Fabrica de bani, sezonul 3: mizele cresc, mesajul se schimbă

de Ştefan Dobroiu în 16 Iul 2019
Megahitul european al Netflix se transformă într-un deget arătat puterii abuzive

Vineri se va lansa noul sezon al serialului La casa de papel/Fabrica de bani, devenit între timp cel mai popular serial Netflix într-o altă limbă decât engleza. Prin amabilitatea reprezentanţilor platformei am putut viziona în avans primele patru episoade ale noului sezon şi îţi putem spune acum dacă vrei sau nu să reintri în imprevizibilul joc al Profesorului şi al aghiotanţilor săi cu nume de oraşe.

Aici alte recomandări Netflix, seriale sau sezoane noi lansate în luna iulie.

Atenţie, pornim de la premisa că ai văzut primele două sezoane din La casa de papel. Dacă nu le-ai văzut şi vrei să afli de ce recomandăm serialul, iată aici cronica primelor două sezoane.

Fanii serialului ştiu deja că al doilea sezon s-a terminat cu o victorie aproape completă: îi vedem pe eroii supravieţuitori ajungând în apele internaţionale într-o barcă încărcată cu un miliard de euro. Nimeni nu le-a luat urma şi au libertatea şi mai ales resursele pentru a face exact ce vor. Dar o replică a Profesorului (Álvaro Morte), "acum miza este să supravieţuim", deschide posibilităţi pentru sezonul trei, care vine cu o grea lovitură pentru Tokio (Úrsula Corberó) şi Rio (Miguel Herrán): după ce folosesc un telefon conectat la satelit, celor doi li se ia urma de către partenerii sudamericani ai autorităţilor spaniole. Prins, încarcerat şi torturat pentru a-şi deconspira colegii, Rio are o singură şansă şi anume reunirea grupului şi un război total împotriva sistemului care abuzează de drepturile cetăţeneşti ale prizonierului.

Sezonul al treilea suferă din cauza unei evidente alegeri de tipul "same shit, different day", pentru că creatorul serialului, Álex Pina, pune în scenă un alt jaf, încă şi mai ambiţios, ca parte a acestui război total întru salvarea lui Rio. Dar noua misiune a grupului de proscrişi are parte de suficiente schimbări pentru ca noul sezon să te facă să dai play episod după episod. Personajele pornesc de pe cu totul alte poziţii, Tokio este mai dezlănţuită ca oricând, iar autorităţile sunt gata de orice pentru a-i prinde pe hoţi, mai ales după ce au avut la dispoziţie doi ani şi jumătate pentru a studia metodele Profesorului şi a descoperi cum a fost posibilă înfrângerea categorică din confruntarea din Trezorerie.

Primul lucru care sare în ochi la noul sezon este mesajul politic, gata să arate cu degetul abuzul de putere. Rio, torturat într-o locaţie secretă din afara Spaniei, devine simbolul cetăţeanului abuzat de sistemul indiferent, iar Tokio, Nairobi (Alba Flores), Denver (Jaime Lorente) şi restul devin din hoţi adevăraţi haiduci moderni, într-o răsturnare de situaţie care le atrage alături opinia publică, iscând anarhie. Şi nimic nu funcţionează mai bine ca anarhia atunci când vrei să arăţi că sistemul politic şi cel financiar nu dau doi bani pe oamenii obişnuiţi...

Pina foloseşte din nou o cronologie fantezistă, cu unele evenimente având loc în prezent, altele în urmă cu câteva luni şi unele cu ani în urmă. Această abordare care îl provoacă încontinuu pe spectator funcţionează cât se poate de bine, pentru că le permite scenariştilor să dezvăluie informaţii şi să justifice acţiuni după bunul lor plac. Da, uneori lucrurile se leagă prea bine pentru a descuraja bănuiala spectatorului că este manipulat, dar puţină manipulare nu a omorât pe nimeni atunci când jocul este atât de distractiv...

Poate că spectatorii vor fi mai atenţi la ritmul alert, la deciziile pe muchie de cuţit şi la violenţa explicită a serialului, dar mesajul şi anvergura chiar justifică să investeşti timp în noul sezon. Şi ceva ne spune că nu vei avea nevoie de mai mult de un weekend pentru a da gata cele opt episoade disponibile cu începere de vineri, 19 iulie.

Exploreaza subiecte similare:

La casa de papel , Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Miguel Herrán, Álex Pina, Alba Flores, Jaime Lorente

Alte știri din cinema

Retrospectiva 007: mașinile legendare ale lui Bond

Mai sunt două săptămâni până la lansarea ultimului film James Bond, No Time to Die / Nu e vreme de murit. Nu e vreme de pierdut, așa că hai să ne continuăm turul muzeului virtual James Bond 007. Am început cu legendarele fete Bond și cu secretele lor. Continuăm cu garajul 007. Ca și fetele Bond, mașinile agentului secret sunt la fel de seducătoare și de pline de mister.

România sălbatică - de azi în cinematografele din toată țara!

Peste 1500 de oameni au participat la Premiera de Gală de la Amfiteatrul „Mihai Eminescu”

Cinci milioane de dolari pentru o replică din Queen's Gambit?

Superhitul Netflix a supărat o mare maestră a şahului din Georgia

Noi reguli pentru accesul în cinematografe!

Intră în vigoare Certificatul Verde pentru localităţile cu rată de infectare peste trei la mie

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells