Festivalurile de televiziune de la Cannes în 2022: Vlad Ivanov, dublu rol în SF-ul Infiniti, masterclass cu regizorul serialului Squid Game, tendințe în TV

de Alice Kanterian în 16 Mai 2022
Canneseries s-a aflat la a 5-cea ediție (1-6 aprilie 2022), iar MIPTV s-a aflat la cea de-a 59-a ediție

Cel mai important eveniment din industria de televiziune, MipTV (Marché International des Programmes de Télévision), a însemnat, în 2022, din cauza pandemiei, o ediţie mai restrănsă faţă de anvergura obișnuită - ce însemna, în 2019, de exemplu, 9.500 de participanţi, din 100 de țări, care concurau pentru a-și vinde producțiile unui număr de 3.300 de distribuitori.

O mare parte din programul manifestării internaționale MIPTV 2022 a fost dedicată prezentării celor mai inovatoare producții şi formate din industria de televiziune mondială, urmate de discuții şi seminarii. Acest salon s-a desfăşurat la Cannes, în perioada 4-6 aprilie. Față de anii anteriori, au lipsit însă big players ca Disney, Freemantle sau ITV cu marile pavilioane care se aflau în trecut în afara Palatului Festivalului, 

Principalele tendinţe globale din industria de televiziune pentru 2022 au fost prezentate în cadrul unei conferinţe în prima zi de desfăşurare a evenimentului. Legăturile de familie şi căutarea partenerului ideal continuă să predomine producțiile de televiziune.

Noile tendințe sunt generate de social media, de aici provin concepte pentru noi formate....

MipTV este un eveniment organizat anual în oraşul francez Cannes. Acest târg internaţional, creat în 1953, reuneşte în fiecare an în luna aprilie numeroşi profesionişti din industria de televiziune şi de divertisment. Evenimentul este, în principal, o piaţă pentru coproducţie, cumpărare, vânzare, finanţare şi distribuţie de conţinuturi de entertainment, oferind profesioniştilor din industria TV, filmului, digitală şi audiovizuală, precum şi celor din ramurile de producţie şi distribuţie, posibilitatea de a participa la o conferinţă şi la un forum pentru a descoperi tendinţele din anii următori şi pentru a tranzacţiona drepturile comerciale ale unor astfel de producţii la nivel global. Si care sunt aceste tendințe? În general, noile tendințe sunt generate de social media, de aici provin concepte pentru noi formate. Productii non-scripted vor fi prezentate si in Romania, HBO a achizitionat 40 de seriale la MipTV. Acestea vor putea fi vizionate pe HBO Max, platforma de streaming premium a WarnerMedia, care a fost lansata pe 8 martie 2022 în România înlocuind HBO GO.

Conceptul METAVERSE se pare că va schimba viitorul...

Alte tendințe? NFT-urile (foarte puțini înțeleg modelul NFT) oferă noi oportunități, iar conceptul METAVERSE se pare că va schimba viitorul. Serialele bazate pe evenimente reale sau inspirate de jocurile video ca noul serial „Halo” prezentat în avanpremieră la Canneseries este adaptat după jocul de video de pe consolele Xbox.

Din ce în ce mai mult formatele neconvenționale sunt apreciate, formate d-acting shows care sunt noi formate de dating shows sau costume shows ce încurajează utilizarea resurselor în mod responsabil bazat pe principiul de sustenabilitate ca Junk Couture unde tineretul prezintă cea mai reușită toaletă creată din materiale reciclate.

Și care sunt câștigătorii? Printre ei se numără Netflix. Dar nu numai, concurența nu doarme, Disney+ atrage din ce în ce mai mulți abonați. Serviciul de streaming de la The Walt Disney Company a confirmat lansarea în această vară în 42 ţări şi 11 teritorii. Din listă face parte și România, oferind conţinut original exclusiv şi mii de episoade şi filme Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic şi divertisment general de la Star, Disney+ găzduieşte cea mai vastă bibliotecă de content, și aceasta este cheia succesului. Nu doar a atrage este important pentru streameri, iar asta o fac prin new content, ci și reținerea abonatului este crucială, doarece o mare parte din abonați se înscrie numai pentru vizionarea unui anumit show, iar după 6 luni părăsesc serviciul de streaming. Disney+ reușește să rețină abonatul prin vasta sa bibliotecă, a mai fost una dintre concluziile evenimentului. 

În timp ce cuvântul-cheie pentru conţinuturile TV bazate pe un scenariu este „familia”, divertismentul care nu are la bază un scenariu se orientează cu precădere spre show-uri produse în studiouri special amenajate, emisiuni cu surprize şi emisiuni-concurs, cele din urmă rezonând în special cu publicul tânăr.

De asemenea, televiziunea beneficiază de o moştenire culturală care îi permite să exploateze propriile hituri,  aşa cum au dovedit emisiunea „Râzi cu Roast", difuzată în România.  Sau formatul „The Masked Singer" care nu mai este un format nou dar care continuă să fie dominant, ajungând pe pieţe noi şi reuşind să aibă succes în noi teritorii.

Nou show, intitulat „Tottaly outnumbered”

Compania japoneza TBS-Tokio Broadcasting System propune un nou show intitulat „Tottaly outnumbered“. Idea de bază este următoarea: poate un campion fi învins de un anumit număr de amatori? Campionul care excelează într-o anumită disciplină ca de exemplu boxul, sau cel care deține recordul de a consuma cea  mai mare cantitate de pizza intr-un timp desemnat, va indica numărul de adversari căruia îi poate face față. Adversarii poti fi celebrități: actori,vedete de showbiz... Campionul primești 1.000 USD pe adversar, deci va fi în interesul său de a numii un număr cât mai mare de oponenți cărora le poate face față. Prezentarea acestui nou format a fost lansată într-un cadru de lux la Hotelul Majestic. De față a fost și Aydin Tuncay, actualul campion european la box WBC (World Box Council) care a reuşit să se opune adversarilor, demonstrând cât de distractiv poate fi acest nou show.

Masterclass Hwang Dong-hyuk, realizatorul Squid Game

Vorbind de creativitate și succes trebuie menționat serialul Squid Game care a avut un succes colosal și care poate fi vizionat pe Netflix. Realizatorul coreean Hwang Dong-hyuk care semnează și scenariul a ținut un masterclass, vorbind despre începuturile serialului care urma de fapt să fie un lungmetraj, despre întâlnirea sa cu Steven Spielberg, un mare fan al serialului, a vizionat întregul serial în numai 3 zile. Întrebat care a fost motivația sa de a poduce acest show, acesta a răspuns unui public stupefiat că era la pământ, nu avea bani așa că s-a decis să-și creeze propriul joc de salvare (my own survival games) hotărând să folosească jocurile de copii. Acestea sunt acompaniate de tamburină, care crează nu numai o muzica remarcabilă dar și suspans. De la început a știut că Netflix este unica platforma cu care poate coopera și unica sa șansă de a realiza proiectul. Lui Netflix îi aparțin toate drepturile.

Diferenta dintre lungmetraj și serial este imensă, a trebuit să scrie un scenariu pentru 8 ore (9 episoade) în loc de 2 ore pentru lungmetraj. Unele vedete din alte țări sau personaje ca Ali și polițistii nu apăreau în scenariul inițial pentru lungmetraj, dar firul narativ a rămas acelaș. La întoarcere în Coreea va începe să scrie scenariul pentru sezonul 2.

România nu a avut un stand la MipTV anul acesta aşa cum se întâmplase în 2019, reprezentată la MipTV de Creative Romanian Film Makers, doarece proiectele nu au fost finanțate. Standul României a ieșit în evidenţă în 2019 prin ingeniosul mix de publicitate ce a avut ca leit-motiv sintagma Wild Romania. Standul României ar fi trebuit finanțat de Ministerul Antreprenotariatului și Turismului care tocmai a schimbat legislația și abia din august vor începe să finanțeze pe noua schemă iar expozanții români vor veni la Cannes, cel mai probabil, sub pavilion național abia în octombrie, la MipCOM. CNC nu finanțează participarea la târgurile MIP ci doar la festivalurile de film. Iar atunci când o face, procedurile sunt complicate și nu până la capăt decontate, deci cheltuielile rămân neacoperite, acesta este marele neavantaj de a coopera cu CNC-ul, riști să pierzi bani.

Canneseries

O istorie tumultuoasă

Pe data de 16 decembrie 2015, Fleur Pellerin, pe atunci Ministru al Culturii, a contactat-o pe Laurence Herzberg (directoarea Forum des Images și al festivalului parizian creat in 2010 Séries Mania) pentru a proiecta un important festival internațional de seriale de televiziune în Franța. În septembrie 2016, Fleur Pellerin fiind eliminată din guvern, proiectul este preluat de noul ministru al culturii, Audrey Azoulay. După un raport urmat de un apel pentru cereri de la CNC, cinci orașe sunt candidează: Paris, Bordeaux, Lille, Nisa și Cannes. În sfârșit, în 2017, Lille (cadidatul Lille promovat în special de Xavier Bertrand, președintele regiunii și de primarul din Lille Martine Aubry) este selectat și câștigă cursa.

Primarul Cannes, David Lisnard, decide să nu respecte această alegere și, în ciuda neselecției orașului său, să creeze în continuare un festival de seriale la Cannes. Laurence Herszberg este abordată de Cannes, dar alege să colaboreze cu Séries Mania, care între timp se desfășoară la Lille și care este susținut de CNC și guvern, inclusiv de Rodolphe  Belmer, fostul director Canal+și actual membru al consiliului de administrație la Netflix, care devine președintele festivalului la Lille. Fleur Pellerin pe de altă parte acceptă să fie președintele festivalului de la Cannes. Prima ediție a festivalului Canneseries are loc în aprilie 2018.

Emblematica actriță americană Gillian Anderson cunoscută publicului prin serialul „Dosarele X” a fost recompensată pentru întreaga sa carieră 

Din 2018 până la actuala ediție din 2022, Canneseries prezintă o creștere remarcabilă în materie de vedete și fani ai festivalului de filme de la Cannes. Are propia sa filozofie, diferită de Festival de Cannes sau Séries Mania.

Prin ce se distinge Canneseries față de alte festivaluri? Fleur Pellerin, președinta festivalului ne explică: „Suntem și rămânem un festival internațional, gratuit și accesibil tuturor, glamouros dar și relaxat, propice întâlnirilor cu vedete din seriale internaționale, sau cu cele mai populare seriale franceze. Ce s-a schimbat este poziția serialelor. Mai mult ca niciodată, acestea ne acompaniază în viața zilnică. Acestui fenomen, și geniului acelora care crează seriale, Canneserie dorește să le aducă omagiu”.

Fanny Herrero prezidează juriul. Ea este un showrunner, creatoarea si realizatorea seriei de succes „10 la suta”, despre o agenție de casting franceza, si a comediei franceze „De tot răsul” despre cum să ajungi Stand Up comediant. Acestea pot fi vizionate pe Netflix.

Din juriu fac parte actrița franceza Anne Marivin, compozitorul englez Daniel Pemberton, actorul american de origine irlandeză Denis O'Hare, producătorul american de origine islandeză Olafur Darri Olafsson si actorul francez Sami Outalbali.

Emblematica actriță americană Gillian Anderson cunoscută publicului prin serialul „Dosarele X“ a fost recompensată pentru întreaga sa carieră cu trofeul Variety Icon Award la ceremonia de deschidere din 1 Aprilie, după care primul episod din serialul american de scie fie HALO a urmat în avanpremiera franceză.

O alta tânără actriță americană în ascensiune, Sydney Sweeney, în vârstă de 24 de ani,  care a jucat alături de Brad Pitt și Leonardo Di Caprio în Once Upon  A Time în Hollywood și în serialul de succes de pe HBO Euphoria a fost recompensată cu trofeul Madame Figaro Rising Star Award. 

 

Intâlnirea de gradul 3 la Canneseries: Vlad Ivanov, în dublu rol în miniseria SF Infiniti

Cunoscut unui public internațional, Vlad Ivanov a revenit la Cannes pentru premiera miniseriei în șase părți de 52 de minute, Infiniti. Covorul pe care pășește, alături de impresionantul cast internațional, nu este un red carpet, ci pink carpet. Actorul român a fost alături de membrii echipei Infiniti, printre care se numără și machioza ucraineană Kate Kavaler - singura din echipa ucraineană a miniseriei care a reusit să ajungă la Cannes.

La interviul acordat, actorul îmi destăinuie în exclusivitate că participă pentru prima oară la acest festival de seriale, recent înființat de primăria orașului Cannes și mai concret de primarul acestuia, David Lisnard, în partenariat cu fostul ministru al culturii, doamna Fleur Pellerin, care este actuala președintă la Canneseries. Vlad Ivanov probabil va reveni la Festival de Cannes ce va avea loc între 17 și 28 mai, cu filmul Megatron, selectat în secțiunea Un Certain Regard. La Festival de Cannes și orașul Cannes ține foarte mult carismaticul actor român, doarece aici se afla la începuturile carieriei sale de succes cu filmul realizat de Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.

Infiniti este produs de Canal Plus, premiera internațională a fost sărbătorită pe 2 aprilie în afara competiției în Palatul Lumiere, de altfel arhiplin. Actorii, printre ei Vlad Ivanov, au fost întâmpinați cu standing ovations. Filmările la serialul care de altfel nu poate încă fi vizionat în România au avut loc în Kazahstan, Ucraina și la Paris. În Kazahstan filmările au durat 2 luni, în Ucraina 2,5 luni iar la Paris aproximativ o săptămâna.

Serialul are o notă foarte actuală, filmările au avut loc anul trecut înaintea războiul din Ucraina. La reverul jachetei sale, Vlad Ivanov a prins la premiera miniseriei un marțisor cu culorile steagului ucrainian, în semn de solidaritate cu colegii ucrainieni din distribuție și de membrii echipei care n-a putut călători la Cannes. Unul dintre puținii care au reușit - totuși - să ajungă este artista make up din Ucraina mai sus pomenită și mare i-a fost fericirea la recepția care a urmat premierei că s-a revăzut cu restul echipei.

La Cannes au fost difuzate primele două episoade ale serialului. Ivanov apare într-un dublu rol în acest SF mistery filmat la Baikonur și cu acțiunea plasată pe Stația Spațială Internațională. Ivanov este neinclintitul Emil Durkhov, șeful de misiune de la Baikonur. Totuși nu reușesc să aflu care este celălalt rol, actorul îmi explică că nu-mi poate dezvălui, dacă am pierdut momentul. Serialul cu Ivanov va putea fi vizionat în următoarele șase săptămâni, rulând în fiecare luni pe Canal+. Cel mai probabil, după ce va fi difuzat pe Canal +, mini seria va fi vândută către Netflix sau Amazon, asa cum se întâmplă adesea cu producțiile acestui canal de televiziune.

Miniseria Infiniti este un thriller între spațiu și Kazahstan, cu o poveste despre echipajul Statiei Spatiale Internaționale care nu mai răspunde și se află în dificultate. În acelasi timp, un cadavru decapitat și acoperit cu ceară este găsit pe un acoperiș din Kazahstan. Acesta este Anthony Kurz, un astronaut american aflat în prezent într-o misiune pe ISS. Anna Zarathi, o astronaută franceză, concediată din programul spațial, și Isaak Turgun, un polițist kazah renegat de echipa sa, vor încerca să rezolve acest caz ciudat.

Actorul Vlad Iavnov nu se află la primul său rol SF, filmase în 2020 Snow Piercer-Expresul Zăpezii de Bong Joo-ho. Totuși, acest dublu rol face parte din provocările pe care orice actor și le dorește. Fascinația pentru cosmos și poate chiar dorința din copilarie de a deveni cosmonaut, un foarte bun scenariu și perspectiva de a lucra alături de o impresionantă distribuția internațională l-au determinat pe Ivanov să accepte proiectul, pentru care s-a pregătit vorbind cu însuși Dumitru Prunariu.

Palmaresul Canneseries

Canneseries atrage producții internaționale și celebrități. Intre 01-06.04 au rulat 10 seriale în competiția oficială dintre care cinci în premiera mondiala iar cinci în premieră internațională, 10 seriale în formatul scurt în concurs dintre care jumătate în premiera mondială, iar jumătate în premiera internațională și patru seriale în afara competiției, dintre care trei au ales Canneseries pentru premiera mondială, iar serialul american „Halo“ a cărui prim episod a fost prezentat după ceremonia de deschidere a sărbătorit premiera franceza.

Serialul israelian Lecția (poza principală a acestui articol, copyright Mathilde Gardel) a fost ales „Cel mai bun serial”, urmat de serialul canadian Audrey is back răsplătit cu „Marele Trofeu Dior. Maya Landsmann, actrița principală din serialul israelian câștigător a fost recompensată cu premiul pentru cea mai buna performanță artistică (ultima poză din galerie o surprinde pe actriță alături de autoarea acestui articol, jurnalista Alice Kanterian, copyright foto Emmanuel Racca), Canneseries nedistingând între feminin și masculin - acordă actorilor un singur trofeu. Tânăra actriță interpretează rolul unei tinere de 17 ani care se contrazice cu profesorul său în materie de politică.

La categoria scurtmetraj a câștigat serialul norvegian Hacked, iar studenții au votat pentru impresionantul serial norvegian Afterglow, care era de fapt și favoritul meu.

 

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells