Filme de dragoste româneşti

de Ştefan Dobroiu în 4 Mar 2011
Filme de dragoste româneşti

Alexandru Maftei îşi propune să grăbească pulsul spectatorilor români cu al său Bună! Ce faci?, pe ecrane chiar de astăzi, iar noi îţi propunem o călătorie prin filmul românesc de dragoste. Gen nu foarte des abordat de regizorii români, filmul de dragoste a trebuit să se mulţumească multă vreme cu niscaiva iubiri înfiripate pe şantierele de construcţii sau, foarte rar, cu câte o comedie romantică. Dar asta nu înseamnă deloc că o privire aruncată în baza de date a Cinemagia nu ne-a oferit şi câteva titluri foarte iubite de-a lungul timpului. Le poţi trece în revistă mai jos.

Nuntă în Basarabia
Cel mai recent film de dragoste apărut pe marile ecrane din ţară este Nuntă în Basarabia, al doilea lungmetraj al lui Napoleon Helmis (după Italiencele), care a decis înainte de premieră să-şi schimbe numele în Nap Toader. Pe lângă povestea de dragoste a protagoniştilor, doi proaspăt căsătoriţi care au parte de o mulţime de aventuri când vor să organizeze o nuntă şi în oraşul de baştină al miresei, Chişinău, Nuntă în Basarabia explorează şi ceea ce ne apropie şi ne îndepărtează de românii din Republica Moldova. În rolurile principale o să-i vezi pe Vlad Logigan şi pe Victoria Bobu, a căror chimie va trebui să facă faţă multiplelor provocări întâmpinate pe meleaguri moldovene!

Poveste la scara C, Marilena de la P7
Festivalul NexT le va arăta Bucureştenilor tot ce e nou în materie de scurtmetraj străin şi românesc între 4 şi 10 aprilie. Deocamdată nu ştim ce ne oferi echipa festivalului în materie de filme, dar, cum festivalul a fost fondat în memoria regizorului Cristian Nemescu şi-a sound designer-ului Andrei Toncu, vom vedea cu siguranţă două dintre scurtmetrajele lor care îşi găsesc cu prisosinţă locul aici. Poveste de la scara C i-a descoperit pe Maria Dinulescu şi Alexandru Mărgineanu - cei doi vor juca ulterior în California Dreaming' (nesfârşit) - şi ne arată în 12 minute iubirea unui licean timid care se îndrăgosteşte de o dezinvoltă vecină de bloc.

Marilena de la P7 schimbă datele problemei: el (Gabriel Huian) nu mai e la liceu, ci la gimnaziu, iar ea (Mădălina Ghiţescu) locuieşte pe aceeaşi stradă şi se ocupă cu prostituţia, iar timp de 45 vedem cum se dezvoltă unul din cele mai inocente sentimente: prima iubire. Pe Gabriel Huian o să-l revezi anul acesta într-un rol principal în Principii de viaţă, cel de-al doilea film al lui Constantin Popescu Jr..

Liceenii
Dar pentru a vedea câteva dintre cele mai iubite filme de dragoste ale românilor trebuie să ne întoarcem în anii '80. Seria Liceenilor, lansată în 1987 cu Liceenii, a reprezentat o adevărată revoluţie printre spectatorii din România, prezentând cu o energică dezinvoltură problemele în dragoste ale unor elevi în primii ani de liceu. Dragostea lui Mihai (Ştefan Bănică Jr.) pentru Dana (Oana Sârbu) a făcut mii de inimi (de liceeni şi numai) să bată mai repede, iar melodiile compuse de Florin Bogardo au devenit atât de populare, încât pot fi auzite la radio şi la aproape un sfert de veac de la premiera filmului. În două roluri foarte iubite îi putem vedea pe Tamara Buciuceanu, de neuitat în costumele sobre ale neînduplecatei profesoare de matematică poreclite Isoscel, şi pe Ion Caramitru (profesorul de istorie Socrate).

Succesul primului film a adus la apariţia unei continuări la fel de populare, Extemporal la dirigenţie, iar anul 1992 va întâmpina o nouă întâlnire cu Mihai şi Dana: Liceenii rock 'n' roll. În prezent există planuri de continuare a seriei, cu Liceenii mileniului trei, dar regia lui Adrian Popovici şi anunţul că filmul va aborda şi spinoasele probleme reprezentate de droguri şi delincvenţa juvenilă ne fac să credem că iubirea s-a cam stins în lumea liceenilor...

Declaraţie de dragoste
În Bună! Ce faci? o să-l poţi revedea pe Adrian Păduraru, la 25 de ani de la apariţia unui alt titlu celebru al filmului de dragoste românesc, Declaraţie de dragoste, în regia aceluiaşi Nicolae Corjos, omul din spatele seriei Liceenii. O idee mai reţinut şi dramatic decât filmele din 1987, Declaraţie lansează unul dintre cele mai iubite cupluri ale marelui ecran din România, Teodora Mareş şi Adrian Păduraru. Într-o perioadă în care cinematografele ţării erau dominate de pelicule despre realizările comuniste şi minunatele şantiere pe care "se clădea un viitor de aur", Declaraţie schimbă complet tonul şi rămâne viu în aprecierile iubitorilor de cinema cu povestea de dragoste a Ioanei şi-a lui Alexandru, a căror relaţie va fi încercată nu doar de stresul ultimului an de liceu, ci şi de faptul că el este băiat de bani gata, iar ea o fată foarte săracă. Declaraţie de dragoste este primul film în care Ion Caramitru şi Tamara Buciuceanu apar în rolurile profesorilor Socrate şi Isoscel.

Buletin de Bucureşti
Buletin de Bucureşti rămâne una dintre cele mai apreciate comedii romantice româneşti, cu Mircea Diaconu şi Catrinel Dumitrescu în două roluri savuroase: el, şofer de taxi, se oferă, în schimbul unei sume de bani, să o ia de nevastă pe ea, absolventă de Agronomie şi disperată să capete buletin de Bucureşti. Silvia şi Radu vor avea o mulţime de peripeţii, condimentate de energicele apariţii ale părinţilor ei (interpretaţi de Draga Olteanu-Matei şi Octavian Cotescu), în acest film semnat de Virgil Calotescu în 1982.

Alte sugestii

Pentru amatorii de film de dragoste, mai recomandăm câteva titluri: Stop cadru la masă, inspirat de romanul Plexul solar al lui Ştefan Iureş şi regizat de Ada Pistiner, Duminică la ora 6, debutul lui Lucian Pintilie şi unul dintre cele mai celebre filme româneşti ale tuturor timpurilor, Septembrie al lui Timotei Ursu, cu Anda Onesa, Geo Costiniu şi călătoria lor pe motocicletă spre litoral, Gioconda fără surâs al regizoarei Malvina Urşianu, În fiecare zi mi-e dor de tine al lui Gheorge Vitanidis şi Alo! Aţi greşit numărul al lui Andrei Călăraşu.

Spune-ne filmul tău românesc de dragoste preferat!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
dracusor2 pe 4 martie 2011 12:20
seria,,liceeni,,este preferata mea.
antenescu pe 4 martie 2011 12:33
Lui Caramitru ii spuneau Socrate pentru ca era prof de filosofie, nu de istorie, din cate imi amintesc eu. Ca altfel ii ziceau Herodot sau Vasile Parvan.
scrawl pe 4 martie 2011 15:50
Liceenii,prima parte...singurul din aceasta lista care merita vazut cu adevarat,parerea mea :)
sabina pe 4 martie 2011 17:34
Fata Morgana
Ionut pe 4 martie 2011 19:29
Heeeeiii ... dragilor romanii au facut filme colosale dealungul timpului Mie personal nu stiu daca mi-au displacut 10 filme din toata filmografia noastra romaneasca. Deci ce sa va spun urmariti taoate filmele noastre romanesti ca nu veti pierde nimic. Apropos brava celor dela B 1 TV ca promoveaza toate filmele Romanesti Avem cu ce ne mandri...Asta o spun in special pt. cei tineri . Cu respect !
Anna-Maria pe 4 martie 2011 19:57
Eu cred ca daca tot ati amintit de Buletin de Bucurest, se putea aminti si Casatorie cu repetitie! Comedii romantice saburoase, cu actori nemuritori!!!!!!!!!
JohnDoe pe 4 martie 2011 20:35
Filmul "Pas in doi" e destul de frumos si merita si el un bine meritat loc in top 5 .
lucidul pe 4 martie 2011 21:11
Este regretabil si condamnabil ca posturile nationale TV -cele care se intretin din banii milioanelor de abonati obligatorii,chiar foarte bine ;si aici vreau sa mentionez armata de angajati, cat toate celelalte canale romanesti luate la un loc ! Ei bine TVR -urile difuzeaza din an in pasti cate un film romanesc . Este laudabil ca un canal privat B1TV, FACE CU PERSEVERENTA REMARCABILA ACEST OFICIU,si anume de a difuza filme romanesti,asumandu-si ,pe buna dreptate,unele dificultati de reting.
Eu am vazut decurand ,si pot spune fara sa gresescc,o capodopera cinematografica,o realizare exceptionala in regia, atentie ! a unui mare actor roman :HORATIU MALAELE-"NUNTA MUTA" .Marturisesc ca am ramas "mut" dupa vizionarea acestui film, facut in stilul neorealismului italian.Acest film insa,nu a fost difuzat de nici o televiune din Romania,desi ,am aflat,ca a avut mare succes in vreo 30 de tari .
Este redundant sa mai constat ca avem o televiziune publica profund ANTINATIONALA !

vanhelsing_ro pe 4 martie 2011 21:13
din punctul meu de vedere,liceenii si declaratie de dragoste sunt super ok,dar nu tb uitat nici pas in doi cu anda onesa si claudiu bleont
spriamarierose18 pe 4 martie 2011 22:20
Ar fi multe povesti de dragoste in filmele romanesti, dar avand in vedere ca mai toti membrii Cinemagia sunt tineri si liceeni....seria liceenilor e cea mai iubita. Mai cautati si in filmografia lui Sergiu Nicolaescu filme in care dragostea e ca un fior rosu, a mai existat si Felix si Otilia si povestea tragica din Padurea pierduta...
Silviu pe 5 martie 2011 01:11
Stefan, te rog frumos sa-mi spui si mie ce se intampla cu Pitbull? De vreo trei saptamani nu mai apare nici un articol semnat de dansul pe aici. Ma intereseaza extrem de mult parerea lui despre ultimele filme aparute pe la noi. Mersi
onlywords pe 5 martie 2011 14:43
si in "orient express" este o frumoasa poveste de dragoste. "declaratie de dragoste", insa, este preferatul meu la capitolul poveste de dragoste in filmul romanesc. mi-amintesc ca adrian paduraru "a rupt" multe inimi in vremea aia :D. filmul o cam da pe ideologie pe final, dar ramane frumoasa povestea si cu happy-end.
Radu1711 pe 5 martie 2011 18:02
sunt filme bune, o sa ma uit si eu la cateva
sin2bad pe 6 martie 2011 12:19
Loverboy
doi_mytyci pe 6 martie 2011 18:26
Bravo ionut si lucidu. Doar daca ai crescut cu astfel de filme le poti evalua la adevarata lor valoare. Bravo B 1 TV, ca promoveaza astfel de filme.
horatziu pe 7 martie 2011 11:09
Nunta Muta e cel ce m-a impresionat cel mai tare din filmele de dragoste romanesti!
leonte pe 11 martie 2011 23:04
-povestea de dragoste dintre Nelu si Ani din Proba de microfon a lui Danieluc.
-triunghiul amoros Anda Onesa-Claudiu Bleont-Ecaterina Nazare din Pas in doi al lui Dan Pita
-dragostea neconventionala dintre "aristrocata" Ileana si "proletarul" Mihai din Un oaspete la cina al lui Mihai Constantinescu

so1uffle2 pe 29 iunie 2011 13:48
Buletin de Bucuresti
Tyybi1 pe 23 august 2012 14:39
Toate sunt foarte bune.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells