El incendio câştigă la TIFF 2015

Lecţia şi Despre oameni şi oi, printre laureaţii ediţiei

Filmul argentinian Incendiul/El incendio, în regia lui Juan Schnitman, a câştigat Trofeul Transilvania, cel mai important premiu al ediţiei cu numărul 14 al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie). Regizorul nu a fost prezent să-şi ridice premiul, dar a transmis un mesaj echipei festivalului şi celor care i-au apreciat filmul, o dramă despre doi iubiţi ce trebuie să înfrunte o situaţie de criză în relaţie.

Premiul pentru Cea mai bună regie a fost câştigat de bulgarii Kristina Grozeva şi Petar Valchanov pentru filmul lor de debut, Lecţia. Filmul a fost laureat şi cu un mult meritat premiu pentru Cea mai bună interpretare, oferit actriţei Margita Gosheva.

Premiul special al juriului a fost oferit producţiei islandeze Despre oameni şi oi/Rams. Filmul lui Grímur Hákonarson, povestea a doi fraţi crescători de oi care sunt nevoiţi să colaboreze după ce nu şi-au mai vorbit patru decenii, a primit şi Premiul publicului la această ediţie a festivalului.

Marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, care a adus pe ecranele din Cluj-Napoca 31 de lungmetraje şi scurtmetraje realizate în ultimul an în ţară, i-a revenit filmului Comoara al lui Corneliu Porumboiu. În aceeaşi secţiune a fost premiat cu Premiul de debut filmul Lumea e a mea, al lui Nicolae Constantin Tănase. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj a fost împărţit de Ramona, în regia lui Andrei Creţulescu, şi Black Friday, în regia Roxanei Stroe. Scurtmetrajul Pavel (r. Alexandru Ranta) a primit o Menţiune specială.

Nastassja Kinski a primit Premiul Special pentru contribuţia adusă cinema-ului mondial, iar popularul actor Marin Moraru a fost recompensat cu Premiul de Excelenţă. Actorul britanic Richard Johnson a primit post-mortem Premiul pentru întreaga carieră. Foarte apreciat pentru rolul său din Radiator, film aflat în competiţie, Johnson s-a stins din viaţă astăzi, la vârsta de 87 de ani.

Premiul FIPRESCI, acordat unei producţii din secţiunea Cuvintele sunt de prisos, a fost înmânat filmului rus Test/Ispytanie, al regizorului Aleksandr Kott.

Citește și

Exploreaza subiecte similare:

festival:tiff 2015, Margita Gosheva, El incendio, Hrútar, Urok, comoara, Lumea e a mea, Ramona, Black Friday, Pavel, Nastassja Kinski, Marin Moraru, Richard Johnson, Ispytanie

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 7 iunie 2015 10:01
daca a castigat la TIFF , trebuie sa fie foarte bun.
Boby95 pe 8 iunie 2015 00:37
ce e TIFF? :))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells