Evenimentul va avea parte de o deschidere oficială la Cinema Elvire Popesco din București, unde spectatorii prezenți au șansa să se bucure de un cine-concert inedit. O capodoperă a filmului mut, Bestia (1917), în regia lui Aleksander Hertz, o are pe Pola Negri în rolul protagonistei și vorbește despre dorința unei tinere de a ieși din limitele impuse de familie și de a explora ce are viața de oferit în toată complexitatea ei.
Actrița principală este una dintre cele mai mari vedete pe care Polonia le-a oferit cinematografiei mondiale și a debutat la doar 17 ani. Aproape toate filmele de la începutul carierei sale au fost pierdute, mai puțin acesta, care a fost cumpărat de un negustor din New York și recuperat ani mai târziu, ceea ce face din Bestia un film cu atât mai fascinant, un film care spune două povești într-una: cea arătată pe ecran și cea a echipei din spate. Proiecția va fi acompaniată live de acordurile celor de la Amphitrio (Andrei Petrache – pian, Mike Alex – contrabas și bass electric, Philip Goron – tobe). Biletele se pot cumpăra de pe eventbook.ro.
În selecția festivalului, acestei pelicule i se adaugă alte cinci, toate lansate în 2023. Producțiile pot fi vizionate pe platforma TIFF Unlimited fără achiziționarea unui abonament, în zilele specificate. Granița verde (r. Agnieszka Holland) își plasează acțiunea într-un context geo-politic cât se poate de actual. Alexander Lukașenko, președintele autoritar al Belarusiei, a promis refugiaților din Asia și Africa trecere liberă prin întinderea mlăștinoasă a țării sale pentru a ajunge în Polonia (UE), însă pe acel teritoriu pericolele pândesc la tot pasul. Când o activistă începătoare se intersectează cu o familie de sirieni și un grănicer, lucrurile scapă de sub control. Disponibil pe TIFF Unlimited pe 21, 22 și 23 noiembrie.
Dorota Kobiela Welchman și Hugh Welchman au adus în fața publicului animația În numele pământului, realizată din peste 40.000 de cadre pictate de peste 100 de artiști, aceeași tehnică care a fost utilizată și pentru Loving Vincent, un omagiu adus îndrăgitului pictor Van Gogh. Noul film al soților Welchman este o adaptare a romanului „Țăranii” de Władysław Reymont (câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură) și urmărește o fată de 19 ani forțată să devină mireasa unui bogătan, în ciuda faptului că ea îl iubește pe fiul său. Totuși, ea va face tot ce-i stă în putere pentru a sfida normele vremurilor. Filmul a fost propunerea Poloniei la Premiile Oscar 2024 și este disponibil pe TIFF Unlimited pe 22, 23 și 24 noiembrie.
Episcopul Karol Wojtyła, cunoscut mai degrabă după titlul ulterior de Papa Ioan Paul al II-lea, este spionat fără știrea lui în Obiectivul (r. Robert Gliński). El și Budny, agentul serviciilor secrete comuniste, nu s-au întâlnit niciodată fizic, însă între ei s-a creat o conexiune ce frizează obsesia. Cât de departe este dispus spionul să meargă pentru a-și atinge obiectivul care depinde de o persoană necunoscută? Disponibil pe TIFF Unlimited pe 23, 24 și 25 noiembrie.
Sărbătoarea focului (r. Kinga Dębska) o prezintă pe Anastazja. În vârstă de 20 de ani, ea a fost limitată aproape toată viața de scaunul cu rotile care o ajută să se miște. Cu toate acestea, optimismul ei este contagios pentru restul familei sale, cele mai importante persoane pentru ea fiind sora și tatăl singur. Benzile desenate și băiatul din vecini se adaugă lucrurilor ce îi aduc fericire, însă totul se schimbă atunci când Józefina își face apariția. Disponibil pe TIFF Unlimited pe 24, 25 și 26 noiembrie.
Festivalul se încheie cu Sfântul (r. Sebastian Buttny), un film inspirat din fapte reale despre furtul sculpturii din argint a Sfântului Adalbert dintr-o catedrala din Gniezno. Unui locotenent fără experiență, dar determinat și descurcăreț, îi revine sarcina să recupereze obiectul de cult, pe fondul unor relații tot mai șubrede între stat și biserică. În ciuda obstacolelor, protagonistul Andrzej Baran reușește să îi înapoieze comunității proprietatea. Disponibil pe TIFF Unlimited pe 25, 26 și 27 noiembrie.