Emilia Clarke, mama dragonilor din Urzeala Tronurilor: "Conduc 8.000 de bărbaţi... Dar chestia asta păleşte pe lângă dragoni..."

de Aniko Navai – Los Angeles, 2013 în 30 Mar 2013
Interviu cu actriţa ce o interpretează şi în sezonul 3 pe Daenerys Targeryen, din 1 aprilie pe postul HBO

Iată o poveste cu Cenuşăreasa, tipic hollywoodiană... Pentru că Emilia Clarke nu ar fi fost niciodată un nume celebru dacă producătorii serialului Urzeala Tronurilor nu hotărau s-o înlocuiască pe Tamzin Merchant, care a jucat-o pe Daenerys în episodul pilot, cu această frumuseţe britanică. Show business-ul se regăseşte în ADN-ul lui Emily Clarke. Tatăl ei este inginer de sunet de teatru în Berkshire, aşa că Emily a luat microbul actoriei încă de pe când avea 3 ani. A studiat actoria la Oxford şi la celebra Drama Center din Londra. Primul ei rol a fost o apariţie episodică într-un serial BBC. Apariţia sa într-un film TV a atras atenţia producătorilor Urzeala Tronurilor. Actualmente, joacă rolul Holly Golightly în producţia Broadway la Mic dejun la Tiffany. Am vorbit cu Emily pe larg despre rolul ei în Urzeala Tronurilor.

Sezonul al treilea al îndrăgitului serial Urzeala tronurilor va avea premiera pe 1 aprilie la HBO şi pe HBO GO. În fiecare luni, de la ora 22:00, HBO va difuza în premieră un episod din cele zece ale noului sezon. Urzeala tronurilor va putea fi urmărit şi pe HBO GO, iar primul primul episod va fi disponibil gratuit pentru toţi cei care vor accesa site-ul www.hbogo.ro. Inspirat din celebra serie de romane A Song of Ice and Fire, de George R.R. Martin, drama fantastică Urzeala tronurilor redă lupta epică pentru putere ce are loc în vremuri încrâncenate.

Personajul tău dă glas femeilor în general...

Asta a fost ceea ce m-a atras la serial. Pentru că nu ştii ce pune la cale atunci când o întâlneşti prima dată. În carte îi poţi auzi gândurile şi asta mă face uneori să simt că trişez atunci când o joc... Am la îndemână tot ce trăieşte ea, dar puterea ei a fost doar una dintre chestiile care m-au atras, pentru că o femeie tânără nu găseşte cu uşurinţă roluri de genul acesta. E incredibil, absolut incredibil.

Nu ţi-a fost greu să tot umbli goală...?

A fost incredibil de deranjant, dar de îndată ce îţi dai seama cât de importantă e trezirea sexuală pentru personajul ei...

Cât de distractiv a fost pentru tine să trăieşti pe viu fantezii precum călăritul sau umblatul în picioarele goale?

"Cred că lucrul distractiv despre Jon Snow şi Daenerys pentru sezonul 3 este faptul că ne apropiem. Am fost cam marginali noi doi... Jon a început în centru şi apoi a mers spre Nord. Şi Dany a fost întotdeauna la periferie. Cea mai mare parte a acţiunii a avut loc în capitala Westeros-ului.

În sezonul 3 începem să creştem. Amândoi am început foarte tineri în rolurile astea. Începem să ne maturizăm şi să ne apropiem de miezul acţiunii..." (Emilia Clarke -Daenerys Targeryen)

Bucuria actoriei reprezintă tocmai ideea că totul e un joc. Ca actor, tehnic vorbind, e incredibil să poţi juca pe cineva complet diferit, într-o ţară complet diferită şi din cu totul altă lume. Cred ca genul fantasy este incredibil deoarece este o formă de escapism frumos, de îndeparte de cotidian... e minunat.

Cum ai dat probă? Când ai auzit despre rol?

Minunatul meu agent a spus că am de dat o probă. M-am dus, am dat proba cu pricina, mi-a plăcut, m-am îndrăgostit de carte, am mers la a doua probă şi apoi m-am întâlnit cu David Benioff, la Los Angeles, unde am dat un test de ecran şi m-au luat. La fiecare etapă am crezut c-o să pice totul... şi apoi s-a întâmplat... E un vis devenit realitate. Tot nu ştiu precis de ce m-au ales. 

George R.R. Martin a avut un cuvânt de spus în alegerea actorilor. Ai aflat de ce te-a ales?

A fost un lung proces de audiţie. Pe la proba a treia citisem deja cartea în totalitate... George a vizitat platoul de câteva ori şi a fost minunat să pot să vorbesc cu el, dat fiind că ştia tot ceea ce este de ştiut despre personajul meu... Sper ca e mulţumit cu mine. 

E primul tău rol important. Cum te-ai pregatit pentru asta?

Eu am studiat actoria, dar n-am fost pregătită pentru asta. „Cum să faci faţă succesului” nu e materie de curs... Sună destul de ciudat, dar un personaj atât de complex la începutul carierei mele a fost ceva minunat.

Spui că iubeşti şi cartea şi personajul. Semeni cu el?

Pe lângă culoarea părului... lucrurile pe care le avem în comun... Cred că amândouă avem o sete de cunoaştere. Suntem curioase. Vrem să ştim lucruri. Mi se pare singurul motiv pentru care ea e aşa de supusă la început – nu are destule cunoştinţe despre lume. Cunoaşterea înseamnă putere şi ea nu face niciodată aceeaşi greşeală de două ori. Dacă are un obstacol în cale, îl va depăşi şi va câştiga experienţă... Dar e o călăreaţă mult mai bună decât mine.

Hai să vorbim despre Sezonul 3... Ce poţi să ne spui?

Cred că lucrul distractiv despre Jon Snow şi Daenerys pentru sezonul 3 este faptul că ne apropiem. Am fost cam marginali noi doi... Jon a început în centru şi apoi a mers spre Nord. Şi Dany a fost întotdeauna la periferie. Cea mai mare parte a acţiunii a avut loc în capitala Westeros-ului. În sezonul 3 începem să creştem. Amândoi am început foarte tineri în rolurile astea. Începem să ne maturizăm şi să ne apropiem de miezul acţiunii.

Cine crezi că va ajunge pe tron de fier?

Danny! Dar... există multe zvonuri că Jon Snow şi Daenerys îl vor împărţi, de fapt...

Crezi că e potrivită să fie regină?

Serios vorbind, personajul meu este eminamente pozitiv. Vrea binele altora. Vrea binele întregului popor.

Care a fost cea mai mare surpriză a ta de când a început serialul?

Capacitatea de a da naştere la dragoni. Şi faptul că Daenerys evoluează enorm de la sezon la sezon. Acum este o persoană complet diferită de cea care era la început. Devine din fată, femeie. Sezonul 3 mi-a oferit cele mai multe surprize de până acum.

Poţi vorbi despre câteva?

Ar strica suspansul. Conduce 8.000 de bărbaţi... Dar chestia asta păleşte pe lângă dragoni...

Şi cât de mult îi vom vedea pe dragoni în acest sezon?

Destul de mult...

Ar fi personajul tău la fel de puternic fără dragon?

Aşa cred. E o femeie puternică. Cred că dragonii o ajută, desigur, şi-i oferă lui Danny libertatea de a-şi simţi puterea abilităţilor, atât în general, cât şi ca femeie. Şi dragonii i-au dat posibilitatea să trăiască o viaţă la care ea putea doar să viseze la început... Dar ar fi puternică şi fără dragoni...

Eşti foarte fizică în serial... Recent te-ai şi rănit. Cum de s-a întâmplat?

A ieşit mult mai bine decât am crezut că o să iasă. M-am întors de la nişte filmări în Canada, am ieşit în oraş şi mi-am uitat cheile acasă. Aşa că am încercat să intru pe fereastră, ceea ce mai făcusem de câteva ori. Am ratat şi am căzut direct pe gleznă. Am ştiut imediat că s-a rupt, şi totuşi m-am culcat, refuzând să accept că am putut să fac ceva aşa de idiot. Şi a doua zi m-am operat şi mi-au pus acolo nişte metal. Dar asta s-a întâmplat cu două luni înainte de a începe filmările şi am avut timp să mă vindec. Aşa că mi-am făcut toate scenele de luptă. Le-am coregrafiat astfel încât să nu mă mişc cine ştie ce. Deci s-a rezolvat, dar sunt sigură că HBO-ul m-a bodogănit. La telefon au fost foarte simpatici şi minunaţi, dar sunt sigură că nu am fost cea mai populară persoană.

Te-ai accidentat vreodată pe platou?

Niciodată. Toată viaţa am refuzat să schiez de teamă că o să-mi rup glezna.

Cât de mult ţi-a schimbat viaţa succesul serialului?

În totalitate! Înainte de URZEALA TRONURILOR de abia ce terminasem şcoala... Cel mai frumos lucru apropo de succesul serialului e faptul că oamenii, fanii, sunt minunaţi şi par să iubească cu adevărat ceea ce a creat HBO. E o familie frumoasă şi un mediu de lucru incredibil de sigur. Şi cred că e minunat pentru Kit şi pentru mine, pentru că suntem de aceeaşi vârstă şi am trecut prin această experienţă în acelaşi ritm şi e minunat să ai pe cineva cu care să poţi vorbi despre asta. Dar faptul că sunt englezoaică şi că nu locuiesc permanent în Los Angeles, ajută... Sunt foarte norocoasă. Nu sunt mulţi actori care să fi avut o asemenea şansă. Faptul că URZEALA TRONURILOR e şi succes comercial, şi are şi substanţă, e lucru mare. Şi viitorul se anunţă la fel de frumos...

De unde te inspiri pentru personajul tău?

În primul sezon, din Ioana d'Arc. A fost o influenţă uriaşă în încercarea de a înţelege destinul ei, dincolo de realitate. Prin ceva similar a trecut şi Danny în primul sezon. Îşi dă seama că are un scop pe lume, e sursa magiei. Iar în sezonul trei, din Lawrence al Arabiei... Am urmărit filmul de mai multe ori pentru a încerca să înţeleg cum e să descoperi o lume şi-o cultură nouă şi să încerci să le salvezi... „Greu e capul care poartă coroana” – n-am înţeles proverbul acesta până ce nu m-am confruntat cu acest sezon. Deci am avut o mulţime de lucruri de învăţat. 

Cine sunt idolii tăi?

Ca regine? Cate Blanchett în Elizabeth... ea este idolul meu în toate rolurile sale. Şi din Elizabeth m-am inspirat o grămadă.

Cum te înţelegi cu frigul şi cu căldura?

Iubesc frigul, în ciuda faptului că joc în locaţii calde. Corpul meu este fericit atunci când este mai răcoare.

Care sunt punctele slabe şi cele forte ale lui Danny?

Daenerys are o voinţă de fier. E incredibil de puternică. Nu face aceeaşi greşeală de două ori. E o femeie plină de compasiune dar, în acelaşi timp, ştie cum să se comporte în această lume a bărbaţilor în care locuieşte.

Şi punctele slabe?

Pare a avea o slăbiciune pentru un anumit tip de om, cred. În cazul în care asta poate fi o slăbiciune... nu ştiu.

Putem vorbi un pic despre Mic dejun la Tiffany, debutul tău pe Broadway? Cum s-a ajuns aici?

E greu! Întotdeauna am fost un mare fan al lui Audrey Hepburn. A fost iconică pentru mine. Rolul a fost incredibil de înfricoşător. Richard Greenberg, acest incredibil scenarist, a adaptat nuvela lui Truman Capote. Asa că imediat ce am citit nuvela şi apoi scenariul, am realizat că filmul clasic nu are nicio legătură. Personajul descris de Truman Capote e glorios, complex şi minunat. A fost cea mai frumoasă experienţă artistică a mea...

URZEALA TRONURILOR... Mic dejun la Tiffany... urmează o mulţime de covoare roşii... Cum te pregăteşti pentru asta?

Este extrem de important să fii în pas cu moda. Abia aştept să port... Chanel. Dacă ne ascultă, da... vreau Chanel. Sunt uşor obsedată de casa asta... şi de tinerii designeri britanici. Alexander McQueen... Kate Middleton... rochia ei, mi-a furat ideea, jur! Aşa ceva îmi doream drept rochie de mireasă.

Deci eşti nerăbdătoare să te căsătoreşti?

Într-o zi, cu siguranţă. Sunt o tradiţionalistă, visez la o nuntă albă. O nuntă şi o familie, pe lângă carieră. Da.

Exploreaza subiecte similare:

Game of Thrones, Emilia Clarke, Tamzin Merchant

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vladtud pe 30 martie 2013 13:43
Interesant interviul, insa un raspuns mi-a atras atentia, cel cu uitatul cheilor si accidentare la glezne... Am citit acum cateva saptamani un interviu cu Kit si el spunea acelasi lucru:

“I broke my ankle last year and I wish I could say I’d done it in a cool, suave way,” says the 26-year-old over the phone, somewhat sheepishly. “I got back from doing a film in Canada and had a couple of months off, so went on a celebratory night out to blow off some steam. I forgot to take my keys out of the flat, and you know those stupid, inebriated decisions you make when you’re young and think you’re invincible? When you think a second-floor climb isn’t that high and a little leap isn’t that hard because you’re basically an action hero?”

You can see where this is going, can’t you? Harington stumbled, fell and earned himself a prolonged spell on crutches that caused him to miss a promotional trip to Comic-Con and “pretty much ended [his] summer”. Thankfully, his bosses at HBO saw the funny side.

“They were very lovely and far more supportive than I deserved them to be,” he chuckles. “But, I mean, they hired a really fun-loving group of actors and it was only a matter of time before one of us did damage to ourselves.”

Macabru pe 30 martie 2013 16:44
Inca putin si apare !! De aproape 1 an de zile, asteptam momentul asta. Unul dintre cele mai tari seriale, ever. E bine ca povestea se axeaza mai mult pe Daenerys si pe dragoni in sezonul asta.
IchigoWolf pe 30 martie 2013 16:56
Daenerys mi se pare cel mai frumos si interesant personaj din GoT (in opinia mea , desigur) . Cum spune si actrita , a evoluat extrem de mult in doua sezoane ... asa ca abia astept sa o vad (+dragonii) si in acesta :P . Ma bucur ca i-ati acordat un articol numai ei (/actritei ) :)
legolas05 pe 30 martie 2013 17:54
Ea este personajul meu preferat din GoT,iar Emilia ii da viata intr-un mod spectaculos,abia astept sa vad sezonul 3,si cum spunea si @IchigoWolf mai sus ma bucur ca i-ati acordat un articol numai ei.
Han_Solo pe 30 martie 2013 19:01
Deci ea si Joh Snow ajung pe tron? Nu este totusi
un SPOILER cam mare?

Bayard pe 30 martie 2013 19:38
A zis ca sunt zvonuri ca o sa se intample asta.... stia linistit, niciun actor nu stie nimic despre finalul povestii :))
Han_Solo pe 1 aprilie 2013 08:40
Exact doua carti vor mai aparea din GOT. Asta se stie de ceva vreme. Problema este ca GRRM nu le mai scoate odata. Iar cartea a 5 a se termina cum se termina in cea ce il priveste pe Jon Snow.
Vorador pe 30 martie 2013 20:08
''Cine crezi că va ajunge pe tronul de fier?
Danny! Dar... există multe zvonuri că Jon Snow şi Daenerys îl vor împărţi, de fapt...''

Este prima oara cand aud zvonul asta,poate inventat de cei care nu au citit cartile.Cine a citit "Dansul dragonilor'',stie cam ce se va intampla pe la final cu Jon Snow.

Bayard pe 31 martie 2013 13:21
Si ce anume se intampla?? :)) stii ca nu e permanent, nu?? "cold preserves"
Han_Solo pe 1 aprilie 2013 08:41
Pe board-ul imdb al GOT aceasta teorie este foarta discutata si multi cred ca Jon Snow va ajunge pe tron.
GrgaPitic pe 31 martie 2013 06:30
Zice ea cate ceva, dar mai mult ca se ne incite. Din cate stiu, Martin lucreaza la inca doua volume si pregateste multe surprize, in special pentru Jon Show. Nu cred ca stie ea ca se va intampla, ma indoiesc ca pana si Martin stie :) http://www.adriasnews.com/2012/10/george-r-r-martin-interview.html E un interviu foarte bun, dar nu-l recomand celor care nu au terminat volumul V. Partea buna e ca vol VI e aproape gata si probabil ca nu o sa am rabdare sa apara in romana :) Una peste alta, abia astept urmatorul sezon. Winter is comming
alex_il_fenomeno pe 30 aprilie 2013 18:41
Se descurca minunat, ma bucur ca a vrut sa ne impartaseasca unele dintre experientele traite.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells