Festivalul Filmului European, colecţia Vintage

de Ştefan Dobroiu în 26 Apr 2010
Festivalul Filmului European, colecţia Vintage

Cea de-a 14 ediţie a aşteptatului Festival de Film European, al cărei ambasador este regizorul Radu Jude, te provoacă anul acesta la un maraton cinematografic: o zi şi o noapte de filme, ca alternativă la atât de populara noapte a muzeelor. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 15 mai, toată noaptea, şi duminică, 16, mai, toată ziua. Cinemagia a făcut rost de lista titlurilor proiectate şi poate să-ţi confirme că, într-adevăr este vorba de unele dintre cele mai bune filme proiectate vreodată în istoria festivalului.

Dacă nu l-ai văzut în deschiderea NexT, poţi vedea acum Gegen die Wand/Cu capul înainte, excelentul film al lui neamţului Fatih Akin, al cărui cel mai recent titlu, Soul Kitchen, va deschide pe 28 mai cel de-al noulea festival Transilvania. Câştigător al Ursului de Aur în 2004, Gegen die Wand ţi-l arată pe Birol Ünel în rolul carierei, cel al lui Cahit, un neamţ de origine turcă, dependent de cocaină şi alcool, care duce o viaţă mizerabilă strângând pahare într-un club de rock din Hamburg. Existenţa lui pe muchie de cuţit se schimbă (adică se prăbuşeşte într-o parte), când intră cu maşina drept în zid, iar la spital o cunoaşte pe Sibel (Sibel Kekilli), o fată care a încercat să se sinucidă. Un pact al celor doi este punctul de pornire al unei extraordinare poveşti de dragoste trăite, ca multe dintre filmele lui Akin, pe teritoriul îngemănat al Germaniei şi-al Turciei.

Categoric cel mai bun film european al verii lui 2008, Fratele meu e fiu unic/Mio fratello e figlio unico al lui Daniele Luchetti este o extraordinară combinaţie de energie, entuziasm şi multă, multă umanitate. Regizorul se joacă minunat de-a râsu'-plânsu' cu cei doi protagonişti ai săi, fraţii Accio şi Manrico, interpretaţi excelent de Elio Germano şi Riccardo Scamarcio. Fals politic, căci cei doi au simpatii unul fasciste, celălalt comuniste, Fratele meu e fiu unic vorbeşte în primul rând de acel start pierdut al mezinului, care nu se poate abţine cu toate acestea să nu-şi adore fratele, deşi acesta are parte de un frustrant avans în toate domeniile. Muzica zbuciumatului deceniu al şaselea ritmează dezarmanta poveste despre maturizare şi înţelegere a lui Luchetti, devenind o referinţă, ca toate poveştile general umane, o oricărei vârste şi-a oricăror vremuri. De precizat că Daniele Luchetti este în competiţie anul acesta la Cannes cu La nostra vita, în care apar şi românii Alina Berzunţeanu şi Marius Ignat.

Copilul/L'enfant al fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne a câştigat trofeul Palme d'Or în 2005, continuând seria de succese festivaliere a duo-ului belgian. După Rosetta şi Le fils, fraţii Dardenne dau iar lovitura cu L'Enfant, o dramă despre Buno (Jérémie Renier), un vagabond de 20 ani, care ajunge să creadă că propriul fiu, de-abia născut de prietena lui, Sonia, ar putea reprezenta o metodă pentru a trăi mai bine. Nu degeaba titlul este la fel de impersonal ca şi la anteriorul Le fils: dacă acolo fiul dispăruse, aici el nu este decât un mijloc şi nu un scop. Obligatoriu de văzut.

Sarajevo, dragostea mea/Grbavica al Jasmilei Zbanic a câştigat Ursul de Aur la Berlin (tot în 2005). O vedem pe Esma (Mirjana Karanovic), o mamă singură, care trăieşte alături de fiica sa de doisprezece ani, Sara (Luna Mijovic), într-un Sarajevo distrus de război. Sara urmează să participe la o excursie cu şcoala. Esma acceptă un post de chelneriţă într-un club de noapte pentru a-şi putea permite acest lux. Sara se împrieteneşte cu Samir, care, ca şi ea, nu are tată. Taţii lor sunt eroi de război, morţi în luptă. Cu toate acestea, când fata vorbeşte despre acest subiect cu mama ei, Esma este întotdeauna foarte evazivă. Sara simte că i se ascunde ceva...

Sunt mari şanse să-ţi placă Ascuns/Caché al lui Michael Haneke, care va deschide festivalul pe 6 mai cu al său Das weiße Band, câştigător al Palme d'Or-ului anul trecut. Din Danemarca va veni Şah la rege, un thriller semnat Nikolaj Arcel, iar din Ungaria Cazul Furtwängler al lui István Szabó. Franţa e prezentă în colecţia Vintage cu Son frère, o producţie semnată Patrice Chéreau din 2004.

Patru dintre filme vor putea fi vizionate în noapte lui 15 mai, restul urmând să fie proiectate a doua de la prânz. Vom anunţa în curând şi programul exact al proiecţiilor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells