe care am considerat-o criticabilă - e vorba despre filmul în sine", declară Madkour Thabit, şeful cenzurii din Egipt.

Paths of Glory
Interzis în Franţa.
Ah,francezii! Atât de lăudaţi pentru curajul în luptă.
Aşa că au fost desigur insultaţi de povestea clasică de război a lui Kubrick - poveste care, ca şi romanul lui Humphrey Cobb - a sugerat că francezii îşi executau proprii soldaţi, în Primul Război mondial, sub acuzaţia de laşitate. Deşi niciodată nu l-a interzis oficial, guvernul francez a ţinut deoparte Paths of Glory pentru aproape 20 de ani. Se pare că în realitate numai englezii şi italienii şi-au împuşcat proprii soldaţi pentru laşitate. Dar francezii, ei laşi? Mais non, monsieur!

Monty Python's Life of Brian
Interzis în Norvegia.
Oameni cu frica lui Dumnezeu, cei din Consiliul Norvegian al Clasificării Filmelor au tăiat cu foarfeca cenzurii din părţile scandalizatoare ale lui Life of Brian. Însă, atunci când regizorul nu a acceptat filmul cenzurat, în Norvegia acesta a fost interzis pentru blasfemie până în 1980. În mod strălucit, Suedia a reacţionat prompt şi a făcut filmului publicitate pe motiv că "Filmul e atât de comic, încât în Norvegia l-au interzis".

 

Cât priveşte ţara noastră, două dintre cele mai recente cazuri sunt Saw IV şi Milk. Difuzarea la cinema a celui de-al patrulea film al seriei horror SAW a fost iniţial interzisă de către comisia de rating, printr-o decizie dată cu zece zile înainte de lansarea filmului la cinema. Producţia, în urma acelei decizii, urma să apară direct pe DVD. O contestaţie adresată de către distribuitorul în România al filmului, New Films, şi discutarea în presă a cazului, a făcut să existe o nouă întrunire a comisiei. Rezultatul a fost un calificativ mai uşor - "Interzis sub 18 ani", similar sau chiar mai sever decât în alte ţări europene. În acest fel, Saw IV a putut fi văzut pe marile ecrane româneşti începând cu luna martie a lui 2008.
La începutul acestui an, filmului Milk (regia Gus Van Sant) i s-a dat de către comisia de rating românească IM - adică interzis minorilor - motivaţia formulată de comisie fiind că "filmul face propagandă pentru o orientare sexuală". O contestaţie iniţiată de distribuitorul Ro Image al filmului şi controversa iscată în presă, legată de decizie şi de argumentul surprinzător (prin care comisia nu a reuşi decât să se compromită), au dus la revenirea asupra deciziei iniţiale, ratingul final fiind "Nerecomandat sub 15 ani".

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Mist pe 17 iunie 2009 10:00
Multumim pentru articol ,foarte interesant!
:)

Adi pe 17 iunie 2009 10:15
bine macar ca nu e interzis si Harry Potter.
De asta cum de au uitat? Ca la cati fanatici religiosi exista in ziua de azi, de acuza ca harry potter e plin de satanism, cu toate ca ei n-au habar despre ce e vorba in toata seria de 7 romane.

Eustake pe 17 iunie 2009 10:23
De precizat ar fi si ce s-a intamplat cu A Clockwork Orange in Marea Britanie, daca nu ma insel.
Wonka pe 17 iunie 2009 10:25
Birmania este cel mai tare :))
Alexander Solis pe 17 iunie 2009 10:38
foarte fascinant articolu , ma mir ca nu e nici unu interzis in RO:))
Dragosh02 pe 17 iunie 2009 12:18
Dupa parerea mea,nici o tara nu are dreptul sa interzica un film. Mai ales k este si o mare prostie sa faci asa ceva. E o chestie dintr-o mandrie complet stupida. Filmele alea doar nu vor rula in cinematografe,atata tot. E un fel de ... " aa.. voi ne-ati prezentat naspa,uite k pedeapsa nu ve-ti lua bani din tara noastra ", dar oamenii filmul tot il vad ori piratat ori pe dvd . Si plus... de cand cu democratia asta... macar asta sa am voie,sa vad ce film vrea pusca mea , k restul lucrurilor si asa sunt k in comunism.
Si...zicea cineva de Harry Potter, habar nu ai u cat de aproape a fost sa fie si el interzis.. Pt unii suna prosteste, k e un film pt copii,dar lucrurile nu stau chiar asa. Cel putin aia de la Vatican au sarit k arsi la filmul asta,si intr-o emisiune aduceau niste argumente destul de plauzibile,dar in acelasi timp si dictatoriale.

Adi pe 17 iunie 2009 13:21
@Dragosh02
aducand vorba de vatican.....
Din cate imi amintesc eu.....Papa Ioan Paul al II-lea a sprijinit HP pana a murit. De la Benedict incoace lucrurile au cunoscut intorsaturi....el nu prea e "fan" al seriei....si priveste cartile dintr-o perspectiva mai religioasa.....oricum o multime de parodii se fac pe seama lui in filme de comedie.....

Si nu te mai da tu mare ca esti plin de cunostinte si esti cam sigur pe tine ca n-am eu habar. Habar n-ai tu cate stiu eu. Si inca ceva.....eu nu vreau sa am habar despre cate stii tu, si asa nu stii ce trebuie....sau ce e verosimil......sau mai veridic.
Am vazut si eu destule emisiuni cu multa vreme in urma, si m-au scarbit oamenii aia cu probleme grave...aoleu ...parca vazusem odata o emisiune cand venise scriitoarea personal la vreun tv-show sa explice rolul seriei....sperand ca o s-o lase in pace....in zadar....niste oameni penibili.....nu vreau sa-mi mai amintesc......
Si totusi argumente plauzibile nu vor exista niciodata decat de la niste fanatici, care vor convinge tot niste fanatici la randul lor.

E aiurea sa judeci ce nu cunosti. Toti habar n-au despre ce e vorba in aceasta serie, majoritatea stiu doar ce aud de la plangerile unor parinti incompetenti care cresc niste animale idioate care nu fac distinctia intre realitate si fictiune, sau traiesc in acea fictiune si uita sa se intoarca in realitate, si daca le-ai sugera acelor anti-harrypotter sa citeasca, nici nu se ating de vreo carte, parca i-ar arde.....pana si coperta ii dezgusta.....dar de insinuat la infinit lucruri negative sunt buni......in fine...ei sunt cu Dumnezeu inapoi.....pardon inainte....cum zic ei. Iar cei care totusi le citesc, e intuneric bezna la ei in teasta......daca nu pot intelege si ei adevaratele mesaje pe care le transmit cartile/filmele.

!!!!Si-ti dau un sfat....mai controleaza-te cand mai comentezi ceva.......esti cam agresiv in toate comentariile....Aaa.....si daca ai rezistat sa-mi citesti tot comentariul......multumesc!:D

Gloria pe 17 iunie 2009 13:58
Alexander Solis pe 17 iunie 2009 10:38 Sterge comentariu
foarte fascinant articolu , ma mir ca nu e nici unu interzis in RO:))
------

La sugestia ta am adaugat si doua cazuri recente romanesti. Vom reveni cu un articol despre cenzura filmelor in Romania.

Alexander Solis pe 17 iunie 2009 10:38 Sterge comentariu
foarte fascinant articolu , ma mir ca nu e nici unu interzis in RO:))

Alexander Solis pe 17 iunie 2009 14:27
ma bucur ca ma baga si pe mine cineva in seama
Lordbvv pe 17 iunie 2009 17:19
Incredibil, Chinezoiii, roboteii, se supara ca sunt portretizati ca niste hoti, dupa ce in istorie sunt vazuti ca niste sclavi! Ei care fura tot ce au realizat sau au copiat de la altii, incredibil! Daca se mai supara un pic japonezii cred ca-i mai cuceresc odata!
Oricum sunt penibili ca de obicei!

NONAME pe 17 iunie 2009 17:32
AR TREBUI SA NE INTERZICEM FILMUL BRUNO CA PROMOVEAZA GAY. VOTATI!!!
DuTzu pe 17 iunie 2009 18:07
ce bine ii sa stai in romania....tara unde este permis orice...
Alexander Solis pe 17 iunie 2009 18:10
votez faza cu Bruno:)) si sa nu uitam Romania the end of choiche sau cum se scrie ca nu le am prea bine cu engleza
Twiblack pe 17 iunie 2009 18:13
:))...nasol cu "birmanezii"...inca putin si dau lege sa vizioneze filmele cu un singur ochi :))
LostinNeverland pe 17 iunie 2009 18:24
ce aiureala cum sa interzici frate piratii din caraibe...au grave probleme serios
Fusion pe 18 iunie 2009 00:26
Unele interziceri mi se par chiar penibile, cum sa interzici Matrix pentru ca are un alt fir epic...E film frate, e si normal sa fie asa. Interesant articol, multam.
bloodthirst pe 18 iunie 2009 00:29
Conducerea tarii are dreptul sa interzica filmul daca crede ca populatia poate fi afectata :)
anca_luna pe 18 iunie 2009 09:44
Interesant de aflat de ce sunt intezise anumite filme in diverse tari ale lumii! Politicul primeaza.....
Borat poate trebuia interzis in Kazakhstan, caci prezentarea mi se pare jignitoare pentru ei. Baron Cohen zice ca e doar un pamflet!!!
...si poate si noi trebuia, ca in fond Kazakhstan/-ul ala este satul Glod de la noi. Sa speram ca cei de "dincolo" nu au aflat in numar mare, caci si asa ne categorisesc pe toti "n" milioane ...........

oohtiliya pe 18 iunie 2009 21:04
mie mi se pare normal ca unele filme sa fie interzise... caci citeva dintre marile "creatiuni" ale cinematografului sunt de-a dreptul jignitoare, iar in loc de umor si buna dispozitie frecvent nu primesti decit insulte si dezgust...

ps the Simpsons movie este ultra comic interdictia birmanezilor este ridicola, iar chestia cu cinci pumni e tare de tot, din cite inteleg eu, ei sunt adepti ai cantitatii si nu ai calitatii... :)

mihaijlovich pe 18 iunie 2009 21:19
"Articolul" nu e decat o traducere mot-a-mot din TotalFilm.
Cititorii interesati pot gasi originalul pe linkul de mai jos:

http://www.totalfilm.com/features/20-mainstream-films-banned-around-the-world

Stiam ca daca autorul copiaza ceva si nu pune sursa se cheama furt.
Chiar sunt curios ce circumstante atenuante se pot invoca.

vlad pe 18 iunie 2009 23:08
pot ei sa le interzica. daca vrea cineva sa se uite la film se uita si cu asta basta.Poate chiar pleaca din tara ca sa se uite la el.
AbuZ1V pe 19 iunie 2009 01:53
Mihaijlovich ... Nu ma intereseaza ca "Articolul" e din Totalfilm sau ca a fost tradus mot`a`mot ... ma bucur ca cineva pe cinemagia sa chinuit sa il puna e un articol foarte interesant si chiar haios ... Sper sa mai apara astfel de articole ...
dragos pe 5 decembrie 2009 19:01
va rog din tot sufletul meu mai dati nume de filme interzise multumesc
mirona4288 pe 11 aprilie 2010 09:50
mie personal mi-e greu sa cred ca interzicerea filmelor sau cenzurarea lor modifika in vre-un fel cursul natural al unei culturi sau civilizatii. astea's prostii...strategii si conflicte interne...sunt nishte aberatii...
Radu1711 pe 16 aprilie 2010 13:42
poate filmele care fac discriminari ar putea fi interzise dar mie nu mi se pare ca ar trebuii interzis un film care te invata ceva
marylin01 pe 15 mai 2010 02:46
Sincer mi se pare o prostie sa interzici un anumit film doar pt ca afecteaza in nu stiu ce fel spectatorii.... de ex Avatar a fost interzis in China din cate stiu eu.
RomaniaMare pe 27 mai 2010 21:31
Interesant articolul.
alin_06 pe 2 iunie 2010 15:20
Matrix Reincarcat a fost interzis in Egipt. Nu ma asteptam sa fie interzis tocmai in Egipt.
Mihai2508 pe 17 iulie 2010 23:10
Interesant, n-as putea spune ca sunt de acord cu filmele care au fost interzise, bine acum cu unele filme in care se fac discriminari sau mai stiu eu ce sunt de acord dar cu fimle precum "piratii din caraibe" sau "Matrix", mi se pare absurd. Cat despre "borat" inteleg de ce l-au interzis, e cea mai mare prostie cinematografica, nici nu ar trebui considerat film.
Iamsaved pe 19 august 2010 23:18
Exista oameni si oameni,asa o sa fie mereu n-ai ce sa faci...
darkxyde pe 13 decembrie 2010 15:13
Asta este o prostie cu interzisul filmelor doar nu te obliga nimeni sa mergi la film si daca mergi mergi pe propria raspundere.
alex_il_fenomeno pe 7 decembrie 2011 19:17
interesant articolul , plin de surprize !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells