„Film străin”: 20 de curiozităţi despre producţiile înscrise la Oscar 2015

de Gloria Sauciuc în 1 Dec 2014
Filme care ar putea schimba legi în ţările lor, producţii străine susţinute de mari actori de la Hollywood, recorduri absolute

Pe 8 ianuarie va fi anunţată lista scurtă, de nouă titluri, a filmelor străine rămase în cursa pentru o nominalizare la cea de-a 87-a ediţie a Premiilor Oscar, iar pe 15 ianuarie se vor anunţa cele cinci filme finaliste, o dată cu nominalizările la toate celelalte categorii. Prin urmare, nu mai avem de aşteptat prea mult până să aflăm dacă reprezentantul României, filmul Câinele Japonez (regia Tudor Cristian Jurgiu), ori cel al Republicii Moldova - La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski, se vor afla în cărţi. Cert este că lista scurtă rămâne de numai nouă filme, în condiţiile în care sunt înscrise în cursă 83 de producţii, cu şapte mai mult decât anul trecut. Acest număr reprezintă un record absolut în istoria premiilor Oscar.

Până pe 8 ianuarie 2015 vă propunem să trecem în revistă câteva curiozităţi şi lucruri amuzante ori mai puţin cunoscute despre concurenţii acestei ediţii, la categoria „Film străin”, culese de redactorii The Hollywood Reporter.

Angelina Jolie, Maggie Gyllenhaal şi Sharon Stone, printre simpatizantele anumitor producţii

Gett: The Trial of Viviane Amsalem (Israel)

Cel de-al treilea episod din această trilogie, inspirat parţial din viaţa mamei celor doi fraţi care semnează regia acestui film, ar putea contribui la schimbarea unei legi a divorţului veche de 400 de ani pentru poporul evreu.

Leviathan (Rusia)

Această reinterpretare a Cărţii lui Iov a câştigat la Cannes premiul pentru cel mai bun scenariu, însă a fost surprinzătoare nominalizarea oficială de către Rusia, ţinând cont de portretul sumbru al vieţii de zi cu zi pe care filmul o face.

White God (Ungaria)

Un horror-thriller ieşit din comun, în linia Păsărilor de Hitchcock - dar cu câini - White God ar putea ajunge primul nominalizat la Oscar al Ungariei de la căderea comunismului, acum 25 de ani, încoace.

Cantinflas (Mexic)

Tema filmului este biografia actorului titular, Mario Fortino Alfonso Moreno Reyes cunoscut şi drept Catinflas, devenit celebru pentru rolurile sale comice şi pentru rolul lui Passepartout în coproducţia Ocolul Pământului în 80 de zile (regia Michael Anderson), film care a câştigat cinci Oscaruri şi două Globuri de Aur(unul pentru Cantinflas, cel mai bun actor de comedie/musical).

Difret (Etiopia)

Angelina Jolie este producător executiv al acestui film, care a câştigat premiile publicului la Sundance şi la Berlin.

Force Majeure (Suedia)

Film Society de la Lincoln Center a anunţat că va organiza o retrospectivă cinematografică a filmelor regizorului Ruben Ostlund în luna ianuarie.

Ida (Polonia)

Maggie Gyllenhaal a găzduit, la New York, o proiecţie a filmului alb-negru al lui Pawel Pawlikowski, filmat şi jucat de către actori amatori, pe 17 noiembrie.

Kurmanjan Datka Queen of the Mountains (Kîrgîzstan)

Campioană a drepturilor femeilor, Sharon Stone a fost pe 4 noiembrie gazda unei proiecţii la Hollywood a filmului, a cărui protagonistă este o eroină neînfricată.

The Liberator (Venezuela)

Edgar Ramires, actorul din Carlos, joacă rolul conducătorului politic latino-american din secolul XVIII, Simon Bolivar, în această dramă a cărei coloană sonore este semnată de către dirijorul filarmonicii din Los Angeles, Gustavo Dudamel.

Mommy (Canada)

Cel de-al cincilea film al regizorului de 25 de ani, Xavier Dolan, este cel de-al doilea pe lista filmelor canadiene candidate la Oscar în ultimii cinci ani. Celălalt, I Killed My Mother, este tot pe tema relaţiei cu mamele.

Saint Laurent (Franţa)

Multă lume se aştepta ca Franţa să propună pe câştigătorul Palme d'Or din 2013, Blue Is the Warmest Color, care ar fi fost eligibil anul acesta, însă această biografie a acestui guru al modei secolului XX, una dintre cele două cu premiera în 2014, a avut câştig de cauză, francezii invocând nedifuzarea In cinematografele autohtone a filmului premiat la Cannes, între datele stabilite de Academie.

Tangerines (Estonia)

Posibilul prim film nominalizat la Oscar din istoria ţării baltice, filmul a câştigat deja premii la 19 Festivaluri de Film diferite.

Timbuktu (Mauritania)

Primul film nominalizat la competiţie de ţara africană, Timbuktu este al zecelea film candidat la nominalizări din Africa sub-sahariană.

Two Days, One Night (Belgia)

Acesta este primul film în care celebrii regizori Jean-Pierre şi Luc Dardenne au distribuit nume internaţionale - pe actriţa câştigătoare de Oscar Marion Cotillard - ţinând cont de stilul sumbru, cenuşiu al filmografiei lor.

Wild Tales (Argentina)

Compus din şase scurtmetraje amuzante diferite, această bijuterie a ecranului produsă de Pedro Almodovar ar putea fi un real candidat, ba ar putea fi nominalizat şi la categoria  Cel mai bunscenariul original, sunt de pĂrere cei de la THR.

Winter Sleep (Turcia)

Câştigătorul de anul acesta a Palme d'Or la Cannes, Winter Sleep are trei ore şi ar putea deveni primul nominalizat la Oscar din istoria Turciei.

Kosovo, Malta, Mauritania şi Panama participă pentru prima oară la Oscaruri, în timp ce Republica Moldova participă a doua oară, după ce anul trecut filmul românului Adrian Popovici Toţi copiii Domnului a devenit prima producţie trimisă de Moldova la Oscar.

Exploreaza subiecte similare:

oscar 2015, GETT le procès de Viviane Amsalem, Leviafan, Fehér isten, Difret, Force Majeure, Ida, Mommy, Saint Laurent, Tangerines, Timbuktu, Relatos salvajes, Câinele japonez, La limita de jos a cerului, Angelina Jolie, Maggie Gyllenhaal, Sharon Stone, Pedro Almodóvar, Winter Sleep

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 1 decembrie 2014 12:23
De abia astept sa vad Leviathan

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells