Festivalul de film românesc de la Lisabona, la prima ediţie

11 Nov 2014
Organizat de Institutul Cultural Român, evenimentul îl va avea printre invitaţi pe Adrian Sitaru

Institutul Cultural Român din Lisabona a considerat oportună lărgirea ariei de oferte din zona filmului românesc pe piaţa lusitană şi, în colaborare cu asociaţia culturală IndieLisboa, a iniţiat prima ediţie a Festivalului de film românesc (Festa do Cinema Romeno), în perioada 19 - 23 noiembrie, la Fundaţia lisaboneză Culturgest.

Festivalul IndieLisboa menţine încă de la începutul său o strânsă legătură cu cinema-ul românesc: în 2008 România a fost invitată de onoare cu 35 de filme - documentare, scurt şi lung-metraje. La înmânarea titlului Amicus Romaniae de către ICRL în februarie 2009, directorul IndieLisboa Miguel Valverde a ilustrat viziunea portugheză asupra cinematografiei româneşti printr-un neaşteptat exemplu: la o întâlnire cu ministrul culturii portughez (de atunci), acesta din urmă a lăudat producţiile româneşti declarând că cinematografia portugheză "nu ajunge nici măcar până la călcâiul celei româneşti...".

Un alt exemplu semnificativ este titlul unui articol apărut în presa portugheză (Revista Ipsilon, 25 aprilie 2008) pe parcursul desfăşurării ediţiei IndieLisboa 2008: "Când vom fi mari vrem să fim asemeni cinema-ului românesc". Centrat pe creativitatea şi independenţa autorilor, IndieLisboa a devenit, în ultimii zece ani, unul dintre reperele Festivalurilor internaţionale de cinema.

Prima ediţie a festivalului de film românesc, organizat de către ICR Lisabona în colaborare cu asociaţia culturală IndieLisboa, urmăreşte prezentarea unei programări autonome menite a celebra prolificul val de tineri cineaşti a căror creaţie găseşte în realism izvorul forţei sale. Poveştile acestui festival sunt cotidiene, de familie şi aparţin istoriei recente (în particular sunt legate de revoluţia din 1989 şi de consecinţele sale).

Invitaţia organizatorilor adresată publicului sună ademenitor: Vă poftim să vă îmbarcaţi într-o călătorie de cinci zile, destul de extinsă pentru a cuprinde istoria recentă a filmului românesc, a României şi a diverselor limbaje cinematografice marcate de o profundă ironie. Îi vom dedica un focus special lui Radu Jude, unul dintre cei mai proeminenţi regizori români ai generaţiei sale, printr-o retrospectivă integrală a creaţiei sale şi o carte blanche: Jude îi aduce un omagiu lui Iosif Demian prin alegerea în cadrul festivalului a proiecţiei filmului Baloane de curcubeu (Rainbow Baloons), din 1982.

Adrian Sitaru, un alt cineast marcant al noului cinema românesc, îşi prezintă în premieră în Portugalia atât cel mai recent film, scurt-metrajul Artă (Art), inclus în acest an în competiţia Festivalului de la Veneţia, precum şi lung-metrajul Domestic.

Între documentar şi ficţiune, festivalul va prezenta filme precum După Revoluţie (After the Revolution) de Laurențiu Calciu sau adevărate satire ale comportamentului uman precum Visul lui Adalbert (Adalbert's Dream) de Gabriel Achim.

La sfârşitul fiecărei proiecţii de filme vor avea loc întâlniri ale invitaţilor cu publicul larg.

Exploreaza subiecte similare:

Radu Jude, Adrian Sitaru, Domestic, Gabriel Achim, Visul lui Adalbert

Alte știri din cinema

Primul serial Alien termină filmările: acţiunea are loc pe Terra!

Alien: Earth îi are în rolurile principale pe Sydney Chandler şi Timothy Olyphant

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Sunt un mic ticălos, prima serie animată cu peste cinci miliarde de dolari încasări

Cu începere din acest weekend, seria se va numi "Sunt un mic ticălos profitabil"

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells