Exodus: Gods and Kings, filmul sfârşitului de an?

de Ştefan Dobroiu în 23 Sep 2014
Noua ecranizare a vieţii lui Moise ar putea impresiona în decembrie

Sfârşitul anului vine cu o serie de succese sigure de casă, dintre care ies în evidenţă Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri, Interstellar: Călătorind prin univers şi Jocurile foamei: Revolta - Partea I. Chiar dacă distracţia este practic confirmată în cazul acestor trei filme regizate de Peter Jackson, Christopher Nolan şi Francis Lawrence, nu ne-am mira deloc ca Exodus: Gods and Kings să devină cea mai plăcută surpriză a sfârşitului de an. Iată mai jos de ce.

Exodus: Gods and Kings se lansează în România pe 12 decembrie şi îl face pe Ridley Scott să se întoarcă la aşa-zisele producţii epice, din care face parte şi cunoscutul său Gladiatorul, câştigător a şase Oscaruri. În Exodus, regizorul îl dă pe Russell Crowe pe unul dintre cei mai celebri actori ai momentului, Christian Bale, care îl interpretează pe Moise, legendarul profet biblic şi salvator al evreilor din Egipt.

În comparaţie cu cele trei filme deja menţionate, Exodus ar putea impresiona cu iniţiativa sa revizionistă. Ridley Scott retrasează itinerariul vieţii lui Moise, dar schimbă lucrurile pe ici pe colo, pentru a face salvarea evreilor mai antrenantă şi cinematografică. Biblia nu pomeneşte nimic despre luptele pe viaţă şi pe moarte dintre evrei şi armata lui Faraon, dar asta nu înseamnă că acestea nu au avut loc. Moise, mai mult un lider religios decât unul militar în Biblie, devine cu ajutorul lui Christian Bale un comandant de oşti extrem de priceput să câştige încleştările cu soldaţii Faraonului Ramses (Joel Edgerton).

"Este aceeaşi poveste, dar a primit tratamentul lui Ridley Scott", a declarat producătorul Mark Huffam pentru Total Film, adăugând că "evenimentele sunt ancorate în istorie". Biografia reinventată a lui Moise respectă principalele momente ale vieţii personajului biblic, dar îl transformă într-un neîntrecut lider militar, gata să înfrunte impresionanta armată egipteană.

Egiptul antic a fost reconstruit în Almeria, în Spania, unde decorurile au acoperit o suprafaţă impresionantă, într-una din cele mai elaborate producţii pentru vreun film văzute vreodată în Europa. O echipă întreagă de constructori au ridicat piramide şi au trasat bulevarde străjuite de statui şi obeliscuri. Echipa de efecte speciale va înconjura totul cu ziduri virtuale înalte de 20 de metri, turnuri înalte de 30 şi obseliscuri înalte de 50 de metri. În unele scene apar 600 de figuranţi în carne şi oase, îmbrăcaţi în costumele epocii.

Este decorul unde se vor confrunta două personalităţi ieşite din comun: Moise, care primeşte de la Dumnezeu misiunea de a-şi conduce poporul în căutarea Ţării Făgăduinţei, şi Ramses, faraon atotputernic al Egiptului, coborâtor din zei şi (crede el) nemuritor. Ca şi în Biblie, Moise este găsit şi va fi crescut de familia lui Ramses ca frate al acestuia şi posibil moştenitor al tronului. Pe lângă bătălii şi spectaculoasele evenimente de la Marea Roşie, Ridley Scott explorează şi deterioarea relaţiei dintre Moise şi Ramses, fraţii ajunşi lideri a două armate inamice. Această evoluţie va fi ritmată de spectaculoasele plăgi, dar şi de bătălii mai sângeroase decât sugerează Biblia.

Christian Bale şi Joel Edgerton sunt ajutaţi pe platouri de alte nume importante de la Hollywood. Interesant este faptul că personajele din tabăra lui Ramses sunt interpretate de celebrităţi, în timp ce tabăra evreilor se poate lăuda doar cu Aaron Paul, actorul devenit celebru după apariţia sa în serialul Breaking Bad. De partea cealaltă a baricadei se află Sigourney Weaver, Ben Kingsley, John Turturro, dar şi cea mai celebră actriţă iraniancă Golshifteh Farahani.

Vom putea vedea Exodus: Gods and Kings din 12 decembrie, simultan cu premiera americană a filmului.

Exploreaza subiecte similare:

ridley scott, Christian Bale, Joel Edgerton, Sigourney Weaver, Golshifteh Farahani, Ben Kingsley, Aaron Paul, John Turturro, Exodus: Gods and Kings

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 23 septembrie 2014 13:21
Nu are cum sa fie. In primul rand Ridley Scott nu stiu daca a mai avut un film cu adevarat iubit de la Gladiator, apoi deja filmul e super controversat. Multa lume a criticat actorii alesi, toti sunt albi, chiar britanici, pusi sa joace egipteni.... nu mai sunt anii lui Charlton Heston sa nu mai conteze detaliile astea.
cristi23 pe 23 septembrie 2014 15:49
eu abia astept filmul........
cosmin_mirza pe 23 septembrie 2014 16:35
din trailer , promite ceva...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells