Festivalul de la Cannes

Eric Cantona nu va da gol la Cannes, dar Ken Loach pasează publicului buna dispoziție

de Gloria Sauciuc in 20 Mai 2009
Eric Cantona nu va da gol la Cannes, dar Ken Loach pasează publicului buna dispoziție

A-l eticheta pe Ken Loach e ca fuga după umbre. O abordare dintr-un anume unghi îl face să alunece în altă parte. Spun asta pentru că Loach a venit la Cannes cu un film care a binedispus audienţa, Looking for Eric. Al nouălea film al regizorului Ken Loach şi al scenaristului Paul Laverty, Looking for Eric e un hibrid între trei genuri: filmul realist, cu temă socială, filmul fantastic şi comedia romantică. Toate se desfăşoară în jurul poveştii unui microbist disperat, care primeşte acum a doua şansă de a o porni de la capăt.

Eric Bishop (Steve Evets) e un poştaş din Manchester, de patruzeci şi ceva de ani, care atunci când se întoarce acasă dă, ca de obicei, peste un haos. Cei doi fii vitregi, Ryan şi Jess, nu au nici un respect pentru el. Iar soţia, care l-a părăsit cu şapte ani în urmă, nu mai vorbeşte cu el, în pofida eforturilor fiicei lor, Sam. Între timp însă, într-o seară de beţie, Eric e "vizitat" de către celălalt Eric: Cantona, fotbalistul, idolul său. Filmul este despre un poştaş din Manchester, deprimat, care primeşte îndrumare spirituală de la un fictiv Eric Cantona. Există o asemănare cu Play It Again, Sam. Puţin magic-realist, un film uşurel, mai ludic decât cele cu care regizorul ne-a obişnuit. Dar pune în lumină conflictele între generaţii şi tensiunile clasei muncitoare din Marea Britanie. Arată şi buna-credinţă a unui fotbalist legendar împărtăşind din înţelepciunea galică, de parcă ar fi ieşit ca Aladin dintr-o lampă fermecată.

Eric Cantona e primul star care joacă în filmele lui, de când l-a distribuit pe Terence Stamp în Poor Cow, în 1967. Loach, în vârstă de 72 de ani, a evitat pe cât posibil numele sonore, fiind conştient de implicaţiile lor, preferând să lucreze cu actori neprofesionişti. Însă Cantona a adus surprize: "Nu era plin de sine. Era doar unul din băieţi. Cred că acesta e unul din lucrurile pe care sportul te învaţă. Eşti bun doar atunci când şi cei din echipa ta sunt."

După toate astea, aura de star a lui Cantona a fost un punct în plus. S-ar putea chiar spune că ăsta e subiectul filmului. Foarte puţini jucători au avut pare de atenţia publicului pe cât a avut Cantona, explică Loach."Are o carismă naturală, o căldură sufletească. Îl poţi citi pe teren precum poţi citi un actor la teatru."

Looking for Eric poate nu va pleca anul acesta cu un premiu de la Cannes, dar Loach are deja o istorie în spate la festival, luând în 2006 Premiul Palme d'Or pentru The Wind That Shakes the Barley.

Eric Daniel Pierre Cantona (născut pe 24 mai 1966) e un fost fotbalist francez de la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90. Şi-a încheiat cariera de jucător profesionist la echipa Manchester United, cu care a câştigat patru titluri Premier League în cinci ani, inclusiv două "Duble" ale Ligii şi Cupei.
Cantona este privit frecvent ca fiind personajul cheie în revenirea echipei Manchester United ca echipa de fotbal din vârful piramidei, şi are statut de vedetă a clubului şi a fotbalului britanic. În 2001 a fost votat drept jucătorul secolului, şi până la ora actuală fanii Manchester United îl numesc "King Eric".

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells