Ethan Hawke: „Ar fi grozav dacă am extinde energia obsesivă pentru educaţia copiilor noştri şi către cei defavorizaţi”

de Cristina Grigore în 27 Iun 2013
Actorul a participat aseară, în Bucureşti, la un eveniment caritabil pentru a sprijini educaţia preşcolarilor români săraci. În cadrul evenimentului a fost lansat şi ultimul său fim, Before Midnight

Palatul Copiilor din Bucureşti a primit aseară vizita unui star al Hollywood-ului, actorul Ethan Hawke, sosit în România pentru a sprijini asociaţia OvidiuRo a cărei co-fondatoare este mama sa, Leslie Hawke. Evenimentul, intitulat Before It's To Late, a inclus proiecţia în premieră a unuia dintre cele mai recente filme ale actorului de 42 de ani, Before Midnight, şi a avut ca scop strângerea de fonduri pentru continuarea programului Fiecare copil la grădiniţă, ce a permis accesul la educaţia preşcolară - de la lansarea acestuia, în 2010 - a unui număr din ce în ce mai mare de copii din mediile defavorizate.

Iată ce a declarat actorul pentru Cinemagia: „Nu am lecţii importante de viaţă pe care să le transmit urmaşilor mei, însă pe mine mă afectează soarta copiilor, fie ei din New York sau România, sau de oriunde vezi că există copii ce nu au şansa de a se dezvolta aşa cum ar trebui. Fiica mea cea mai mare este dislexică. Am investit o grămadă de bani în educaţia ei, pentru a trece cu brio de această perioadă dificilă a copilăriei ei. Dacă s-ar fi născut într-o familie săracă, toată lumea ar fi crezut-o proastă. Cu toţii suntem obsedaţi de grija pentru copii noştri. Dacă am extinde puţin toată această energie şi resurse pentru a ajuta şi acei copii care nu au opţiuni în ceea ce priveşte educaţia, ar fi grozav”...

Alături de Hawke şi de mama sa au mai fost prezenţi la conferinţa de presă, premiera filmului şi recepţia de după, Maria Gheorghiu şi regizorul lui Before Midnight, Richard Linklater

Conferinţa de presă i-a oferit actorului ocazia de a explica legătura dintre evenimentul organizat de OvidiuRo şi Before Midnight, ultima parte a unei trilogii romantice, a cărei primă parte a debutat în 1995.

„Ceea ce mi se pare evident că au în comun cele două este faptul că la realizarea ambelor s-a ajuns în timp, nu peste noapte, iar fiecare a avut rezultate remarcabile. Ceea ce Maria şi mama mea au reuşit să facă prin acest program este uimitor. Un alt lucru pe care îl au în comun este faptul că familia mea s-a implicat în ambele proiecte”. 

Întrebările jurnaliştilor l-au făcut pe Hawke să îşi amintească de propriii ani de grădiniţă, din care a spus că îşi aminteşte cel mai bine de o fată pe care o plăcea, să nege originile româneşti pe care i le-au atribuit anterior unele publicaţii, dar şi să facă o paralelă între educaţia pe are o primesc copiii săi şi cea pe care o merită fiecare copil al lumii.

Mama lui, Leslie, se află în România de mai bine de 10 ani, ca voluntar al Corpului Păcii şi, de atunci, încearcă să atragă atenţia cât mai mult asupra importanţei cruciale pe care educaţia timpurie o are în buna integrare în societate a copiilor defavorizaţi, o viitoare forţă de muncă esenţială pentru viitorul economic al ţării. Leslie Hawke a povestit cum nu ştia absolut nimic despre România înainte să fie trimisă aici, nici măcar despre legenda faimosului Dracula.

Ceea ce a intrigat-o să rămână şi să se implice în educaţia copiilor a fost să vadă cum cei mici, în loc să se afle la grădiniţă sau la şcoală, erau puşi de familie să cerşească, un contrast major faţă de clădirile moderne sau bisericile în faţa cărora îşi iroseau copilăria cu mâna întinsă. Ea a recunoscut şi că fără colaborarea cu profesoara Maria Gheorghiu, alături de care a fondat asociaţia OvidiuRo, nu şi-ar fi putut păstra motivaţia în a concepe un asemenea program pe termen lung pentru sprijinirea copiilor de grădiniţă defavorizaţi.

Trilogia semnată de regizorul Richard Linklater a debutat în 1995, cu Before Sunrise. A urmat în 2004 Before Sunset, iar la distanţă de nouă ani, Before Midnight. Hawke îl interpretează pe Jessie, jumătatea masculină a cuplului care îşi consumă aclamata povestea de dragoste pe parcursul filmelor. Pe Ethan Hawke îl puteţi vedea in week-end şi în The Purge, horror-ul cu cea mai interesantă intrigă a genului din ultimii ani.

Exploreaza subiecte similare:

Ethan Hawke, Before Midnight, Richard Linklater, Before Sunrise, Before Sunset, The Purge

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 27 iunie 2013 13:54
merita tot respectul nostru pentru munca depusa de el si maicasa...e un actor grozav si un om de nota 10..........
xerses pe 27 iunie 2013 14:40
Am urmarit interviul; ce suflete mari au acesti oameni! Cinste lor!
Sorin87 pe 28 iunie 2013 08:54
il apreciez foarte mult si il urmaresc cu drag pe Ethan Hawke
alex_il_fenomeno pe 17 iulie 2013 18:43
Ma gandeam ca cei prezenti au trait niste momente de neuitat...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells