Filme din România şi Moldova, premiate la Varşovia

de Ştefan Dobroiu în 19 Oct 2014
Toto şi surorile lui şi Ce lume minunată au impresionat juriile festivalului polonez

Toto şi surorile lui, documentarul lui Alexander Nanau, şi Ce lume minunată, în regia actorului şi regizorului moldovean Anatol Durbală, se află în palmaresul celei de-a 30-a ediţie a festivalului de la Varşovia. Gala de decernare a premiilor a avut loc aseară.

Documentarul Toto şi surorile lui a primit premiul secţiunii de documentar a festivalului, pentru "regia abilă, dramaturgia excelentă, apropierea de personaje şi modul cum confruntă problemele sociale reuşind în acelaşi timp să inspire". Documentarul este produs de HBO Europe şi Strada Film şi prezintă evenimente din viaţa a trei copii de etnie romă din cartierul Ferentari, obligaţi să se maturizeze înainte de vreme.

Conform unui comunicat din 7 octombrie, când documentarul a câştigat trofeul pentru Cel mai bun documntar la Festivalul Internaţional de la Zurich, Toto şi surorile lui va fi prezent în programul postului TV HBO din luna decembrie.

Lungmetrajul Ce lume minunată a primit premiul FIPRESCI pentru debut. Filmul lui Anatol Durbală, despre experienţele extreme ale unui tânăr (Igor Babiac) implicat în violentele proteste organizate în aprilie 2009 la Chişinău împotriva falsificării rezultatelor alegerilor de către conducătorii ţării, a fost lăudat pentru intensitate şi pentru îndemânarea cu care arată furia tinerilor moldoveni împotriva unui guvern ancorat în comunism.

Filmul lui Anatol Durbală a avut o proiecţie în România în iunie, când a fost invitat în programul festivalului Transilvania.

Exploreaza subiecte similare:

Alexander Nanau, Anatol Durbala, Igor Babiac, Anatol Durbală

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells