Femeia în negru: sperieturi zdravene şi atât

de Gloria Sauciuc în 20 Mar 2012
Femeia în negru: sperieturi zdravene şi atât

Femeia în negru/The Woman in Black, cu Daniel Radcliffe în rol principal, este un horror psihologic, o poveste cu fantome-copii care arată ca în filmele de groază japoneze, în care teroarea creşte gradat, punctul maxim în materie de spaimă creată spectatorului fiind dat de sperieturile bruşte, în sine rezolvări facile, dar cu un efect intens asupra privitorului.

Tot ca in horrorurile japoneze, fantoma malefică e o femeie, cea "în negru", anunţată de titlu, pe care recomandăm să nu o privească în ochi spectatorii cu copii acasă (veţi vedea la final de ce). Camerele de filmat se mişcă modern (travelingul prin care protagonistul e urmărit în casa bântuită etc ), ceea ce face o combinaţie interesantă cu filmul de epocă.

Bazat pe romanul de succes scris de Susan Hill, Femeia în negru este o poveste din epoca victoriană, despre pierdere, răzbunare şi durerea doliului. Romanul a fost adaptat într-un film de televiziune, o piesă de teatru, o serie radiofonică şi acum, într-un film de lungmetraj, cu premiera în cinematografele româneşti pe 16 martie.

Femeia în negru al regizorului James Watkins bifează la capitolul atmosferă. Are tot felul de culori alterate, culorile morţii şi ale putrezirii. Casa bântuită are interioare roşu decolorat şi verde-mucegai, gândite de scenografa Kave Quinn, ceea ce dă încăperilor un aspect decăzut. Frontonul are în sine un aspect diabolic. Ceaţa, tonurile închise, apariţiile (iniţial) spectrale ale femeii în negru, muzica, accentele sonore îşi fac foarte bine treaba. Toate elementele care să conducă spre un punct culminant sunt abil construite. Şi povestea creşte spre un climax.

Numai că momentul crucial nu coincide cu o reală confruntare, este sub ce se promisese spectatorului, şi nu aduce o rezolvare de niciun fel. O mare problemă este şi cum e construit personajul principal. Este liniar, deşi una dintre primele reguli ale scenaristicii spune că personajul trebuie să fie construit pe o contradicţie.

Mai mult, Daniel Radcliffe, protagonistul, nu e avantajat de rolul din The Woman in Black, care nu-l ajută să iasă din pielea lui Harry Potter. Filmul seamănă prin atmosfera sumbră cu Harry Potter And The Half Blood Prince, întâlnirile cu Femeia în negru par confruntări cu Bellatrix Lestrange, iar casa răposatei Alice Dabrow - înfricoşătorul conac izolat de sat printr-un drum pe care îl inundă refluxul, are o aura misterioasă, precum cea a Hogwarts-ului.

Daniel Radcliffe afişează aerul uşor naiv pe care îl avea ca Harry Potter, şi încercarea lui de a juca într-o economie de mijloace nu se potriveşte deloc cu genul filmului. Pe scurt, Radcliffe e aton şi când spectatorului îi va sări popcornul din mână.

Probabil numai fanii lui Daniel Radcliffe şi ai seriei Harry Potter vor fi întru totul mulţumiţi de film.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AeroX pe 20 martie 2012 20:39
Eu l-am vazut astazi la cinema. Sala era goala(AFI Palace Cotroceni, ora 16:00), cu exceptia mea. Ei bine, celor care nu le-a placut sau celor care au prejudecati le doresc si eu o femeie in negru pe urmele lor :)) =))
AeroX pe 20 martie 2012 20:47
Dar cum suna: "Probabil numai fanii lui Daniel Radcliffe şi ai seriei Harry Potter vor fi întru totul mulţumiţi de film." Practic te repeti ca Mihnea Columbeanu(Pitbull) si spui cu subinteles ca acesti fani au pretentii mediocre. Las' ca va tin eu minte! >:P N-am uitat ce filme cu adevarat mediocre ati notat voi cu note mult mai mari.
Multi se plang ca filmul asta are clisee sau ca seamana prea mult cu X sau Y, dar tocmai asta e chestia...cliseele sunt necesare intr-un film mai clasic ca asta.

cercetas pe 20 martie 2012 21:08
Practic cred ca spune despre seria HP ca e una mediocra si de Daniel Radcliffe ca se afla in aceeasi postura.
Gloria pe 22 martie 2012 12:37
nu am spus si nu am sugerat asta - cel putin nu in cronica de mai sus. ce am spus este ca Daniel Radcliffe are propriul public, care va merge sa vada filmul, si caruia ii va place filmul, prin similitudinile cu HP de care am vorbit si pentru protagonist;
cercetas pe 20 martie 2012 21:03
Nu l-am vazut inca. O sa il vad sambata. Oricum, am asteptari mari de la el.
xerses pe 21 martie 2012 08:50
L-am vazut, dar sincer, nu m-a impresionat cu nimic.
CosminHorrorMaster pe 22 martie 2012 15:43
M-ai dezamagit :'(
Arlequinade pe 22 martie 2012 20:56
E mediocru in cel mai bun caz. Un film cu fantome, "ieftin" ca poveste si impact asupra spectatorului... si cu un filnal previzibil inca din primele minute. Sincer mi s-a parut mai bun ala din '89 care a fost filmat special pentru TV. Macar n-avea ifose de genul "efecte scumpe" si muzica "bumps in the night"
catasmile17 pe 27 martie 2012 22:47
abia astept sa-l vad pe Daniel Radcliffe jucand acest rol.
margott pe 31 martie 2012 17:53
Fiecare cu gusturile lui. Mie mi-a placut, e un horror deosebit,
alex_il_fenomeno pe 5 aprilie 2012 09:51
sa il vedem ca sa ne convingem !
Anditza101 pe 11 ianuarie 2014 19:31
Am vazut filmul The Woman in Black si si seria Harry Potter . Daniel si-a castigat succesul cu personajul Harry Potter . Nu trebuie ( dupa parerea mea ) sa ii fie rusine ca a jucat un personaj care a cucerit o lume intreaga .
Sper ca in viitor , Daniel sa apara intr-o gramada de filme si cu actori faimosi ( exemplu Johnny Depp )

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells