Elisabeta Bostan - premiata la Gopo pentru intreaga activitate

18 Feb 2009
Elisabeta Bostan - premiata la Gopo pentru intreaga activitate

Elisabeta Bostan, cel mai important autor de film pentru copii din istoria filmului romanesc, atat in ceea ce priveste numarul de productii si longevitatea carierei, cat si in ceea ce priveste popularitatea-record a filmelor sale in cadrul publicului larg romanesc este laureata Premiului Gopo pentru intreaga Activitate, care ii va fi decernat in cadrul Galei de pe 2 martie de la Fratelli Studio din Bucuresti.

Regizoarea si scenarista Elisabeta Bostan este si mentorul catorva zeci de generatii de regizori romani, printre ai caror reprezentanti se numara Constantin Vaeni, Nae Caranfil, Radu Nicoara, Laurentiu Damian, Ovidiu Bose Pastina sau Marius Sopterean.

Lungmetrajele Veronica, Veronica se intoarce, Mama si Campioana, serialului TV Fram si scurtmetrajele Amintiri din copilarie si Pupaza din tei au marcat copilaria catorva milioane de romani. Elisabeta Bostan va fi rasplatita pentru contributia adusa la dezvoltarea cinematografului romanesc, materializata in 12 lungmetraje, 11 scurtmetraje, 1 serial TV de succes si 11 filme documentare, pe parcursul a peste 50 de ani pe platourile de filmare si la catedra, in calitate de profesor de Regie si, mai apoi, decan al Facultatii de Film din cadrul UNATC Bucuresti.

Nascuta pe 1 martie 1931 la Buhusi, regizoarea a absolvit Institutul de Arta Cinematografica si Teatrala din Bucuresti in 1954. Si-a inceput cariera de cineast realizand documentare etnografice, cele care i-au adus si primele distinctii. Avea sa fie inceputul unui sir de peste 40 de premii internationale, printre care se numara trofee obtinute la prestigioasele festivaluri de la Cannes, Venetia, Namur, Moscova, Teheran sau Milano. Din distributia filmelor sale au facut parte actori precum Stefan Ciubotarasu, Dem Radulescu, Margareta Paslaru, Florian Pittis, Vasilica Tastaman, Mircea Diaconu, Carmen Galin, George Mihaita sau Luminita Gheorghiu, multi dintre ei aflandu-se la inceput de drum in cinematografie in momentul intalnirii cu Elisabeta Bostan.

In 1996, Elisabeta Bostan a fondat CineMAiubit, festivalul international de film studentesc pe care il patroneaza si astazi, primul si cel mai important festival romanesc de acest gen, care a devenit, intre timp, o adevarata "rampa de lansare" pentru tineri cineasti romani precum Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu sau Cristian Nemescu.

Cea de-a treia editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009, in Bucuresti, la Fratelli Studio. Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells