Festivalul de Film Central European, la Timișoara, în perioada 3-9 septembrie

de Cinemagia în 4 Aug 2017
În 2017 tema dezbătută în cadrul CEFF este cultura minorităților

La sfârșit de vară, Festivalul de Film Central European/Central European Film Festival aduce în Timișoara cele mai bune filme din țările din regiunea centrală și sud-est europeană, alături de pelicule prezentate la marile festivaluri europene din ultimul an. Din 3 până în 9 septembrie, povești frumoase și puternice vor fi proiectate cu acces liber în Piața Libertății, Cinema Timiș, Sala 2 a Teatrului Național și pe alte scene satelit, se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

Thank You for Bombing” (regia Barbara Eder), despre viețile a trei corespondenți de război trimiși în Afganistan, „I, Olga Hepnarova”, despre copilăria plină de abuzuri apoi tinerețea celei care ajunge să fie judecată pentru crimă în 1973 pentru faptele din vara aceluiași an, în Praga, când intră cu un camion într-o mulțime, omorând opt persoane și drama „Smac” (2015), despre o femeie în stadiul terminal care găzduiește în casa ei un bărbat fără adăpost pentru a o ajuta să depășească frica de moarte, se pot vedea în cadrul festivalului.

Timișoara, oraș reprezentativ pentru „Mitteleuropa”, deja validat ca viitoare Capitală Culturală Europeană, va găzdui in modulul de concurs al CEFF producții recente din 14 țări (Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Croația, Bosnia- Herțegovina, Macedonia, Grecia și Muntenegru), premiate la nivel național și în alte festivaluri cu renume, ce vor permite în premieră atât publicului cât și juriului internațional o privire comparativă asupra cinematografiei din regiunea europeană cu centrul în Timișoara.

În completare, secţiunea Panorama propune unui public cât mai larg filme alese de pe întreg globul, în dorinţa unei participări active prin celebrarea filmului ca artă dedicată întregii comunități.

Evenimente conexe precum ateliere de filme, expoziții, dezbateri, lansări de carte, proiecții de filme studențești și scurtmetraje, concerte vor veni să sprijine dialogul intercultural inițiat de acest festival, sporind vibrația si atmosfera artistică a orașului.

În 2017 tema dezbătută în cadrul CEFF este cultura minorităților. Pornind de la caracterul multicultural și multietnic al Timișoarei, se va atrage atenția asupra faptului că minoritățile nu sunt un teritoriu rezervat exclusiv etniei, ci că există numeroase alte minorități voluntare sau involuntare care, inclusiv prin glasul filmului, cer respectul față de diferențe și doresc promovarea tolerenței ca valoare fundamentală.

Central European Film Festival a fost inițiat acum șase ani de regretatul regizor Radu Gabrea, căruia i se va dedica în 2017 o retrospectivă și poartă marca Europe for Festivals, Festivals for Europe acordată festivalurilor cu o perspectivă globală și europeană și impact semnificativ la nivel local, național și internațional.

Exploreaza subiecte similare:

Thank You for Bombing, I Olga Hepnarová , Smac

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells