Eroii de pe Titanic: personajele reale

de Gloria Sauciuc în 6 Apr 2012
Eroii de pe Titanic: personajele reale

La începutul secolului XX, o creaţie marină răpitoare, denumită Titanic, a unit oameni din diverse lumi, toţi cu motivele proprii de a participa la călătoria sa istorică. De la căpitanii din branşă până la emigranţii plini de speranţă care doresc să-şi încerce norocul în lumea nouă, Titanicul a fost un simbol falnic al progresului omului către era modernă.

Fiind declarată „de nescufundat”, având o încărcătură preţioasă de peste 2.200 de bărbaţi, femei şi copii, nava şi-a început călătoria în Southampton, Anglia, îndreptându-se către oraşul New York cu speranţe, uimire şi optimism. Însă, această „navă a viselor” a purtat spre moarte peste 1.500 de persoane în apele îngheţate ale Atlanticului de Nord, la primele ore ale zilei de 15 aprilie 1912.

De vineri, 6 aprilie, poţi vedea filmul în varianta 3D, în 15 oraşe ale ţării, iar acum poţi citi despre o parte dintre eroii Titanicului, care au fost portretizaţi şi în film.

Căpitanul Edward John Smith (Bernard Hill) era, atunci când lua comanda Titanicului, unul dintre cei mai respectaţi căpitani de vas britanici ai momentului. Bernard Hill reconstituie sobrietatea lui Smith, căpitanul care a înţeles amploarea catastrofei şi care a preferat să se scufunde odată cu vasul atunci când salvarea devenise, pentru cei mai mulţi, imposibilă. Pe de altă parte, Smith a rămas în cultura populară ca autorul unei savuroase remarci cu "f" - "Where the fuck is all this water coming from?"/"De unde vine toată apa asta?

John Jacob Astor, milionar, era cu siguranţă cel mai bogat dintre membrii elitelor de pe Titanic. În film personajul lui e abia schiţat, în realitate a fost unul dintre cei care au renunţat la locul în barca de salvare. Astor a fost jucat de Eric Braeden.

Benjamin Guggenheim (Michael Ensign) era un moştenitor american aproape la fel de bogat. Odată ce acesta observă gravitatea situaţiei, preferă să refuze o vestă de salvare pentru a ceda locul său în barcă, rostind cuvintele (reproduse în film) "ne vom scufunda ca nişte adevăraţi domni". Minute mai târziu Guggenheim se îneca.

Isidor Straus şi soţia sa erau bogaţii proprietari ai magazinului Macy. În film apar ca un cuplu în vârstă (Lew Palter, Elsa Raven), care mor îmbraţişaţi atunci când apa năvăleşte în cabină.

Margaret "Molly" Brown (Kathy Bates) apare în anturajul protagoniştilor, însă a existat în realitate: o femeie americană cu origini irlandeze şi o educaţie mai degrabă modestă, se îmbogăţise din mineritul aurului. Prin manierele rudimentare şi stilul direct, Brown trebuie să fi contrastat cu preţiozitatea multor pasageri bogaţi de pe Titanic. În orice caz, supravieţuirea i-a adus pe bună dreptate porecla de "Molly cea de nescufundat".

Archibald Gracie IV (Bernard Fox), investitor şi om de cultură, apare de asemenea în film. A reuşit să supravieţuiască deşi a părăsit Titanicul în ultimul moment (la rândul său a cedat locul în barca de salvare), fiind unul din cei care au contribuit la reconstituirea evenimentelor.

Charles Andrews (Victor Garber) e reconstituit cu fidelitate după personajul real al arhitectului Titanicului, care a contribuit la decizia de evacuare a pasagerilor şi care, la fel, s-a scufundat odată cu nava. Este însă remarcabilă latura emoţională a personajului din film, care declară cu patos "Îmi pare rău că nu ţi-am construit o navă mai rezistentă, dragă Rose".

Charles Lightoller (Jonathan Phillips), ofiţerul secund al navei, a fost un personaj real, unul din mâna de oameni care asigurau ordinea la îmbarcare şi prioritatea femeilor şi copiilor. După ce scapă ca prin minune de înec, mărturiile lui vor face dezastre precum cel al Titanicului de domeniul trecutului - vor apărea legi pentru siguranţa vieţii pe mare. În film personajul apare pe punctul de a fi depăşit de situaţie, vrând totuşi să-şi facă datoria.

Între mai multe figuri eroice, Bruce Ismay (Jonathan Hyde), preşedintele liniei White Star face o notă discordantă. Personajul a fost real, fiind unul din cei care au pus profitul înaintea siguranţei (îi cere căpitanului să navigheze imprudent), iar la scufundarea navei este printre primii care se salvează. În film apare drept incult şi arogant (crede că Freud e unul din pasageri). Arătat cu degetul pentru laşitate, Ismay va fi constrâns pentru tot restul vieţii să renunţe la orice apariţie în public.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
catasmile17 pe 6 aprilie 2012 10:40
Bun articolul ;)
cercetas pe 6 aprilie 2012 12:08
Orice detaliu despre Titanic e interesant. Frumos articol.
Crist11 pe 6 aprilie 2012 14:05
Eu cred ca este un fel de cod "Capitanul se scufunda odata cu nava"
Asa si trebuie, nava pentru capitan este precum un nou nascut pentru o familie.
Intotdeauna, am iubit gesturile astea desi sunt facute in film.

Nightprowler pe 6 aprilie 2012 19:39
Cutuma spune ca capitanul e ultimul care paraseste nava, nu se scufunda automat cu ea.
Crist11 pe 6 aprilie 2012 20:33
mi se pare mai logic sa se scufunde cu ea, un capitan adevarat se duce odata cu nava lui. precum un film prost, dupa parerea mea regizorul e criticat primul.
mym pe 6 aprilie 2012 20:52
alte vremuri, acum cand se scufunda o nava capitanul e primul care o sterge, dovada este un caz recent in Italia cand capitanul "a cazut" intr-o şalupă
Pitbullfucker pe 7 aprilie 2012 12:04
Userul MESSE a fost sters din baza de date.Tocmai ne-am intors in urma cu 20 de ani deci ar fi mai indicat sa vizualizati"liceeni rock and roll"
AeroX pe 7 aprilie 2012 12:37
Nici gand. Eu la filmul ala tot nu ma mai uit vreodata! Sa crape Columbeanu de ciuda ca Titanic e mai preferat de multime(sau mediocritate, cum zice el)!
alex_il_fenomeno pe 1 mai 2012 09:28
foarte tare ! nici nu credeam asa ceva ...
happysunnyday pe 15 iulie 2012 01:15
"imi pare rau ca nu ti-am construit o nava mai rezistenta, rose" ma face mereu sa plang :((( serios

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells