Eu când vreau să fluier, fluier îşi face debutul la cinema

de Gloria Sauciuc în 26 Mar 2010
Eu când vreau să fluier, fluier îşi face debutul la cinema

Din 26 martie s-a dat liber la fluierat. Aţi ghicit, filmul Eu când vreau să fluier, fluier a intrat în sfârşit în cinematografele de la noi. Florin Şerban, regizorul acestui film premiat cu Ursul de Argint la Berlin, recurge la un stil de a povesti intens şi nervos, care duce la tensiuni greu suportabile.

Eu când vreau să fluier, fluier e primul film românesc care abordează incisiv şi complet universul penitenciarelor - până acum, tratat doar parţial, sau chiar în treacăt. Pentru întâia dată, ni se oferă o viziune intimă şi tulburătoare a acestei lumi subterane, cu legile ei stranii, crude şi nemiloase. Un film care te va capta de la un capăt la celălalt.

Antichrist este filmul-şoc al săptămânii. Charlotte Gainsbourg şi Willem Dafoe sunt protagoniştii acestei drame duse până la extrem prin viziunea sumbră (a se înţelege patologică) şi amestecul elementelor mistice cu nuditatea frontală. Dacă veţi alege Antichrist, vă va bântui multă vreme de acum încolo.

The Bounty Hunter este singura comedie a săptămânii, presărată cu romantism şi ceva acţiune. Gerard Butler şi Jennifer Aniston sunt protagoniştii. Filmul este concentrat pe eforturile unui recuperator din New York de a-şi aduce fosta soţie înapoi la închisoare. Cei doi, fireşte, mai au sentimente unul pentru celălalt, dar când sunt împreună nu fac decât să se cicălească reciproc. Cât de bine se potrivesc cei doi actori (zvonuri ca au fost împreună pe perioada filmărilor au tot încins tabloidele) puteţi vedea chiar din 26 martie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
nadia pe 26 martie 2010 18:54
este cel mai frumos film ami place actiune si tot ce vrei
GIORGIANA pe 26 martie 2010 19:31
cel mai tare film de pe glob.............sunt mandra c atraiesc in Romania!!!
Alina pe 26 martie 2010 20:50
De ce nu ai pus discursul de aseara de la CinemaPro pe net??? :))
Gloria pe 26 martie 2010 21:06
In linii mari, acesta a fost discursul:

Acum opt ani, nu îndrăzneam să sperăm că se năştea într-adevăr o nouă generaţie în filmul românesc. Mai recent, ne întrebam cât va rezista acest aşa-numit "nou val", care deja se confirmase prin câteva opere de prestigiu. Iar în ultima vreme ne aşteptam tot mai mult la apariţia primelor semne de oboseală, de manierizare şi de autosuficienţă. Singura şansă realistă ar fi reprezentat-o "mersul mai departe" - convertirea minimalismului într-un nou stil sau curent cinematografic.
Tocmai acest lucru se întâmplă cu filmul lui Florin Şerban: "Eu, când vreau să fluier, fluier". Deşi îşi extrage seva în mod clar din şcoala minimalistă, reprezintă, totuşi, ALTCEVA. Ar fi interesant, dar timpul nu ne permite, să întreprindem un studiu al acestui transfer. Aşa că, pe moment, mă voi rezuma la a afirma doar că principala diferenţă pare s-o constituie concepţia narativă. Filmele minimaliste foloseau contemplaţia şi respiraţia amplă, adesea spre exasperarea spectatorilor deprinşi cu frenezia blockbusterelor americane. Florin Şerban recurge la un stil de a povesti intens şi nervos, care rezultă în crearea unor tensiuni greu suportabile.

În plus, se remarcă faptul că e cam primul film românesc care abordează atât de incisiv şi complet universul penitenciarelor - până acum, tratat doar parţial, sau chiar în treacăt, prin diverse filme cu subiecte mult mai cuprinzătoare. Pentru întâia dată, ni se oferă o viziune intimă şi tulburătoare a acestei lumi subterane, cu legile ei stranii, crude şi nemiloase, care coexistă cu noi adesea la doar un zid distanţă - zid pe care ne e mai comod să ne prefacem că nu-l vedem. Noroc că Florin Şerban numai la asemenea comodităţi nu se pretează!
Pe de altă parte, veţi vedea că nu se pot evita paralelele între erou (căci, fie şi în cheie negativă, Silviu are o structură eroică certă) şi alte personaje celebre, ca Sonny Wortzik, din "Dog Day Afternoon", sau Jim Stark, din "Rebel Without a Cause" - ca să nu mai vorbim de recentul Malik El Djebena, din "Un prophète". Nu cred c-am exagera deloc afirmând că, încă de la acest debut, George Pistereanu se impune cu drepturi depline alături de un Al Pacino, un James Dean sau un Tahar Rahim. Discretă dar consistentă, îşi află locul lângă el Ada Condeescu. Iar Florin Şerban şi filmul său îşi au un loc cert în peisajul cinematografic românesc de azi: locul forţei sigure, al stilului elaborat, al rigorii profesionale şi al sondării unor profunzimi umane nebănuite.

Alina Lore pe 27 martie 2010 10:02
si parerea unui spectator la premiera: http://whisperlounge.wordpress.com/2010/03/27/eu-cand-vreau-sa-intru-la-premiera-intru/
TAMARAINSA pe 27 martie 2010 16:14
Dar...parca spusem eu la cinemagia forum despre acei actori?
Nu stii ce-i cu semnul citarii?

marian pe 27 martie 2010 23:11
doamne ce com poate sa dea giorgiana dupa parerea mea filmul este foarte slab nu se compara cu alte filme din " afara " dupa km si romania nu se compara cu celelalte tari din europa.... dar .... totusi e bne k incercam
maximaxi pe 28 martie 2010 13:56
jenant jenant jenant !!! .. cand am iesit din sala toata lumea injura ca si-a pierdut timpul cu asa ceva,,,, ne mai trebuie 200 de ani pana sa facem ceva bun. nu mai promovati aiurea ca nu e nimic de capul lui.
maximaxi pe 28 martie 2010 13:59
amatorism, stangacie , plictiseala, si multe multe injuraturi ( ca asta stie romanu sa faca) multe "puli " "futem" " mortii matii" ca asa stie romanu sa faca un film... atat stim atat facem. Prost, Foarte prost !!
platon pe 28 martie 2010 18:44
sincer, filmul e jalnic!!!!
si o spun cu parere de rau! de ce? pt ca noi suntem prea sinceri, facem filme prea reliste, prea din viata noastra si de aia nici nu o sa prinda. omu se uita la un film ca vrea ceva iesit din comun, nu - citez - "puli ", "futem", " mortii matii". Ca asa stie romanu sa faca un film... atat stim, atat facem".
in fine, pacat de noi...

Alex pe 29 martie 2010 13:57
maximaxi frate da ce vrei tu sa se vorbeasca intr`o puscarie desteptule ?a? politetzi ceva sau ce te asteptai... ?si daca tot stiti astia ca e stangacie filmu si de amatori ...de ce nu faceti voi unu de profesionisti ma ?
Leonard pe 29 martie 2010 16:57
e filmat la tichilesti ma? :O
Andrei pe 29 martie 2010 17:58
Bai astia care ziceti de injuraturi, ia uitati-va voi la Goodfellas si ziceti-mi ca filmul ala e jalnic pentru ca injura Joe Pesci prea mult. Ma bucur ca nu le place tuturor. Erau niste 'intelectuali' in spatele meu la film care comentau la fiecare faza. Futu-i in gura de pudici! Unii dintre romani nu se vor obisnui niciodata cu injuraturile in filmele romanesti, pentru ca la noi injuraturile din filmele americane se traduc mult prea bland. Felicitari pentru George Pistereanu, a facut un rol fenomenal.
viky pe 30 martie 2010 00:59
prea multe injuraturi???frate in scarface al pacino rosteste cuvantul "fuck" de 146x..........si ce mia ziceti de filmul asta in alte tari din totdeauna or fost filme mai dezvoltate fata de ale noastre fiindca noi nu am avut filme numa cu razboaile noastre si cu, conducatori nostri........mintea voastra ii doar da hollywood.........si iaca acuma vati gasit si voi sa comentati desprefilmul asta ca ii nashpa daca era nashpa nusi lua premiile......critici cu alocatie ce sunteti
simonsez pe 30 martie 2010 12:06
oribil! trebuia sa se numesca "ceafa Lata " filmul, penru ca se pare ca cefele actorilor erau de fapt eroii povestii. daca vreti film bun romanesc, uitativa la "restul e tacere" a lui Nae Caranfil, sa nu mai vorbesc de "Filantropica". Acelea intr-adevar sunt filme si indraznesc sa spun ca ar putea sta linistite langa absolut orice film strain. Tot respectul Nae Caranfil, te-am apreciez tot mai mult cu fiecare ceafa lata pe care am zarit-o.
claudia pe 31 martie 2010 13:51
Super tare filmul eu l-am descarcat de pe www.deemtrack.net se vede super!
Kitty pe 31 martie 2010 19:21
Claudia ai gasit cumva tot filmul?
alexandra pe 18 aprilie 2010 21:10
CEL MAI BASIT FILM EXISTENT
AVA pe 18 aprilie 2010 21:11
PIERDERE DE TIMP SUPER NASPAAAAAAAAAAA
petac pe 21 aprilie 2010 23:09
cel mai naspa:))
valera pe 27 aprilie 2010 09:32
unde gasesc si eu filmul ????????
Radu1711 pe 28 aprilie 2010 19:23
inca nu am vazut filmul dar astept sa il vad
rigoras liviu pe 29 mai 2010 11:08
filmul mi se pare destul de slabutz.. in fara faptului k scenariul este bun .. nam mai gasit nimik interesant la film.. cadre filmate la misto de parka is facute cu telefonul, sunet slab si un montaj preaeronat.. exista scene in film care dupa parerea mea nar fi avut ce cauta.. per total in afara faptuli k mijloloacele tehnice folo\site sunt slabe pot sa afirm k eu cand vreau sa fluier fluier este totusi un film care merita vaut.
SonicSatuMare pe 4 iunie 2010 02:35
Lipseste dialogul. Cu un dialog cel putin dublat fata de ce este in film plus un final mai bun si era un film exceptional , asa este un film ... sa nu spun prost... destul de prost !
pt fraieri ce nu cunosc pe 19 iunie 2010 23:23
filmul...este bun,scenariul la fel,realitatea....... ce sa mai spun?
am avut lacrimi in ochi ca pe timpul lui cEASCA la filmele indiene .
fiecare cu gusturile lui
bun film
aaa
mai ca
am vrut sa vb. un pic urat despre cei ce critica acest film
dar,,,,fiecare cu parerea[placerea] lui
si totusi,.
nu ma pot abtine:
pornografilor
urmariti atent filmul,,,,,

Daniel pe 15 august 2010 23:03
am vazut filmul si mi s-a parut foarte slabuti.
Dar al urma urmei din toate filmele proaste care se fac in romania trebuie sa-l propiu pe cel mai putin prost.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells