Festivalul de film polonez CinePOLSKA începe în capitală joi, 1 noiembrie, cu filmul Cold War

de Cinemagia în 25 Oct 2018
În primăvara lui 2019, CinePOLSKA va ajunge și în alte orașe din România

Emoții puternice, eroi memorabili și povești provocatoare îi așteaptă pe spectatorii celei de-a 14-a ediții a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, care va avea loc în perioada 1-6 noiembrie 2018 la cinematograful Elvire Popesco din București. În primăvara anului viitor, CinePOLSKA va ajunge și în alte orașe din România, unde spectatorii vor putea vedea o selecție a filmelor prezentate anul acesta la București.

CinePOLSKA îi așteaptă pe spectatori cu cele mai recente filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din lume (Cannes, Berlin și Karlovy Vary), filme prezentate în avanpremieră în România, unele putând fi văzute doar la acest festival, se vede  într-un comunicat remis Cinemagia.

Filmele din ediția 2018 a festivalului CinePOLSKA sunt ca o oglindă în care merită să te uiți. Spectatorii vor găsi subiecte apropiate fiecăruia dintre noi - de la dragoste, la pasiune și ură sau teama de alteritate”, spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul. „Despre toate acestea vorbesc cei mai buni regizori și actori polonezi din generația tânără, care triumfă la cele mai importante evenimente cinematografice”, adaugă aceasta.

În program:

1.11.2018, ora 20.30 - Războiul rece/Zimna wojna (regia Paweł Pawlikowski)
2.11.2018, ora 20.30 - Atac de panică/Atak paniki (regia Paweł Maślona)
3.11.2018, ora 20.30 - Cel mai rapid, cel mai puternic/Najlepszy (regia Ł. Palkowski)
4.11.2018, ora 20.30 - Chipul/Twarz (regia Małgorzata Szumowska)
5.11.2018, ora 20.30 - O noapte liniștită/Cicha noc (regia Piotr Domalewski)
6.11.2018, ora 20.30 - Păsările cântă în Kigali/Ptaki śpiewają w Kigali (regia Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze)

Filmele au subtitrare în limba română și încep la ora 20.30.

CinePOLSKA începe joi, 1 noiembrie, cu filmul „Războiul Rece”, de Paweł Pawlikowski, premiat anul acesta la Cannes pentru cea mai bună regie, totodată candidatul polonez din acest an pentru premiile Oscar. Laureat în 2014 al premiului Oscar pentru filmul „Ida”, regizorul prezintă de data aceasta o poveste de dragoste imposibilă dintre doi oameni care nu pot fi împreună și care nu pot trăi unul fără celălalt. Acțiunea se desfășoară pe fundalul așa-numitului Război Rece din Polonia, Germania, Iugoslavia și Franța, fiind însoțită de o imagine și o muzică extraordinar de frumoase. De remarcat este jocul actoricesc remarcabil al Joannei Kulig și Tomasz Kot.

În seara zilei de vineri, 2 noiembrie, spectatorii din București vor vedea curajoasa comedie „Atac de panică”, în care, datorită unor evenimente neobișnuite, viața de zi cu zi se transformă într-o mare nebunie. Tânărul regizor polonez Paweł Maślona privește cu inteligență și ironie omul secolulului 21, slăbiciunile, fobiile și pasiunile acestuia. Soarta câtorva eroi aparent fără nicio legătură între ei se intersectează în film, viața lor schimbându-se ireversibil.

De faptul că cinematograful poate fi o sursă de energie ne putem convinge sâmbătă, 3 noiembrie, în timpul proiecției filmului bazat pe fapte reale „Cel mai rapid, cel mai puternic”, regizat de Łukasz Palkowski. Eroul său este Jerzy Górski, un fost narcoman care, în ciuda unor mari greutăți în viață, a devenit în 1990 dublu campion mondial Ironman, un concurs de triatlon extrem de dificil. Povestea excelent spusă a lui Górski ne face să ne recâștigăm încrederea în ceea ce este dificil sau imposibil de realizat.

În timpul festivalului CinePOLSKA, duminică, 4 noiembrie, va avea loc avanpremiera în România a filmului „Chipul” de Małgorzata Szumowska, premiat în anul 2018 cu Ursul de Argint la Berlinale. Descrisă drept un „basm contemporan”, povestea ironică a unui bărbat care și-a pierdut fața într-un accident și care, după o operație inovatoare prin care primește o nouă înfățișare, se întoarce în satul natal este pentru unii o abordare plină de amărăciune asupra Poloniei provinciale contemporane, iar pentru alții o poveste universală despre acceptare și reacția la alteritate.

După ce a câștigat Grand Prix la Festivalul de Film Polonez din Gdynia, cel mai important festival din Polonia, filmul „O noapte liniștită”, care va fi prezentat luni, 5 noiembrie, a fost considerat cel mai bun film polonez al anului 2017. Regizorul debutant Piotr Domalewski spune povestea unui tânăr emigrant polonez care vine în satul natal în Ajunul Crăciunului. După această vizită a sa, viața întregii sale familii se va schimba complet. Această poveste sinceră și înțeleaptă este foarte bine primită în țările în care emigrația este o experiență universală.

CinePOLSKA 2018 se încheie marți, 6 noiembrie, cu proiecția filmului „Păsările cântă în Kigali” în regia Joannei Kos-Krauze și Krzysztof Krauze, care-i va conduce pe spectatori în colțuri complet diferite ale lumii. Fundalul pentru povestea polonezei ornitolog și a fetei din tribul Tutsi salvată de aceasta este genocidul din Rwanda, în timpul căruia, în anul 1994, tribul Hutu, aflat la conducerea țării, a omorât peste un milion de locuitori Tutsi. În acest film minimalist emoționant, la care te gândești mult timp după ce ai ieșit din cinematograf, soții Krauze pun întrebări despre inevitabilitatea răului, forța spiritului uman, puterea prieteniei și a iertării. Actrițele din rolurile principale, poloneza Jowita Budnik și rwandeza Eliane Umuhire au fost recunoscute ex aequo drept cele mai bune actrițe, printre altele, la festivalul Karlovy Vary din Cehia.

Organizatorul festivalului este Institutul Polonez din București, în colaborare cu Ambasada Franței în România și Institutul Francez din București. 

Autoarea afișului CinePOLSKA din acest an este Diana Barbu, o tânără graficiană din Târgu Jiu.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco sau de la librăriile Kyralina și Humanitas, în timpul programului de lucru cu publicul și în limita locurilor disponibile, precum și online pe elvirepopesco.ro.

Prețul biletelor: tarif întreg - 15 lei, tarif redus - 10 lei, carnet 5 bilete - 60 lei, carnet 5 bilete redus – 35 lei.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Zimna wojna, Atak paniki, Najlepszy, Twarz, Cicha noc, Ptaki spiewaja w Kigali 

Alte știri din cinema

Glass: dansul superputerilor şi al aşteptărilor

Este noul film al lui M. Night Shyamalan o dezamăgire?

În culisele comediei Faci sau taci: 20 de episoade de making-of

Distribuţia comediei „Faci sau Taci” poate fi observată într-un cadru diferit de cel în care publicul are ocazia să îi urmărească de obicei pe Augustin Viziru, Cătălin Cazacu, Codin Maticiuc, Diana Dumitrescu, Monica Bârlădeanu etc

Filmările la Black Widow vor începe în luna februarie

Scarlett Johansson reia partitura supereroinei într-un film de sine stătător

Oscar 2019 – Netflix a primit mai multe nominalizări decât în toţi anii de până acum

Compania de streaming face istorie cu 15 nominalizări primite

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 27 octombrie 2018 10:48
De-a lungul timpului, am vizionat filme bune facute de cinematografia poloneza, astfel incat, ma astept ca acest program de filme sa fie pe masura asteptarilor mele.
lili22 pe 6 noiembrie 2018 19:13
Se gaseste pe net filmul Cold War, puteti sa il vedeti.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells