Fără zgomot!, horror-ul care îţi taie pofta de popcorn

de Ştefan Dobroiu în 11 Apr 2018
Povestea familiei în luptă cu monştri extratereştri te ţine continuu în tensiune

În avalanşa de horror-uri care sacrifică totul (poveste, personaje, bun gust) pentru a te speria măcar o dată, A Quiet Place/Fără zgomot! face o minunată notă discordantă: personaje ataşante, ingeniozitate scenaristică şi... (relativă) linişte. Este un film obligatoriu de văzut la cinema şi cu siguranţă un titlu care se va alătura repede clasicelor genului. Iată mai jos de ce ţi-ar putea plăcea acest lungmetraj regizat de John Krasinski.

Acţiunea are loc în 2020, într-un decor postapocaliptic. Vedem un supermarket părăsit, în care o familie se mişcă fără să scoată un zgomot. Nu trece mult să înţelegem de ce: Terra a fost invadată de extratereştri orbi, dar cu un auz extraordinar. Un singur zgomot şi vei fi sfârtecat. În aceste condiţii, tatăl (Krasinski), mama (Emily Blunt), fiica (Millicent Simmonds) şi fiul (Noah Jupe) încearcă să supravieţuiască la ferma familiei, o provocare mai complicată decât te-ai fi aşteptat, mai ales că mama este însărcinată şi sorocul îi vine curând.

Un film despre efortul de a-ţi păstra umanitatea şi obsesia de a-i proteja pe cei dragi, A Quiet Place câştigă un gigantic teren în faţa altor horror-uri din simplul motiv că îţi pasă de personaje. Acestea au o poveste, iar interacţiunile lor sunt ataşante şi credibile, ceea ce face A Quiet Place mai mult decât un horror. Aşa cum It, superhitul de anul trecut, era în egală măsură un horror şi o poveste despre indestructibilele prietenii ale copilăriei, filmul lui Krasinski este în egală măsură o dramă de familie şi un horror eficient. Ambele direcţii funcţionează de minune şi fii fără grijă, A Quiet Place chiar reuşeşte să sperie.

Înfăţişarea creaturilor, aptitudinile şi ferocitatea lor asigură energia horror a filmului, dar puterea şi eficienţa sa stau în alegerile şi deciziile pe care le iau personajele. Probabil că cel mai ataşant este tatăl gata de orice pentru a-şi menţine familia în viaţă. Este clar de la început că ştie ce face, din simplul motiv că el şi ai săi sunt singurii supravieţuitori în decorul postapocaliptic, ajutaţi de mecanismele ingenioase de avertizare şi de modul cum membrii familiei duc o viaţă cât de cât de normală în tăcere deplină.

Eforturile părinţilor de a-şi educa, din toate punctele de vedere, copiii aduc un plus de emoţie şi transformă filmul şi într-o lecţie de parenting şi demnitate: este un erou cel care, într-o lume monstruoasă, îşi convinge copilul că este în siguranţă. Este un erou cel care, într-o lume dominată de teamă, insuflă curaj şi speranţa în ziua de mâine. Este un erou cel care, când toată lumea a depus armele, stă drept şi priveşte pericolul în ochi.

Dar A Quiet Place este promovat ca un horror şi publicul va intra în sala de cinema pentru a vedea un horror. Ei bine, nu va fi dezamăgit, pentru că Krasinski echilibrează inspirat tăcerile ameninţătoare şi atacurile asurzitoare, pericolul sugerat şi pe cel explicit, reuşind să-şi menţină spectatorii în continuă tensiune. Iar premisa "fără zgomot" permite sound design-ului filmului să arate cât de importante sunt efectele sonore în crearea tensiunii. Ar fi o idee bună să nu iei popcorn sau nachos când intri în sală, nu de alta dar rişti să te sperii singur când te înfrupţi din aceste gustări obligatorii.

Exploreaza subiecte similare:

A Quiet Place, John Krasinski, Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe

Alte știri din cinema

Recomandările TV5 Monde: Catherine Deneuve și Jean-Louis Trintignant în „Le Bon Plaisir”, sau povestea unui secret de stat

„Le Bon Plaisir” (1984) poate fi văzut joi, 9 decembrie, la ora 22:00, la TV5 Monde

The Importance of Being Earnest: o comedie romantică aristocrată, marca Oscar Wilde

The Importance of Being Earnest (2002) poate fi văzut pe 10 decembrie, ora 19:00, la Tv1000

Ana de Armas o înlocuiește pe Scarlett Johansson în Ghosted, unde va juca alături de Chris Evans

Ghosted este descris drept „un film de acțiune și aventură romantic”

Iată cum se explică faptul că Neo este încă în viață în The Matrix Resurrections

Cel de-al patrulea film dn seria Matrix va avea premiera românească pe 24 decembrie

Părerea ta

Spune-ţi părerea
ddirty_devil pe 16 aprilie 2018 13:30
Excelent film, merita vazut !!!
carmen_angelus_romila pe 28 iulie 2018 22:02
L-am gasit intr-un sfarsit si l-am vizionat, dar nu mi s-a parut nici pe departe, o capodopera demna de luat in seama.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells